Omasta maasta

Kasvimaa alkaa tuottaa satoa jo ihan kunnolla. Salaatin ja pinaatin suhteen olemme olleet omavaraisia jo jonkin aikaa ja eilen otin ensimmäiset lehdet palmukaalista. Yrttejä on riittävästi ja vähän ylikin.

Korianterista on tullut uusi suosikki, ja olenkin  kylvänyt sitä jo useamman kerran. Se itää melko hitaasti, joten sitä on hyvä pitää koko ajan useammassa kasvuvaiheessa. Minulla on nyt pari kesää ollut ’Confetti’ -niminen lajike, mikä on hyvin hienoluiskainen, ei ollenkaan persiljan näköinen. Se on on mielestäni osoittautunut kutakuinkin parhaaksi tähän asti.

Korianteria voi tietysti käyttää mausteena ihan semmoisenaankin, mutta jokin aika sitten löysin aika kivan ohjeen, missä on sekoitettu keskenään korianteria, chiliä,  limettiä ja valkosipulia. Ruotsinkielisen ohjeen nimi on ’korianderblandning’, enkä oikein tiedä, mikä olisi sille hyvä käännös. Korianteritahna ehkäpä?

1  isohko puntti korianteria
1 valkosipulin kynsi
tuoretta chiliä maun mukaan
2 rkl limen tai sitruunan mehua
1 tl sokeria
1 tl merisuolaa

Silppua korianteri ja sekoita hienoksi silputun valkosipulin, chilin, mehun, sokerin ja suolan kanssa. Lopuksi koko seoksen voi halutessaan vielä hienontaa morttelissa tai sauvasekoittimella.

Tahnaa voi käyttää semmoisenaan esim. kuskusiin sekoitettuna, ja se toimii oivallisesti myös kermaviili- tai jogurttikastikkeen mausteena.

Salaatteina minulla on tänä vuonna vain Salanovan eri muotoja. Löysin Salanovat pari kesää sitten eikä parempaa salaattia mielestäni ole. Siemeniä ei ole ihan helppo saada; omani olen tilannut Ruotsista.

Kasvamassa on vihreä ja paksulehtinen ’Cescartes’, punainen hiukan pienemmäksi jäävä ’Barlach’ sekä uutena lajikkeena rapea ’Expertise’. Näitä keskenään sekoittelemalla sekä pinaatin ja lehtikaalin kanssa yhdistelemällä saa salaatteihin sopivasti erilaisia makuja ja rakenteita.

IMG_0574

Parsakausi jäi meillä aika lyhyeksi. Kylmällä alkukesällä oli varmasti vaikutusta, mutta epäilemättä myös penkkiä piinaavilla rikkakasveilla muurahaisilla on osuutta asiaan.

Pari päivää sitten ahkeroin rikkaruohojen kimpussa oikein urakalla, ja tarkoitus on laittaa myös jotain muurahaismyrkkyä. Uskoakseni se ensi kevääseen mennessä häviää maaperästä eikä enää vahingoita uusia parsoja.

Kasvihuoneesta on jo saatu maistiaisiksi ensimmäinen kurkku, mutta tomaattien kypsymistä saa vielä odottaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s