Alavilla mailla hallanvaara

Alavilla mailla hallanvaara.

Joidenkin lähteiden mukaan yllä oleva lause on suomen kielen kaunein. Niinpä. Kyllähän se kauniisti soljuu, mutta puutarhatonttu ei siitä tykkää.

Halla merkitsee sitä, että lämpötila kasvukaudella laskee maan pinnalla pakkasen puolelle, vaikka ylempänä ilman lämpö pysyykin plusasteissa.

Kuluneella viikolla hallanvaara on ollut läsnä useampana yönä. Puutarhassa lämpötilat ovat käyneet noin kolmessa asteessa, kasvihuoneessa on alimmillaan ollut vain kuusi astetta. Kylmyyden lisäksi on ollut kovin tuulista.

Viime yöstä ennustettiin jälleen hyvin kylmää. Niin kylmää, että arvelin kasvihuoneessa käyttämäni valopetrolilämmittimen jäävän riittämättömäksi. Koska kylmiä öitä on ennusteen mukaan tulossa lisääkin, päätin jo toistamiseen turvautua vanhaan auton sisätilalämmittimeen.

Koska kasvihuoneessani ei ole sähköä, joudun vetämään sinne pitkän jatkoroikan. Ainoa mahdollisuus saada sähköjohto sisälle on viedä se ovien välistä, jolloin siihen jää rako.

Olen ratkaissut asian niin, että kytken lämmittimen päälle, suljen ovet siten kuin ne sulkeutuvat, peitän raon kolminkertaisella kuplamuovisuikaleella ja teippaan sen kiinni ulkopuolelta. Ei järin kätevää, mutta toimii paremman puutteessa.

Ihan vakavissani olen kyllä suunnitellut sähköjohdon vetämistä kasvihuoneeseen pysyvämminkin. Hiukan kaivamista siinä tarvitaan, mutta ehkä se olisi vaivan väärti? Sitten voisi hankkia ihan oikean kasvihuonelämmittimenkin, jota voisi ohjata termostaatilla.

IMG_0021
Oliivipuu ja muut välimeren alueen kasvit saivat peiton suojakseen.

Myös ulos istuttamani kesäkurpitsat ovat nyt kovilla. Olen suojannut ne kaksinkertaisella hallaharsolla, ja ainakin toistaiseksi ne näyttävät pärjänneen.

Viime yöksi peittelin myös muita kasveja harsolla. Se olikin hyvä, sillä alimmillaan lämpötila oli ollut vain kaksi astetta. Sanovat säätieteilijät mitä hyvänsä, minun mielestäni tämä on ollut kylmin kevät ikinä.

2 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s