Vihdoinkin kesä!

Vihdoinkin alkaa Turussa tuntua kesältä. Viikolla on ollut lämpimiä ja aurinkoisia päiviä ja puutarha on hetkessä puhjennut kukoistukseensa. Sireeni on avannut tuoksuvat kukkaterttunsa, alppiruusut ovat parhaimmillaan ja kesäkukat ovat päässeet omille paikoilleen.

Eilen vein taas jukkapalmun terassille, missä se on viihtynyt jo useamman kesän oikein hyvin. Minusta on jotenkin hauskaa, että puutarhassa on palmu, vaikkakin vain jukka eikä mikään oikea taatelipalmu. Jukka on ostettu aikoinaan pikkurahalla Ikeasta sillä ajatuksella, että jos se nyt yhden kesän pihalla menee niin hyvä on. Kolmas tai neljäs kesä on nyt alkamassa, eli on se ollut hintansa väärti.

IMG_0133Kannoin ulos myös myrtin, koska ymmärtääkseni sekin arvostaa ulkoilmaelämää. Oleskeluterassimme on valoisa, mutta ei varsinaisesti aurinkoinen. Kesäkukkinakin siinä menestyvät parhaiten varjokasvit.

Lämpimät säät ovat innostaneet puuhaamaan pihalla kaikenlaista.

Upotin havuryhmiin laitetut tihkuletkut kuorikatteen alle piiloon. Letkut ovat olleet käytössä nyt muutaman viikon, ja voin jo sanoa, että ne olivat hyvä hankinta. Vaikka ryhmät eivät mitkään valtavankokoiset olekaan, on niihin kuitenkin saanut kantaa vettä ämärikaupalla. Nyt ei tarvitse muuta kuin liittää tihkuletkun pää puutarhaletkuun ja avata hana.

Käytämme kasteluun maalämpökaivon kylkiäisenä tehtyä kesävesikaivoa, mistä vesi nostetaan pienellä sähköpumpulla. Vesi tulee aika pienellä paineella, ja sadan litran tihkuletkukastelu kestää noin tunnin. Vesijohtovedellä sama määrä menee noin vartissa.

Kitkin myös rikkaruohot kasvimaalta ja laitoin suurimpaan osaan penkkejä ruohokatetta. Se estää rikkaruohojen kasvun mielestäni  varsin tehokkaasti,  ja samallahan se myös lannoittaa maata.

Valitettavasti pihallamme asuu melkoinen joukko harakoita ja räkättejä. Ne kaivelevat kasvimaalta matoja ja samalla joutuvat myös pienet taimet niiden nokkaan. Tuhoja estääkseni olen nyt pitänyt pikkutaimien päällä harsoja, ja se tuntuukin pitävän linnut loitolla. Eivät ne edes yritä mennä harsojen alle.

IMG_0144Marjapensaat saivat hienon uuden katteen myös. Turun kaupunki oli kaatanut kotikadun varrelta pari vanhaa salavaa ja hakettanut rungot meille puutarhoihin vietäväksi.  Kaunista vaaleaa puuta kottikärrykaupalla. Samaa katetta laitettiin myös toiseen havuryhmään.

Tomaatit ja kurkut kasvavat kasvihuoneessa hyvää vauhtia. Melkein kaikissa on jo hedelmän alkuja, toisessa kurkussakin pikkuruinen pötkö.

Varkaita saa olla poistamassa koko ajan. Vikkelimmät niistä ehtivät kasvattaa itselleenkin varkaita, ennen kuin ehdit sanoa ”kissa”.

Muutama viikko vielä ja kasvihuoneestakin saa jo ensimmäiset maistiaiset!

2 comments

  1. Meillä myös syreeni alkaa kukkia ja ihan kohta myös rhodot. Paprikoissa on kasvihuoneessa pikku alut, mutta tomaatit jotenkin vähän jurottavat ja mököttävät muuton jäljiltä vieläkin. Ehkä ne kohta siitä lepäävät ja tottuvat uusiin olosuhteisiin

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s