Koulintapäivä ja kylvöjä kasvimaalle

Nyt on ensimmäinen etappi taimikasvatuksessa saavutettu, kun kaikki tähän asti kylvetyt taimet on koulittu.

Hiukan heikosta itämisessta huolimatta tomaattejakin oli lopulta taas noussut yli oman  tarpeen, enkä millään hennonnut heittää kaikia ylimääräisiä kompostiin. Onneksi minulla on työkaveri, joka lupasi mielellään ottaa ylimääräiset taimet sitten aikanaan.

Omaan kasvihuoneeseen niistä päätyy yhdeksän. Vaikka kiusaus isompaan määrään on suuri, pidän istutukset kasvihuoneessa  kuitenkin mieluummin väljinä kuin liian täyteen ahdettuina. Yhdeksän tomaattia mahtuu penkkeihin sopuisasti 45 – 50 sentin taimivälillä ja tilaa jää vielä kahdelle kurkulle.

Kurkku ja tomaatti arvostavat hiukan erilaisia kasvuolosuhteita eivätkä sen takia ole paras mahdollinen yhdistelmä kasvihuoneessa. Mutta minkäs teet, kun huoneita on vain yksi? Harrastelijan lämmittämättömässä kasvihuoneessa kurkku taitaa yleensä olla se huonommin pärjäävä osapuoli.

Tänä vuonna kokeilen ensimmäistä kertaa myös karviaiskoison kasvattamista. Sitä en kumminkaan istuta penkkiin, vaan se pääsee  isoon ruukkuun kasvihuoneen lattialle.

On uskomatonta, miten voimakas tomaatintuoksu noissa vain tulitikun mittaisissa taimissakin on! Siinä koulintatöissä keittiön pöydän äärellä pääsi jo aivan kesätunnelmaan, kun tomaatti ja multa tuoksuivat ja aurinko lämmitti.

Koulin myös kaikki samettiruusut, vaikka osa niistä olikin vielä aika pieniä. Niiden suhteen olen ollut melko maltillinen, sillä taimia on nyt kasvamassa yhteensä vain 20. Kahdeksan isosamettiruusua ja 12 matalaa ryhmäsamettiruusua. Isosamettiruusut päätyvät kesän kukkaistutuksiin ja ryhmäsamettiruusuja on mukava istuttaa sinne tänne kasvimaalle väriä tuomaan ja torjumaan tuhotyönteisiä.

Ensimmäiset kylvöt kasvimaalle

Aurinkoiset päivät ovat lämmittäneet niin, että kasvimaan pinta on jo sulanut parinkymmenen sentin syvyyteen. Ja sehän tarkoittaa sitä, että sinne voi jo kylvää! Kokosin viime keväänä hankkimani kasvilavan ja vein sen kasvimaalle valmiiksi tasoittelemaani paikkaan.

Lava on pieni, pohja-ala vain 60 x 100 cm. Kylvin sinne puolitoista riviä pinaattia ja kaksi salattia. Pinaatinkasvatukseen ajattelemassani penkissä on vielä osa viime kesän mustajuurista. Ne ovat syvällä eikä niitä saa ylös ennen kuin maa on kokonaan sulanut.

Jouduin sen takia sijoittamaan lavan yrteille varattuun paikkaan. Uskoakaseni ehdin kuitenkin kasvattaa siinä pinaattia parikin kierrosta ennen yrttien istutusaikaa. Ja siinä vaiheessa lavan saakin taas pakata litteään laatikkoon odottamaan seuraavaa kevättä.

2 comments

 1. Wau! Oletpa pitkällä, kun kylvit jo pinaatin! Samanlaiset on puuhat ja suunnitelmat osittain täälläkin. Minullakin on tomaatin taimia yllin kyllin, mutta enköhän saa ne kaupattua jollekin. Onko karviaiskoiso sama kuin ananaskirsikka? Minulla on sitä tulossa myös ja ajattelin myös laittaa sen ruukkuun, sillä sen saa ehkä talvehtimaan sisällä sillä tavalla.
  Minun ongelmani on, etten osaa arvioida, kuinka paljon saan mahtumaan mahdollisesti valmistumassa olevaan uuteen kasvihuoneeseeni, mutta aika näyttää.

  Liked by 2 people

  1. Joo, nyt on toinen kevät, kun kylvän varhain pinaattia lavaan. Viime keväänä onnistui oikein hyvin ja muistaakseni salaattikin tuli aika isoksi. Periaatteessa kasvihuoneessakin ehtisi kasvattaa jotain ennen tomaatteja, mutta käytän nyt tuota lavaa, kun semmoinen tuli hankittua. Juu karviaiskoiso on sama kuin ananaskirsikka, sillä taitaa olla liuta muitakin nimiä.

   Uuden kasvihuoneen odotus onkin kutkuttavaa!

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s