Kesäisiä päiviä

 

(29.7.) Kesä ja loma yhdessä lienevät ihmisen parasta aikaa! Ja myös puutarhan. Parin viikon lomamatkan aikana kaikki oli sujunut puutarhassa hyvin, kasvihuone oli muuttunut suorastaan viidakoksi. Poissa ollessamme tomaatit olivat kypsyneet syötäviksi ja osa kurkuistakin oli jo ohittanut parhaan keruuvaiheensa.

Ensimmäinen tehtävä kotiinpaluun jälkeen olikin kasvihuoneen perkaaminen. Karsin tomaateista paljon lehtiä, ja sidoin villinä viipottavat varret takaisin ruotuunsa. Myös kaksi kurkkuani kaipasivat hieman harvennusta ja ohjaavaa kättä.

Ihanaa oli sitten valmistaa ensimmäinen kokonaan omasta maasta koottu salaatti: useampaa sorttia lehtisalaattia, pinaattia, kurkkua ja tomaattia, ilmasipulin varsia ja reilusti yrttejä kastikkeeseen.

Tomaateista nopeimpia ovat olleet Tomatoberry ja Sweet Olive – kuten yleensäkin. Tigerellaa on jo kypsynyt ja Sweet Baby näkyy hedelmien määrässä hipovan ennätyksiä. Viherpeukaloilta valmiina taimena tilaamani Indigo Ruby sen sijaan on hidas; vielä ei ole kypsänä yhtäkään hedelmää.

image
Sweet Baby on tuottoisa.

Lomamatkallakin tomaatit olivat tietysti mielessä, ja ostin itselleni tuliaisiksi siemeniä Italiasta :-). Hauska on ensi kesänä nähdä, miten niiden kanssa käy.

Kurkkujen kanssa onkin sitten vähän murhetta, sillä matkan aikana niihin oli ilmaantunut vihannespunkkeja. Omaa hölmöyttäni saan syyttää siitä, että minulla kesti pari viikkoa tajuta tilanne. Ihmettelin kyllä lehtien vaalenemista ja tutkin niiden alapintoja. Mutta eihän tämmöisillä keski-ikäisillä silmillä enää mitään näe ilman suurennuslasia.

Annoin vain lisää ravinnetta, kunnes vihdoin toissa päivänä huomasin lehtihangoissa seittiä. Suihkutin koko kasvuston kunnolla puutarhaletkulla ja poistin isoimman osan vioittuneista lehdistä.Suihkutin perusteelliseti myös kaikki tomaatit, vaikka niissä ei mitään vioitusta olekaan näkyvissä.

En tiedä tuleeko noista enää mitään, mutta suihkautin jäljelle jääneille lehdille ja maahan vielä kevyesti pyretriiniä. Päätin valita kahden pahan väliltä, ja pyretriini kumminkin on luomukelpoinen torjunta-aine. Minulla on myös pari uutta kurkun tainta tulossa, mutta on epävarmaa, ehtivätkö ne enää tuottaa hedelmää.

Molemmat kesäkurpitsat sen sijaan voivat hyvin. Midnight oli selvästi aikaisempi, ja siitä on jo ensimmäiset risotot syöty. Toinen lajike on ufon mallisia hedelmiä tekevä Sunburst. Se on hitaampi, ja vasta nyt alkavat ensimmäiset hedelmät muodostua.

image

Kaiken kaikkiaan puutarha on nyt parhaimmillaan. Kaikki kukoistaa ja on syvän vihreää. No, perennapenkissä olisi taas vähän petrattavaa, mutta niinhän siinä aina…

Tällä viikolla on ollut tosi lämmintä, yli hellerajan useampana päivänä. Vanha uima-allas on ihana vilvoituksen antaja, kun talossa ei ole ilmastointia eikä jäähdytystä. Tällaisina päivinä sinne tulee pulahdettua useampaankin kertaan.

image
Uima-allas on hellepäivien ilo!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s