Iso valkoinen alppiruusu

Ihanat alppiruusut

(14.6.) Minulla on neljä erilaista alppiruusua. Aivan sattumalta olen onnistunut valitsemaan sellaiset lajikkeet, jotka kukkivat mukavasti hieman eri aikoihin. Tänä keväänä kukintaa on kestänyt jo useamman viikon.

Ensimmäisenä nuppujaan raotti Kelta-alppiruusu Venla toukokuun puolivälin paikkeilla.  Se on vielä pieni, toissa kesänä istutettu eikä siihen tullut montakaan kukkaa. Mutta ne muutamat olivat hyvin kauniit, yksinkertaisen kellomaiset ja vaalenpunaiset. Koska kukkia oli vähän, kesti kukinta kovin lyhyen aikaa, vain reilun viikon.

Vaaleanpunainen alppiruusu
Helakan pinkki kelta-alppiruusu ’Venla’ jää matalaksi.

Kuta kuinkin samaan aikaan aloitti kuitenkin viereinen Yakushimanalppiruusu Kullervo oman näytöksensä. Se on istutettu yhtä aikaa Venlan kanssa, mutta on jo isompi ja nuppuja oli paljon runsaammin. Nuput avatuvat hennon vaalenpunaisina ja muuttuvat sitten valkoisiksi. Näistä neljästä alppiruusustani Kullervo kukkii kaikkein pisimpään; tänä viileänä keväänä nelisen viikkoa. Se on myös muodoltaan  hyvin kaunis, pyöreähkö pensas.

Valkoinen alppiruusu
Yakushimanalppiruusu ’Kullervon’ valkoiset kukat säilyvät pitkään kauniina.

Vanhin alppiruusuistani on vuodelta 2009 oleva Valkoalppiruusu ’Cunningham´s White’. Se on leveä ja keskeltä melko harvaksi ränsistynyt.  Se ei sen takia ole varsinainen kaunokainen muulloin kuin kukkiessaan. Mutta silloin se onkin upea! Kukkia tulee paljon, ja parin viikon ajan se hurmaa isona valkeana ryöppynä. Tänä vuonna sen kukinta alkoi noin viikon Kullervon jälkeen toukokuun loppupuolella ja kesti pari viikkoa kauniina.

Valkoinen iso alppiruusu
Valkoalppiruusu ’Cunningham’s White kasvaa korkeuttaan leveämmäksi.

Viimeisenä kukkii Marjatanalppiruusu ’Helsingin yliopisto’  Se on vain vuoden Venlaa ja Kullervoa vanhempi, mutta on paljon isompi; nyt jo yli puolen metrin korkuinen. Kukat ovat vaaleanpunaiset ja tänä keväänä niitä oli aiempaa enemmän. Kukinta alkoi kesäkuun toisella viikolla ja jatkuu edelleen.

Vaaleeanpunainen alppiruusu
Marjatanalppiruusu ’Helsingin yliopisto’ yltää  parimetriseksi.

Lisäksi yksi atsalea

Olen tänä keväänä itsekseni mietiskellyt, että alppiruusujen sekaan sopisi myös yksi atsalea. Googlaamalla olin päätynyt revontuliatsaleaan ja katsonut sille  jo paikankin Venlan ja Kullervon kaveriksi. Toteuttamista vaille valmis suunnitelma siis.

Ja sitten iloisena yllätyksenä sain serkuiltani lahjaksi valkoisen ’Northern Hi-Lights’ revontuliatsalean! Juuri valkoista olin itsekin ajatellut, eli toiveeni toteutui täydelleen.

Valkoinen atsalea puutarhassa
Valkoinen revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’ tuoksuu ihanalta.

Alppiruusuista poiketen atsaleat tuoksuvat. Ja syksyllä ne puhkeavat uudelleen loistoon, kun lehdet saavat upean punaisen värin ennen putoamistaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s