Pestyjä parsan versoja lekkuulaudalla

Parsaviikot

(30.5.) Meillä on kerätty parsaa omista penkeistä nyt pari viikkoa. Uskoakseni  keruuta voi vielä jatkaa ainakin viikon tai ehkä jopa kaksi. Parsapenkit ovat viiden ja seitsemän vuoden ikäisiä, joten satoa tulee jo oikein mukavasti. Osa versoista on tukevia ja tanakoita, osa jää ohuemmiksi. Yhtä kaikki; maku on verraton. Jotain aivan muuta kuin tuhansien kilometrien takaa kaupan hevi-osastoille rahdatut.

Meillä syödään vihreää parsaa. Sen kasvattaminen on helpompaa, kun ei tarvitse huolehtia kumpareista, ja ainakin omasta mielestäni se on myös maukkaampaa.

Parsapenkkien ympärille viritämme aina satokaudeksi verkkoaidan naapurin kissan takia. Ei kissa minun parsojani himoitse, mutta se ei voi vastustaa lämpimällä hiekalla makoilemista. Juuri nousemassa olevat nuput murtuvat silloin helposti kissan etsiessä sitä kaikkein parasta paikkaa. Satokauden jälkeen aita puretaan pois, ja parsoista kasvaa kaunis ja tuuhea aidanne kasvimaan reunoille.

Aivan ensimmäisinä vuosina valmistimme parsat usein keittämällä ne parsakattilassa. Päälle vain hiukan oliiviöljyä ja parmesaania ja herkku oli valmis. Sittemmin olemme käyttäneet parsaa milloin salaateissa ja risotoissa, milloin bruschettan päällä tai grillattuna.

Tämän kevään suosikki on ollut sitruunainen peruna-parsasalaatti. Ohje löytyy Yhteishyvän sivuilta, mutta kopioin sen myös tänne itselleni talteen. Olen puolittanut ohjeen noin neljälle hengelle ja muutenkin hiukan muokannut sitä omaan makuuni ja tapoihini sopivaksi.

Salaatti

  • puoli kiloa perunaa
  • puoli kiloa vihreää parsaa
  • noin 100 g. aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 50 – 100 g. parmesaania ohuina lastuina

Sitruunavinegretti

  • 0,6 dl neitsytoliiviöljyä
  • 0,5 dl sitruunamehua (säädä määrää maistelemalla)
  • 1 sitruunan raastettu kuori (säädä määrää maistelemalla)
  • 1 – 2 rkl ruokokidesokeria
  • merisuolahiutaleita
  • reilu rouhaus mustapippuria

Lisäksi rucolaa

Valmista ensin vinegretti, jotta se ehtii tekeentyä ja maustua.

Perunaa, parsaa ja aurinkokuivattujatomaatteja salaattina.Paloittele kuoritut perunat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Palojen koosta riippuen noin viisi minuuttia riittää, älä keitä mössöksi! Lepuuta perunoita hetki talouspaperin päällä ja siirrä sitten laakealle vadille.

Napsauta parsojen alaosat poikki siitä, mistä ne luontojaan katkeavat. Leikkaa tervällä veitsellä parin kolmen sentin pätkiksi ja keitä muutama minuutti suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Heitä nuput kattilaan vasta viimeiseksi. Varo keittämästä parsoja liian pehmeiksi!  Huuhtele nopeasti kylmän veden alla, anna kuivahtaa talouspaperilla ja lisää perunoiden päälle.

Lisää suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit ja parmesaanilastut. Viimeistele rucolalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s