Pieniä kevätpuuhia

(22.4.) Kevät etenee ja kaikkea pientä on jo voinut puuhata puutarhassa. Rahapulasta kärsivä nuoriso on ollut avuksi pihan haravoinnissa ja melko siistiltä kaikki jo alkaa näyttääkin. Nyt vain on ollut niin tuulista, että uusia oksia ja risuja putoilee melkein sitä mukaa, kun entisiä saa haravoitua pois.

Viikon lomamatka huhtikuun alussa aiheutti sen, että ennen matkaa kylvin ainoastaan tomaatit. En halunnut kiusata taimienkastelijaa liian isolla työmaalla.

Nyt olen kylvänyt myös samettiruusut ja eilen laitoin kasvihuoneeseen muutaman salaatin. Niille on siellä tilaa ainakin siihen asti, kunnes tomaatit ja kurkut istutetaan omille paikoilleen. Kurkkujen ja kesäkurpitsan kylvämisen kanssa odotan vielä viikon tai pari.

Myös kasvimaa on tänään harattu kylvökuntoon, ja viimeistään viikonloppuna on tarkoitus laittaa ainakin mustajuuren siemenet multaan, ehkä myös lehtikaali. Esikasvatus taitaisi olla lehtikaalille eduksi, mutta viime vuonna kylvin suoraan maahan ja hyvin ja komeasti ne kasvoivat niinkin.

Olen ulkoiluttanut tomaatintaimia kasvihuoneessa aina, kun mahdollista. Välillä on ollut melko viileääkin, etenkin aamulla. Taimet ovat kuitenkin kasvaneet sen verran hulvakkaasti, että ei ole ollenkaan pahaksi, jos viileys vähän hillitseekin niitä.

Tomaatin ja samettiruusun taimet kasvihuoneessa
Taimet päivähoidossa kasvihuoneessa, vieressä salaattikylvös.

Parsapenkkien ympärille viritin viime kevään tapaan kevyen aidan naapurin kissan takia. Ei se kissa parsaa syö, mutta tykkää  temmeltää lämpimällä hiekkapedillä niin, että parsanvarret katkeilevat. Kun aitaamme parsat muutamaksi viikoksi, säilyy naapurisopu ja me saamme kerätä parsamme ehjinä. Muutoinhan kissa puutarhassa on hyvinkin hyödyllinen otus.

Tänä keväänä toteutui myös pitkäaikainen haaveeni kasvihuoneeseen johtavasta puutarhapolusta. Maa on meillä niin savista, että etenkin märkään aikaan usein kuljetut reitit ovat yhtä kuraa. Nyt teimme nurmikosta reunakivillä erotetun ja kivituhkalla täytetyn polun, joka johtaa terassin kulmalta somasti mutkitellen kasvihuoneeseen. Siitä tuli niin hieno, että projekti saa oman postauksensa lähiaikoina.

Tässä kuitenkin kuvamaistiainen vielä viimeistelemättömän polun alkupäästä.

Kivituhkalla rakennettu pihapolun alku.
Kivituhkaan on upotettu itsetehtyjä askellaattoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s