Pienet tomaatintaimet.

Tomaatit taimella

(18.3.) Joudun tänä vuonna olemaan maltillinen kylvöjen ja taimien kanssa, sillä viikon lomamatka huhtikuun alussa aiheuttaa ylimääräisiä hoitojärjestelyjä. En voi mielin määrin kylvää kaikkea ja sitten vaatia, että joku muu vastaa niiden hengissä pysymisestä. Sen takia kylvin vain kaikkein tärkeimmät, eli tomaatit, ja kylvän kesäkukat ym. vasta lomamatkan jälkeen.

Multapussi ja vihreitä ja pinkkejä taimiruukkuja sekä tomaatinsiemeniä
Tästä se alkaa!

Kylvin tomaatit helmikuun viimeisenä päivänä ja nostin ne minikasvihuoneessaan itämään kylpyhuoneen lattian lämpöön. Lajikkeina olivat vanhat tutut kirsikkatomaatit ’Tomatoberry’,  ’Chocolate Cherry’ ja ’Sweet Olive’ sekä toista kertaa ’Tigerella’ ja Ryska-nimellä tietämäni valtava pihvitomaatti. Uutena mukaan pääsi ’Sweetbaby’.

Sweet Olivesta minulla on pieni epäilys, ettei nimestään huolimatta olisi sama lajike kuin ennen. Siemeniä ei tahtonut oikein löytyä, ja lopulta ainoa paikka kotimaassa oli itselleni entuudestaan tuntematon Life Like –verkkokauppa. Lajikkeen kuvaus poikkeaa hieman entisestä ja etenkin maininta pensastavasta kasvutavasta ihmetyttää minua. Tähän asti kasvattamani Sweet Olive on ollut varsin korkea runkotomaatti. No, mielenkiintoista on seurata, mitä tuosta tulee. Runko tai pensas; sama se kunhan maku olisi yhtä ihana ja makea kuin ennenkin.

Ensimmäisenä pintaan nousi Tomatoberry kolmessa päivässä. Muiden kanssa kesti melkein viikon, mutta nousivat sentään lopulta kaikki. Tuttuun tapaan pidin kylvökset lämmössä kylpyhuoneen lattialla.  Itämisen jälkeen siirsin ne autotalliin taimihyllylle kasvilampun alle. Siellä niillä on riittävästi valoa, mutta lämpötila lienee vähän turhankin alhainen, noin 15 astetta.  Arvelen sen kuitenkin olevan parempi, kuin sisällä talossa, missä en saisi järjestettyä riittävää valaistusta.

Osan taimista, eli Tomatoberryn ja Sweetbabyn olen jo kertaalleen koulinutkin, muut saava vielä odottaa muutaman päivän.

Turussa on viime päivinä ollut todella aurinkoista ja lämmintä, kymmenen asteen hujakoilla. Sen takia olen jo aloittanut kasvihuonekauden ja vienyt tomaatintaimet päivähoitoon muutamaksi tunniksi lähes päivittäin.  Jos autotallissa siis onkin turhan viileää, niin ainakin osan aikaa taimet saavat nauttia kasvihuoneen valosta ja lämmöstä.

Pienet tomaatintaimet.
Vastakoulitut tomaatintaimet päivähoidossa kasvihuoneessa.

Kylvöhommat, taimien hoitaminen ja uuden suunnittelu vetävät väkisinkin suupielet hymyyn ja saavat mielen hilpeäksi. Kyllä kevät on hienoa aikaa!

PS. 19.3.2015 Aamulla autotallin lämpötila oli laskenut 14 asteeseen, ja se on liian vähän. Viime keväänä minulla oli taimihyllyllä itse muovista kyhätty mininikasvihuone, jossa lämpötila lampppujen ansiosta pysyi sopivana. Rakennelma vain oli niin pieni, ettei siitä kauan ollut iloa. Nyt tein toisen version, missä kiinnitin 150 senttisen loisteputkivalaisimen ympärille kuplamuovia niin, että sisäpuolelle syntyi valaisimen pituinen suljettu tila. Lamppujen palaessa lämpötila muovin sisällä nousi  heti 17 asteeseen.Yöllä se toki laskee, mutta terraariokäyttöön tarkoitettu lämpölamppu kuitenkin lämmittänee hieman.

Loisteputkirungon ympärille kyhätty muovisuoja taimille.
Ei kovin elegantti ratkaisu, mutta pääasia että toimii!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s