Siemenpussi, missä salaatin siemeniä.

Salanovan siemeniä

(16.2.) Pari kolme vuotta sitten löysin uuden, mahtavan maukkaan salaattilajin, Salanovan. Sen lehdet ovat pienehköt, paksut ja mehevät, kauniin kiiltävät. Maku on mieto ja pehmeä, ehkä aavistuksen pähkinäinen. Se tekee löyhän ja tasaisen kerän. Väriltään Salanova on joko heleän vihreä tai tumman punainen.

Ensin sitä ei ollut tarjolla juuri muualla kuin keränä Turun kauppatorilla Deli Verden tiskillä. Nykyään sitä on myynnissä jo muuallakin, ja viljelijöitäkin on useampia. Mutta koska puutarhatonttu mielellään kasvattaisi itse omat salaattinsa, olen jo pari kevättä yrittänyt löytää Salanovan siemeniä omaa kasvimaatani varten.

Helpommin sanottu kuin tehty. Ankarallakaan googlettamisella en ole löytänyt siemeniä yhdestäkään suomalaisesta siemenkaupasta.  Haulla löytyi kyllä tietoa lajikkeesta  ja siemeniäkin olisi löytynyt rapakon takaa. Jotain rajaa hulluudellakin, tuumasin minä enkä alkanut kaupoille dollarimaahan.

Sen sijaan käänsin katseeni kohti pienempää rapakkoa, vaihdoin hakukieleksi ruotsin ja muutaman mutkan jälkeen päädyin Frökungenin sivuille. Sieltä löytyi Suttons Seedsin Salanova mix, jossa taitaa olla neljää eri Salanova-laatua. Ja sitten löytyi jo toinenkin, kun Bakkerin Ruotsin verkkokaupassa oli Salanovaa sekä punaisena että vihreänä.

Lähetin yhteydenottolomakkeen kautta Frökungenille kysymyksen, että toimittavatko siemeniä myös naapurimaahan. Tähän päivään mennessä en ole saanut vastausta, eli ainakaan kovin aktiivista asiakaspalvelua eivät rajojen ulkopuolelle harjoita.

Mutta onneksi on sukulaiset <3. Ruotsinserkkuni on myös puutarhatonttu, ja sain hänetkin innostumaan. Hän tilasi Frökungenilta siemenet meille kummallekin, ja viime viikolla minun siemenpussini tuli kirjekuoressa Östhammarista Turkuun.

Pussissa on vain kahdeksan siementä ja hinta oli 47 kruunua, eli euroissa 4,90. Tavallisen lehtisalaatin siemeniä olisi samalla rahalla saanut monta kymmentä. Eli kun jotain erityistä haluaa, siitä joutuu myös maksamaan vähän erityistä.

Toivottavasti saan kaikki siemenet aikoinaan itämään ja salaatiksi asti. Jonkun voisi sitten päästää loppukesästä kukkimaan ja yrittää saada siemeniä siitä. Tosin eihän sitä tiedä, miten niiden itäminen ja kasvattaminen sitten onnistuisi. Tuo tuntuu olevan sen verran jalostettu ja tuotteistettu lajike, ettei ehkä edes siemennä.

Jos jollakulla on kokemusta tai muuta tietoa Salanovasta, otetaan kaikki vinkit ilolla vastaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s