Eri värisiä pieniä kirsikkatomaatteja vadilla.

Tomaattikylvöt alkuun

Kylvin äsken kevään ensimmäiset tomaatinsiemenet. Tavalliseen tapaani lajikelista on pääosin entinen, mutta on siellä sentään jotain uuttakin.

Tunnettuja lajikkeita on seitsemän, ja tällaisella sortimentilla mennään: Tomatoberry, Indigo Rose, Sungold, Perfect Flame, Tigerella, Sunchocola ja Mexican Honey. Sitten on vielä yksi tuntematon, todella runsaasti pieniä punaisia tomaatteja tekevä lajike. Sain sen kanssaharrastajalta Facebookin tomaattiryhmästä. Monista arvailuista huolimatta varma lajikemääritys jäi ryhmässä tekemättä.

Kaikki noista ovat makeita ja sopivasti hapokkaita, melko pienihedelmäisiä herkkulajikkeita. Kun taimia mahtuu kasvihuoneeseen vain kymmenen, haluan että ne kaikki ovat erityisen maukkaita. No, Tigerella nyt on melko tavanomainen, mutta jostakin syystä olen siihen mielistynyt.

Nyt multaan pääsivät pitkähkön kasvuajan vaativat Tomatoberry ja Indigo Rose. Aikaiset lajikkeet takaavat varhaiset maistiaiset ja sen takia myös Sungold pääsi mukaan ensimmäiseen kylvöön. Ja sitten vielä tämän kevään herkku-uutuuteni eli Perfect Flame. Sen suhteen toiveet ja odotukset ovat korkealla. Sen on sanottu olevan maultaan Sungoldin vertainen, mutta hedelmä on isompi. Täydellinen salaatteihin ja suoraan syötäväksi.

Pieniä taimiruukkuja ja tomaatinsiemeniä pöydällä odottamassa kylvämistä.

Loput kylvän vasta parin viikon päästä, niin tulee ehkä vähän tasaisemmin satoa sitten. Sunchocola ja Tigerella ovat melko aikaisia eli ehtivät hyvin myöhemminkin. Mexican Honey kypsyy kun kypsyy.

Olen yrittänyt eri lähteistä koota tomaattilajikkeideni vaatimia kasvuaikoja. Käytössä on sellaisia termejä kuin Days to maturity ja Days to harvest. On hiukan mystistä, että mistä laskeminen oikein aloitetaan. Useimmiten noilla kuitenkin tarkoitetaan lopulliselle kasvupaikalleen istuttamisesta hedelmien kypsymiseen kuluvaa aikaa. Päivien määrä on tietysti vain suuntaa-antava, sillä paljon riippuu myös kasvuolosuhteista.

Tomaatti-Ritun blogissa (tomaattiritu.blogspot.com) on hyvä kirjoitus tomaattien kypsymisajoista. Tässä omien lajikkeideni istutuksesta kypsymiseen kuluvat ajat:

 • Tigerella 55 – 65 pv
 • Sunchocola 60 – 70 pv
 • Sungold 65 pv
 • Perfect Flame 65 -70 pv
 • Mexican Honey 70 – 75
 • Indigo Rose 75 – 80 pv
 • Tomatoberry 80 pv

Kylvin siemenet uuteen Novarbon luomu -kasvualustaan (vplux.fi). Olin hankkinut sen nimenomaan tomaatteja varten, mutta käytinkin sitä jo aikaisemmin, kun uudelleenistutin harsosääski-invaasion kohteeksi joutuneet chilit. Homma toimi eikä ötököitä ole sen jälkeen näkynyt. Koska turve-hiekkaseos on hyvin kevyttä ja ilmavaa, en sekoittanut siihen perliittiä tai muuta keventävää.

Monet suosivat nykyään lauttaidätystä, mutta jostain syystä se ei minua viehätä. Lautalla idättäminen on oikeasti käytännöllinen ja nopea, kaikin puolin toimiva tapa. Mutta minusta on ihanaa nähdä, kun pienen pieni taimi pilkistää esiin nimenomaan mullasta eikä talouspaperin päältä. Ja onhan se mullan hypistelykin vallan mukavaa.

Tänä keväänä käytössäni on myös lämpömatto. Sen takia ei varmaan tarvitse odotella montakaan päivää ennen kuin ensimmäiset taimenalut näkevät päivänvalon.

4 comments

 1. Minäkin kylvin tänään ensimmäiset tomaatit. Osa siemenistä on vielä tilauksessa. Kylvin myös paprikoita ja ananaskirsikkaa. Minä tykkään tigerellen ulkonäöstä. Se on tosi kaunis.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hih, sama aikataulu meillä! Ananaskirsikkaa en taida laittaa; kerran sitä oli ja onhan ne hedelämt aivan tosi herkullisia. Mutta se kasvaa niin isoksi, että on sen takia hankala pienessä kasvihuoneessa. Voi olla, että juuri ulkonäön takia olenkin Tigerellaan ihastunut. Minustakin se on tosi kaunis!

   Tykkää

 2. Tuttuja lajikkeita sinulla on osa, jotkut vähän vieraampia. Minullekaan ei lauttakylvö ole oikein mieleen, koen hankaluutena sen, kun juuret takertuvat paperiin ja muutenkin se on liian pikkutarkkaa puuhaa, varsinkin kun on minimaalisen kokoiset siemenet kyseessä.
  Minullakin on ollut monta vuotta lämpömatto, se on ihan hyvä apu.
  Minä ajattelin kylvää tomaatit maaliskuun eka viikolla, mutta kohtahan se jo on.
  Mukavia kylvömietteitä Sinullekin, on tämä aika just sitä parasta :))

  Liked by 1 henkilö

 3. Jep, uskon että lämpömatto oli hyvä hankinta. Mutta sen huomasin jo chilien kanssa, että kastelun suhteen pitää olla tarkkana, niin ettei pääse taimet kuivumaan. Tosiaan, maaliskuu alkaa jo ensi viikolla 🙂 Kohta aika alkaa kulua kuin siivillä; kevät on aina jotenkin niin kiihkeää aikaa. Paljon pitää ehtiä ja pää täynnä uusia suunnitelmia. Aurinkoista kevättä sinulle!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s