Dwa ogrody we Wrocławiu

Kaksi puutarhaa Wroclawissa

Puolaa ei tunneta varsinaisena puutarhamatkailumaana.  Sen takia oli iloinen yllätys, kun Wroclawin kaupungista satunnainen matkailija löysi peräti kaksi upeaa yleisöpuutarhaa.

Osana valtavaa Szczytnickin puistoa on vuonna 1913 perustettu japanilainen puutarha, Ogród Japonski. Läheltä vanhaa kaupunkia löytyy puolestaan laaja ja monipuolinen kasvitieteellinen puutarha, Ogród Botaniczny. Sillä on ikää jo pari sataa vuotta.

Japanilainen puutarha on alun perin rakennettu World Expo 1913 -maailmannäyttelyyn, missä se edusti Artistic Gardening –kategoriaa.  Puutarha suunniteltiin japanilaisen puutarhataiteen parhaita perinteitä noudattaen, mestari Mankichi Arain johdolla. Aikojen saatossa puutarha pääsi pahasti rapistumaan, mutta on nyttemmin kunnostettu uudelleen.

Esittelyjen mukaan puutarha toteuttaa tarkasti ja viimeistä piirtoaan myöten japanilaista puutarhataidetta. Itse en osaa  oikeaoppisuutta arvioida, mutta maallikon silmissä se näyttää kyllä hyvin viehättävältä ja tasapainoiselta. Puutarhassa on kivettyjä polkuja ja levähdyspaikkoja, kauniita pikku siltoja, vesiputouksia ja tyyniä lammikoita, paljon havuja, hortensioita, alppiruusuja sekä hillittyinä väriläikkinä päiväliljoja.

Katso kuvaesitys alla

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Myös kasvitieteellinen puutarha houkuttelee kävijöitä kauneudellaan ja viihtyisyydellään. Se on alueeltaan laaja ja kasveja on reilusti yli kymmenen tuhatta. Se on perustettu Wroclawin yliopiston yhteyteen jo vuonna 1811, ja on siten Krakovan jälkeen Puolan toiseksi vanhin kasvitieteellinen puutarha.

Puutarhassa on paljon erityyppisiä alueita. Kasvihuoneiden ja kukka- ja pensasistutusten lisäksi puutarhasta löytyy puistomaisia alueita japanilaisvaikutteineen ja lampineen ja myös hyötykasveja varten on omat alueensa. Akvaristia ilahdutti, että kasvihuoneiden yhteydessä oli kokonainen halli makean veden akvaarioita. Kaikki erittäin hyvin hoidettuja ja kauniisti toteututtuja.

 Katso kuvaesitys alla

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s