Jäätelörasiaan tehty kylvölautta, jossa chilin siemeniä itämässä.

Chilejä vuodelle 2023

Laitoin ensimmäiset chilit itämään 18. joulukuuta. Lautalle menivät silloin rocoto Montufar, Numex Suave Orange ja jokin tuntematon lajike Nepalista. Montufaria olen kasvattanut joka vuosi siitä alkaen, kun chilinkasvattajaksi ryhdyin. Se on erittäin mehukas ja kohtalaisen satoisa, mikäli ei vain ole liian kuuma, kuten kesällä 2020. Silloin se alkoi tehdä kunnolla hedelmää vasta niin myöhään, että suurin osa jäi raaoiksi. Montufar on melko tulinen; asteikolla 1 – 10 se on kahdeksikon luokkaa, ja sopiikin siksi mielestäni parhaiten kastikkeen ja muiden säilykkeiden tekemiseen.

Numex Suave Orange on itselleni uusi lajike, chinense lajiltaan. Makua luonnehditaan hedelmäiseksi ja sitruunaan vivahtavaksi, selkeästi Habanero-tyyppiseksi. Poltetta siinä on vain vähän, eli se sopinee hyvin salaatteihin ja muuhun tuorekäyttöön.

Toinen uusi kasvatettava on vailla tarkempaa määrittelyä. Miniäni on kotoisin Nepalista ja on saanut siemenet terveisinä kotimaastaan. Hänen mukaansa tämä chili on Nepalissa tavallinen, hyvin tulinen ja tekee punaisia pyöreitä hedelmiä. Tietoa lajikkeesta ei ole, ei edes lajista. Sen takia sitä onkin nyt aika hauska seurata ja nähdä mitä siitä tulee.

Kasvatan yhden taimen valmiiksi miniälleni kesää varten. Toisen pidän itse, koska haluan nähdä, miten se kasvaa. Ehkä rohkenen maistaakin.

Montufar ja Numex Suave Orange ovat jo nousseet sirkkalehdille, nepalilaisessa ei näy vielä mitään.

Koska sähkön hinta on nyt moninkertainen viime kevääseen verrattuna, laitan chilejä esikasvatukseen vain sen verran kuin pieneen sisäkasvihuoneeseeni mahtuu. Eli ei kovin monta, koska siellä on muutakin. Chilit tarvitsevat lämpimän esikasvatuspaikan ja tuon olohuoneessa olevan kasvikaapin lämpimänä pitämiseen riittää yksi 60 watin lämpölamppu. On vähän hankala sanoa nyt sähkön tarkkaa hintaa, kun kaikki tuet ja vähennykset eivät ole vielä tiedossa. Mutta 30 sentin kWh-hinnalla lämmitys maksaisi 13,5 euroa kuukaudessa. Kukkaroni kestää sen.

Muut chilit kylvän vasta joskus tammikuussa, luultavasti vain vanhat tutut baccatumit Aji Cristalin ja Aji Fantasyn. Viime mainittu saattaa vielä vaihtua Pequanteen. Myös Aji Cristalia olen kasvattanut joka vuosi. Se on erittäin satoisa ja tulisuutensa puolesta sopii oikein hyvin kastikkeisiin ja esimerkiksi pitkään haudutettaviin pataruokiin. Aji Fantasy on mainio joka paikan chili. Maku on hedelmäinen, polte melko mieto ja keltainen kellomainen hedelmä näyttää hauskalta.

Minulla on lisäksi talvehtimassa viime kesäiset Pink Habanero ja Sugar Rush Peach. Leikkasin ne syksyllä tapeille, ja etenkin Pink Habanero näyttää voivan oikein hyvin. Sugar Rush Peachissä kasvaa kunnolla vain yksi oksa, mutta arvelen muihinkin vielä jossain vaiheessa lehtiä tulevan. Näistä Pink Habanero on käytännössä tuleton, mutta vahvasti habanero-arominen. Herkullinen grillattuna ja tuorejuustolla täytettynä. Sugar Rush Peach on myös eräänlainen luottochili. Kasvaa aina hyvin, on satoisa ja suht mietona sopii moneen tarkoitukseen.

Talvehtijatkin mukaan laskettuna ensi kesän lista on poikkeuksellisen lyhyt, mutta uskoakseni herkullinen:

  • Rocoto Montufar
  • Numex Suave Orange
  • Nepalilainen
  • Aji Cristal
  • Aji Fantasy / Pequante
  • Sugar Rush Peach
  • Pink Habanero

Näillä mennään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s