Yhdeksän pientä tomaaatintainta omissa ruukuissaan.

Terkkuja taimitarhalta

Taimikasvatus on edennyt oikein hyvin. Kurkkua ja kesäkurpitsaa lukuun ottamatta kaikki on nyt kylvetty ja taimet hyvässä kasvussa.

Chilejä oli taas tulossa yli oman tarpeen, mutta onneksi sain jaettua ylimääräiset eteenpäin työkaverille ja naapureille. Monet ovat kukassa ja hätäisimmät ovat ehtineet tehdä jo ensimmäiset hedelmätkin. Sekä rocoto Montufar että Coffee a.k.a Brown Egg olivat kumpikin päässeet kuin vaivihkaa kasvattamaan yhden podin ennen kuin huomasin. Jätin ne paikoilleen, vaikka en ihan tiedä oliko se tulevan varsinaisen kasvukauden kannalta hyvä vai huono ratkaisu.

Rocotot ja chinenset tekevät koko ajan uusia kukkia; jopa kaikkein pienin, vasta tammikuun puolivälissä kylvetty Biquinho. Olen niitä hiukan nyppinyt pois, mutta taidan tästä eteenpäin antaa kukkia vaan. Pianhan ne pääsevät kasvihuoneeseen parempaan valoonkin. Baccatumeissa ei ole vielä nuppuja näkynyt.

Tässä tämän vuoden lajikkeet:

 • Aji Cristal (c. baccatum)
 • Aji Guyana (c. baccatum, menee miniälle)
 • Aji Fantasy (c. baccatum)
 • Sugar Rush Peach (c. baccatum)
 • Coffee (c. chinense)
 • Biquinho (c. chinense)
 • Rocoto Costa Rica (c. pubescens)
 • Rocoto Monturfar (c. pubescens)

Chilit (ja tomaatitkin) kasvavat Novarbon Mossgrow turvemullassa ja ovat kaikki nyt viiden sentin pikkuruukuissa. Näyttää siltä, että jonkun aikaa vielä pärjäävätkin ennen kuin tarvitaan isompia ruukkuja.

Chilit taimiteltassa.

Tomaatit ❤️

Tomaatit kasvavat myös hyvin. Kaikki on jo koulittu omiin ruukkuihinsa ja taimet näyttävät varsin tanakoilta ja terveiltä. Koska tomaatit ovat nyt pienissä viiden ja kuuden sentin ruukuissa joudun varmaankin vaihtamaan ne vielä kerran isompiin. Tai minulle se ei ole ”joutumista”, vaan ihan mieluisaa puuhaa. Minulla on valmiiksi hankittuna Nelson Gardenin 1,2, litran Paperpot -pahviruukkuja, joita ajattelin kokeilla. Hiukan vähemmän ruukkujen pesemistä sitten taimivaiheen jälkeen.

Tomaatintaimet ovat olleet jo pari viikkoa viileämmässä, eli autotallin taimikasvattamossa lamppujen alla. Päivällä valon palaessa siellä on noin 20 astetta, mutta öisin lämpötila laskee 15 – 16 asteeseen. Varsin sopiva siis.

Tomaattilajikkeet vm. 2021:

 • Cherry-Mate (F1)
 • Perfect Flame (F1)
 • Tomatoberry (F1)
 • Artisan Blush Tiger
 • Dark Galaxy
 • Jaune Flamme
 • Big Sungold Select
 • Nepal (ulos)
 • Tomattomatti (ulos)
 • Maja (menee ystävälle)

Pari päivää sitten vein kaikki taimet ensimmäistä kertaa kasvihuoneeseen päivähoitoon. Se sujuu aika helposti pienen kuljetuskärryn kanssa. Kaksi reissua riittää, kun taimet ovat vielä pienissä purkeissa.

Jos ilmat ovat vähänkään suotuisat, on minulla tarkoitus viimeistään pääsiäisenä alkaa lämmittää ison kasvihuoneen sisällä olevaa pientä taimihuonetta. Sitten kaikki taimet saavat jäädä sinne pysyvästi eikä niitä enää tarvitse kuljetella edes takaisin.

Kesäkukkia

Kesäkukiksi olen tänä vuonna kylvänyt tietysti samettiruusuja, kuten aina. Lajikkeina on isosamettiruusu ’Vanilja’ sekä matalammat ’Alumia Vanilla Cream’ ja ’Silvia’. Lisäksi laitoin ensimmäistä kertaa tarhasalkoruusuja ja myös mimosaa, eli tuntokasvia. Mimosa ei ehkä oikein ole mikään puutarhakasvi. Haluan kuitenkin kokeilla sen kasvattamista, koska pieni pojantyttäreni on nimeltään Mimosa. Taimet ovat ihan pieniä vielä, kovin hentoja ja herkän oloisia. Mutta nytkin ne jo vetäytyvät suppuun, jos lehtiä hipaisee tai ruukkua vähän kovemmin kolauttaa.

Mimosa pudica on hento ja herkkä.

Salkoruususta on tulossa sekä värilajitelma ’Summer Carnival’ että lähes musta ’Nigra’. Minulla ei ole mitään kokemusta salkoruususta enkä tiedä, miten se taimivaiheessa kasvaa. Koulin ne yhdeksän sentin ruukkuihin. Toivon, että se riittää siihen asti, kun voin istuttaa ne paikoilleen ulos.

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s