Pieniä chilin taimia ruukuissa.

Chilit 2020

Kesällä 2020 kasvatukseen tulevat chilit ovat tässä: Cheyenne, Hungarian Hot Wax, Aji Cristal, Aji Guyana, Sugar Rush Peach, Aji Dulce, Pink Habanero, Rocoto Montufar.

Melko sekalainen seurakunta. Joukossa on sekä tulisia että lähes tulettomia lajeja, ja myös kasvin koko vaihtelee matalasta pensaasta reilusti yli metrin korkuisiin. Vilpitön tarkoitukseni oli laittaa vähemmän lajeja kuin viime kesänä, mutta jostakin syystä niitä nyt kuitenkin on enemmän. Kumma juttu.

Ensimmäisenä kylvin Rocoto Montufarit multaan 2. tammikuuta. Loput lajit laitoin lautalle pari päivää myöhemmin. Suurin osa iti viikon – kahden sisällä, osa aika heikosti. Vain Aji Dulce ei itänyt ollenkaan.

Tilaisin Aji Dulcesta uudet siemenet ja sain ne kylvöön 27.1. Laitoin siemenet sekä multaan että lautalle. Samaan aikaan lautalle pääsi myös siementilauksen bonuksena tullut Hungarian Hot Wax. Ja viimein vajaan kahden viikon päästä uudesta kylvöstä Aji Dulce nosti mullasta kaksi sievää sirkkalehteään! Samaan aikaan näkyi lautallakin pienen pieni juurenpilke. Harmi vain, että alkuunlähtö meni helmikuun puolelle. Mutta eiköhän nuo ehdi kasvaa silti.

Huomionarvoista on, että rocotot itivät mullassa noin viikossa, lautalla kesti liki kaksi viikkoa pidempään. Kaiken kaikkiaan kylvöt tuntuivat tänä vuonna onnistuvan mullassa hiukan paremmin kuin lautalla. Kaikkiin multakylvöihin olen käyttänyt Novarbon kylvöseosta (novarbo.fi)


Rocotot, Cheyennet ja Sugar Rush Peach ovat ottaneet kasvussaan parhaan alun, muut ovat selvästi pienempiä. Taimet kasvavat nyt vanhan akvaarion lämmössä kasvilampun alla. Koska monesta lajista on varmuuden vuoksi kasvamassa useampia yksilöitä, on akvaariossa jo melko täyttä. Mutta mahtuvat kyllä olemaan siellä pikkutaimivaiheen, ja sen jälkeen ne pärjäävät hyvin jo muutenkin.

Alla chilit vielä yhteenvetotaulukkona.

NimiKorkeus ja muotoHedelmäTulisuus
Cheyenne
capsicum annuum
Tuuhea pikkupensas, 45 – 50 cm.Keltainen, 3-5 cm, suippo. Hedelmäinen. Keskitulinen
Hungarian Hot Wax
capsicum annuum
Rotevakasvuinen, n. 60 cm. Pärjää viileässä.Haalean keltaisesta punaiseen kyspyvä, 8-10 cm, suippo, vahamainen pinta.Keskitulinen
Aji Cristal
capsicum baccatum
Yli metrin, aika rento, tuettava.Punainen, 6-12 cm, suippo ja hoikka. Hedelmäinen ja mehukas.Keskitulinen – tulinen
Aji Guyana
capsicum baccatum
Yli metrin, aika rento, tuettava.Keltainen, 10-15 cm, suippo ja hoikka. Aromikas.Keskitulinen
Sugar Rush Peach
capsicum baccatum
Yli metrin. Kaipaa tukea.Vaalea keltainen, 10 cm, suippo, lommoinen, makea. Hedelmäinen.Keskitulinen
Aji Dulce
capsicum chinense
60 – 90 cm. Oranssinpunainen, 5 cm, tylpän soikea. Makea.Lähes tuleton
Pink Habanero
capsicum chinense
Tuuhea pensas, alle metrin.Keltainen, 4-7 cm, tylppä, suippo, lommoinen. Makean hedelmäinen.Lähes tuleton
Rocoto Montufar
capsicum pubenscens
n. 100 cm; leveä, haarova ja harva, kaipaa tukea.Punainen, 5-8 cm, sileä puikula. Mehukas, aavistuksen makea.Keskitulinen – tulinen

Olen koonnut taulukkoon perustietoja eri lähteistä; omaa aikaisempaa kokemusta on vain Aji Cristalista, Aji Guyanasta, Sugar Rushista ja Rocoto Montufarista. Olen chilien kanssa aloittelija, joten kaikki kommentit, lisätiedot ja korjaukset ovat enemmän kuin tervetulleita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s