Keltaisia ja punaisia chilejä rottinkivadilla.

Uusi vuosi ja uudet chilit

Vuosi vaihtui ja ja samalla vuosikymmen. Puutarhurille se tarkoittaa etenkin sitä, että kevättä kohti kuljetaan.

Vaikka talvi ei oikeastaan ole vielä edes saapunut Turkuun, askaroi mieli silti jo kevään kylvöissä. Tomaateille on vielä aivan liian aikaista, mutta onneksi chileillä voi jo aloitella.

Vaikeinta on valita tulevat lajit. Kiinnostavia vaihtoehtoja on niin paljon ja tilaa niin vähän. Viime kesänä minulla oli ensimmäistä kertaa pieni kasvihuone chilejä varten. Siis todella pieni, vain reilun neliön kokoinen seinämalli.

Huone on kombi, eli ensin se on käytössä alkukeväästä ison kasvihuoneen sisällä taimihuoneena ja taimikauden jälkeen ulkona chilihuoneena. Viime kesänä tässä minihuoneessa oli viisi isohkoa chiliä, mikä oli selvästi liikaa. Niiden hoitaminen oli hankalaa eikä ilmankierto ollut kovin hyvä. Eli määrää pitäisi vähentää tai ainakin pitää kasvua kurissa leikkaamalla.

Käytämme chilejä itsekin, mutta kasvatan niitä myös nepalilaiselle miniälleni. Viime kesänä etenkin Aji Guyana, Aji Cristal ja Sugar Rush peach (c. baccatumeja kaikki) miellyttivät häntä. Niitä kaikkia laitan tänäkin vuonna. Lisäksi Rocoto Montufaria (c. pubescens), jota oli ensimmäisenä chilikesänäni. Viime vuonna en saanut siitä yhtäkään siementä itämään, mutta nyt on uudet siemenet, josko onnistuisi.

Lähinnä omaan käyttöön olen suunnitellut sitten hyvin mietoja lajikkeita. Aji Dulcen ja Pink Habaneron (c. chinense) siemeniä on valmiina, lisäksi tilasin Hyötykasviyhdistyksestä Cheyennen (c. annuum) siemenet.

Huonommallakin laskupäällä laskien lajikkeita on tuossa seitsemän. Siis enemmän eikä suinkaan vähemmän kuin viime kesänä. Jos kaikki itävät ja lähtevät kasvamaan, on osa pakko laittaa ulkokasvatukseen. Ainakin Rocoto Montufar pärjää ulkona, samoin Aji Cristal ja Aji Guyana. Talon eteläseinustalla on lämmin penkki, jossa chilin pitäisi kyllä viihtyä, mikäli aurinko vähänkään paistaa.

Koska Rocotot itävät hitaasti, lievitin suurinta kevätkaipuutani kylvämällä jo kolme ensimmäistä Montufaria. Viime keväänä sain ensimmäisissä kylvöissä riesakseni harsosääsket; todennäköisesti olivat peräisin käyttämästäni taimimullasta. Sen jälkeen olen käyttänyt Novarbon Luomu kylvöseosta, niin nytkin. Lisäsin sekaan vielä vermikuliittia, jotta tuli vieläkin ilmavampi kasvualusta.

Siellä ne ensimmäiset pikku ruukut nyt könöttävät muovin alla kylpyhuoneen lämpimällä lattialla. Uusi puutarhakausi on käynnistynyt!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s