Havuaidanne vuoden jälkeen

Vuosi sitten pihallamme tehtiin iso remontti, kun vanhat ränsistyneeet terijoensalavat kaadettiin ja tilalle tehtiin istutusmuuri havuaidannetta varten.

Turkulainen Viherpalvelu Ettala Oy hoiti puiden kaadon ja rakensi muuriaidan. Työ oli huolellista ja lopputulos oikein hyvä.  Kasveiksi valitut kartiomarjakuuset ja muutama lehtipensas tulivat Ettalan alihankkijalta Puutarha Tahvosilta.  Marjakuuset olivat astiataimia ja kokoluokkansa (100 – 120 senttiä) alarajoilla jokainen.

Kasveja kasteltiin huolella koko syksy ja havut suojattiin kevätauringolta jo tammikuussa. Silti kevään edetessä kävi ilmi, että kolmestatoista marjakuusesta peräti yhdeksän oli kokonaan kuivunut ja kuollut pystyyn. Myös loput neljä olivat enemmän tai vähemmän  kuivia.  Reilusti leikkaamalla niitä sai paranneltua, mutta tietysti ne samalla pienenivät entisestään.

Koska samassa rivissä kuitenkin osa havuista oli hengissä, oli selvää että kuivuminen ei voinut johtua huonosta hoidosta.

Kevät oli jo pitkällä emmekä halunneet katsella tyhjää istutusmuuria, joten kävimme omaan piikkiimme hakemassa uusia havuja tilalle.  Kävi ilmi, että Viherlassilalla saman kokoluokan kartiomarjakuuset olivat huomattavasti kookkaampia ja tuuheampia kuin Tahvosilta tulleet. Tässä kohdin tehtiin myös muutos alkuperäiseen suunnitelmaan ja otettiin marjakuusien sekaan kolme saman kokoluokan timanttituijaa. Näin istutukseen tuli hiukan enemmän vaihtelevuutta.

Myös pallohortensia päätyi vaihtoon, kun oli ihan kuiva sekin. Tilalle Japaninhortensia ’Vanilla Fraise’.

Havujen kokoero
Melkoinen ero saman kokoluokan marjakuusissa. Vasemmanpuoleinen on alkuperäisen kokoinen, oikean reunan kuusesta on leikattu kuivat oksat pois.

Ettalan kanssa neuvotellen sitten päädyttiin siihen, että Puutarha T ahvoset toimittaa meille vielä puuttuvat kaksi marjakuusta ja Ettalan hortonomi käy syksyllä leikkaamassa omenapuumme ja neuvoo samalla kädestä pitäen, miten se tehdään oikein. Rahallinen menetyshän tässä ei ollut suurin harmin aihe, vaan huonon laadun aiheuttama pettymys.

Lopulta kävi niin, että niitä kahtakaan Puutarha Tahvosilta luvattua marjakuusta ei kuulunut, vaan elokuun alussa Ettala hankki meille uudet Turusta.

Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Aidanne näyttää  nyt mukavalta ja uudet havut ovat lähteneet hyvin kasvuun.  Ja omenapuut on kauniisti ja oikeaoppisesti leikattu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s