Purkissa maku jalostuu

Toin viime kesän Italian reissulta tomaatinsiemeniä ’Red Cherry’. En tietenkään tiennyt niiden laadusta yhtään mitään, paitsi pussin kyljestä näkyi, että kyseessä on runkotomaatti ja hedelmät pienehköjä. Arvelin, että hyviä ne varmaan ovat, kun italialaiset aika paljon ymmärtävät tomaattien päälle.

Red Cherry kasvoi voimallisesti ja pyrki alkuun pensastumaan todella voimakkaasti. Sain sen kuitenkin kuriin, ja lopulta se alkoi tehdä hedelmiä. Eivät ne olleet ihan kirsikoita, vaan suunnilleen 4 – 5 sentin kokoisia. Valitettavasti vain niiden maku oli jokseenkin olematon, niin ettei niistä juuri ollut syöntitomaateiksi.

Aikani pähkäilin, mitä niille oikein tekisin, ja sitten keksin, että säilöttäväksi sopii vähän mauttomampikin tomaatti. Niinpä keitin niistä paholaisen hilloa, ja voi miten hyvää siitä tulikin!

Ohjeita on varmaan niin monta kuin on keittäjää. Tämä oma versioni on yhdistelmä monesta.

Paholaisenhillo

800 g. tomaatteja
2 isoa paprikaa
6  chiliä
1 pieni punasipuli
6 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta basilikasilppua
½ rkl tuoretta rosmariinia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1/5 dl etikkaa
1 pkt (330 g.) marmeladi-hillosokeria

  1. Kalttaa tomaatit, kuori ja paloittele.
  2. Paloittele paprikat ja chilit, poista siemenet, jos tahdot. Pilko sipulit pieniksi. Monitomikone on tässä hyvä apuri. 
  3. Laita kaikki kattilaan ja lisää yrtit ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. 
  4. Lisää etikka ja marmeladi-hillosokeri. Keitä 10 minuuttia. 
  5. Purkita pestyihin ja uunissa kuumennettuihin hillopurkkeihin. Säilytä jääkaapissa. 

Kurkut eivät myöskään ole tänä kesänä päässeet parhaisiin makuihinsa. Uskoakseni viileällä säällä on ollut vaikutusta siihen. Satoa on kyllä tullut hyvin, ja kurkkua on riittänyt salaatteihin ja leivän päälle. Muutama ’Iznik’ pääsi  kasvamaan aivan liian suureksi ja ne olivat muuttuneet suorastaan karvaiksi.

En halunnut heittää niitäkään kompostiin, vaan tein niistä maustekurkkuja. Laitoin aika makean liemen, sellaisen amerikkalaistyyppisen. Äsken ensimmäistä kertaa maistaessani pidin makua varsin onnistuneena. Ohje on sekalainen sovitelma useasta muusta, suunnillleen näin:

Maustekurkut

1 kilo kurkkuja
1 sipuli
Liemi:
0,5 l vettä
1,75  dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
vajaa ruokalusikallinen suolaa 
Sinapinsiemeniä ja valkopippureita, yhteensä reilu ruokalusikallinen

Viipaloi kurkut ja sipuli, lado vuorotellen uunissa kuumennettuihin lasitölkkeihin. Kiehauta liemen ainekset ja kaada purkit täyteen lientä. Säilytä jääkaapissa. 

IMG_2134

Viime syksynä tein ensimmäisen kerran raparperisnapsia. Tarkoitus oli saada siitä maukas kyytipoika rapujuhlissa nautittavaksi. Kesän juhlissa maku todettiin kuitenkin  liian kaneliseksi, ja tein ensi vuotta varten uuden satsin. Tällä kertaa en laittanut mukaan lainkaan kanelia, vaan korvasin sen vaniljatangolla.

Raparperisnapsi

litra kirkasta viinaa
350 g./7 dl. raparperia
2 rkl sokeria
2 vaniljatankoa

Viipaloi raparperi noin puolen sentin viipaleiksi. Laita lasipurkkiin ja lisää sokeri, vaniljatangot ja kaada päälle viina. 

Anna seistä jääkaapissa reilu viikko. Siivilöi ja suodata juoma suodatinpussin läpi. Lisää pari ruokalusikallista sokeria ja pullota parin päivän päästä. Anna tekeytyä pullossa muutama kuukausi, mielellään vaikka vuosi. 

IMG_2135

Snapsi on nyt tekeytynyt tölkissä melkein kaksi viikkoa, ja on aika pullottaa se. Otin äsken pienen maistiaisen: maussa oli mukavasti raparperia, ja sen kainolossa juuri sopivasti vaniljaa. Olen toiveikas, että vuoden mittaan siitä tekeytyy oivallinen ryyppy ensi kesän rapupöytään.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s