Palmukaaliputinki Yorkshiren tapaan

Meidän keittiössä lehtikaaliletut olivat viime kesän kaalihitti. Valmistin niitä usein  pinaattiohukaisten tapaan ja herkkua olivat.

Erityisesti palmukaaliin tykästyin muutenkin niin paljon, että tänä kesänä en muuta lehtikaalia edes laittanut.

Palmukaali on tänäkin vuonna kasvanut kauniisti ja hyvin, ja satoa tulee taas yllin kyllin.

Letut on siis herkullisiksi havaittu, mutta nyt kaipasin jotain hiukan toisenlaista. Mietin, että englantilaisten rakastama Yorkshire-vanukas ei oikeastaan juuri poikkea meikäläisestä pannukakusta. Niinpä ajattelin kypsentää palmukaalilettutaikinan vanukkaan tapaan muffinssivuoissa. Myös pikkuruiset uunivuoat sopivat tähän.

Koska vanukas kuulostaa korvissani kovin jälkiruualta, nimesin tämän ruuan vanhanaikaisesti putingiksi. Mielestäni se sopii tälle hyvin, ja minusta on muutoinkin mukava käyttää vanhoja, ehkä katoamassakin olevia sanoja.

Oleellinen ero pannukakun ja putingin välillä on siinä, että putinkitaikina kaadetaan kuumiin muffinssivuokiin, joissa on kuumaa rasvaa. Käsittääkseni juuri kuuma vuoka ja kuuma rasva tekevät sen, että putinki kohoaa kuohkeaksi.

noin 120 g palmukaalia (koosta riippuen 5-6 lehteä) 
3 dl täysmaitoa 
4 munaa 
3 dl jauhoja 
suolaa (n. 5 g.)
öljyä tai juoksevaa margariinia vuokiin

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Puhdista palmukaalit ja poista keskiruoti. Hienonna lehdet tehosekoittimessa maidon kanssa. Siitä tulee kuohkeaa vihreää vaahtoa, älä ihmettele! Sekoita kulhossa maitoseoksen joukkoon munat, jauhot (kannattaa siivilöidä) ja suola. Anna turvota puolisen tuntia. 

Kaada vuokiin  hieman rasvaa pohjalle (pari teelusikallista) ja laita ne uuniin kuumenemaan 8 minuutiksi. Ota vuoat uunista ja kaada niihin heti taikinaa, jätä sentin verran varaa yläreunaan. Laita takaisin uuniin ja kypsennä noin 12 – 15 minuuttia, kunnes putingin pinta on kauniin ruskea. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana, etteivät putingit lässähdä. 

Tällä tavoin valmistettuna arkinen lettu saa uuden kiinnostavan olomuodon ja sopii vaikka  juhlavammallekin aterialle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s