Talven jälkeen

(29.3.) Talven jälkeen tulee kevät. Se taitaa nyt olla käsillä ainakin täällä Turussa. Lumet ovat sulaneet ja lämpötila on päivisin ollut selvästi plussan puolella. Vähitellen puutarhatonttukin alkaa heräillä talvihorroksestaan.

Tänä vuonna kylvöni olleet hyvin maltillisia, vasta tomaatit ovat taimella. Hiihtoloman takia niillekin piti hankkia viikoksi sijaiskoti, enkä sen takia viitsinyt ennen lomaa muuta kylvääkään. Hyvää hoitoa ne saivat, ja nyt olen jo koulinut ne ja vienyt taimikasvattamooni autotallin ikkunalle.

Taimikasvattamo muodostuu vanhan kaksiputkisen akvaariovalaisimen ympärille ripustetetusta kuplamuoviteltasta ja terraariokäyttöön tarkoitetusta lämpölampusta. Pikkutaimien yllä on lisäksi alkuvaiheessa oma pikkuputki. Valot ja lämpölamppu pitävät teltan sisällä lämmön juuri sopivana, noin 16 – 18 asteessa. Muutoin autotallin lämpötila on 13 astetta.

Taimihuone

Muutama päivä sitten kylvin kahta lajia samettiruusua ’Alumia Vanilla Cream’ ja ’Mr. Majestic’. Isosamettiruusun siemenet ovat vielä kaupassa, mutta aion kyllä laittaa niitäkin. Kukkapenkkien lisäksi minulla on tapana istuttaa samettiruusuja kasvimaalle ja kasvhuoneeseen. Se on hauskan näköistä, ja lisäksi ne torjuvat ötököitä hyötykasveista.

Omenapuut leikattiin eilen. Samalla tuli tutkittua puutarhaa talven jäljiltä hiukan muutoinkin. Näyttää siltä, että ainakin silmäteräni, Itoh -pioni Cora Louise, olisi selvinnyt pakkasista. Sillä on kolmas kesä edessään, ja uskallan jo toivoa kukintaa. Myös alppiruusut ovat hengissä, joskin etenkin kelta-alppiruusu Venlan lehdistö näyttää melko surkealta.

Siivosin kasvimaalta kompostiin tammikuun pakkasissa lopulta nujertuneet lehtikaalin rangat, ja leikkasin alas kuivettuneet timjamipuskat ja pystyssä töröttävät ilmasipulin varret. Ilmasipuli oli varistanut maahan reilusti uusia istukkaita. Lähetin niistä osan ystävälleni ja osalla nuorensin omaa sipulirivistöäni.

Kaikenlaista pientä puskee jo ylös maasta, ja onpa joku bongannut näillä main jopa sinivuokkoja. Silti olin kovin hämmästynyt, kun näin raparperin punaisen päälaen pilkistävän mullasta kuivien lehtien keskeltä.

Kaappi homeessaKasvihuoneessa taimipöydän alakaappi oli vetänyt hometta pintaansa talven aikana. Koska se on mallia ’Hongongin hutera’, ei sen laatutaso ole kovin korkea. Pesin homeen pois, ja samalla lähti osa pintaväristä. Lopputulos ei ole kovin kaunis, joten täytynee kevään edetessä sutia kaapin pintaan hiukan värillistä puuöljyä.

Varsinaisesti pihahommia ei voi vielä aloittaa; maa on aivan liian märkää esimerkiksi haravoimiseen. Mutta ei se enää kauan kestä, kun ihana kevät on täällä toden teolla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s