Joko se meni?

Joko se meni? Kesä? Ei voi olla totta!

Juurihan minä sydän ilosta läikkyen valmistelin upouutta kasvihuonettani kesään. Vasta äsken kylvin kasvimaalle ensimmäiset salaatit ja istutin itse kasvattamani samettiruusut.  Ihan hetki sitten ihailin karpaattienkellon ensimmäisiä suloisen valkoisia kukkia.

Kasvihuoneessa tomaatteja ja kasvihuoneen edessä kukkii daalia
Tomaatteja on vielä paljon kypsymässä.

Nyt jo kerään haljenneita tomaatteja ja ylisuuriksi kasvaneita kurkkuja kasvihuoneesta. Katselen perennapenkin kuihtuvia kukkia ja suunnittelen syysistutuksia terassille.

Kesäloman jälkeinen aika töissä on ollut niin kiireistä, että puutarha (ja tämä blogi) on jäänyt lähes vaille huomiota. Satoa on kyllä tullut ja sitä on syöty, mutta hoitotoimenpiteet ovat jääneet vähiin.

Ensikokeiluni lehtikaalista osoittautui menestykseksi. Yhdeksästä taimesta on tullut valtavan suuria, ja lehtiä on aivan ylenpalttisesti. Koska vasta aikuistuneet poikamme eivät tietenkään voi syödä mitään niin epämääräistä kuin lehtikaali, on minulla ja miehelläni riittänyt syötävää. Useimmiten olen valmistanut sen kermassa haudutettuna kera sipulin. Nyt kun myös pavut ovat kypsyneet, olen laittanut sekä pavut että lehtikaalin samaan pannuun. Hyvää on ollut.

Hyvä tomaattivuosi

Tomaatteja on tullut myös todella paljon. Tutut kirsikkatomaatit Tomatoberry, Sweet Olive ja Chocolad cherry ovat tehneet hedelmiä yllin kyllin, ja myös uusi tuttavuuteni Tigeralla on ollut satoisa. Siinä on vielä paljon vihreitä raakileitakin, jotka toivottavasti ehtivät kypsyä.

Keltainen Ildi-tomaatti
Kummallinen Ildi

Vain Ildin kanssa olen ihmeissäni. Se ei ole ollenkaan aikaisempien vuosien kaltainen, sillä hedelmät ovat isompia ja päärynän muotoisia eivätkä lainkaan tutun makeita. Epäilen, että siemenet ovat tällä kertaa olleet muuta kuin mitä pussin päällä sanotaan.

Sain keväällä ruotsinserkultani Ryska-tomaatin siemeniä, jotka tietysti myös laitoin multaan. En ole löytänyt lajikkeesta oikeastaan mitään tietoa mistään. Ensimmäisen kesän jälkeen voin kuitenkin todeta, että tomaatti on todella iso ja kiinteähedelmäinen. Siinä ei ole juuri lainkaan siemeniä, joten siitä sai aivan erinomaista chutneytä. Uusien siemenien saaminen talteen oli suorastaan haastavaa, mutta sain sentään muutaman talouspaperin päälle kuivumaan. Toivottavasti onnistuu itäminen ensi keväänäkin.

Ylisuuria kurkkuja

Heinäkuun helteillä viileäkaapissa idättämäni salaatit alkavat kohta olla kasvihuoneessa korjattavassa kunnossa. Eilen siivosin kasvihuoneessa vähän eli poistin suurimman osan tomaattien lehdistä, keräsin pudonneet, homehtuneet tomaatit kompostiin ja poistin toisen kurkun kokonaan. Toisessa on vielä pari hedelmää kypsymässä.

Suuri osa kurkuista oli päässyt aivan ylisuuriksi eivätkä ne enää olleet parhaimmillaan salaatin sekaan. Päätin tehdä niistä relissiä, sillä ihan hukkaan en halunnut niitä laittaa. Koska ne olivat jo yli-ikäisiä, niiden siemenet olivat hyvin suuria. Halkaisin kurkut, kaavin lusikalla siemenet pois ja pilkoin kurkut pikku paloiksi. Sekaan sipulisilppua, valkosipuliviipaleita ja tilliä. Liemeksi maustepippurilla ja inkiväärillä maustettu sokeri-etikkaliemi, ja lopuksi kaikki sekaisin purkkeihin. Parin viikon päästä relissi lienee maistelukunnossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s