Päättymätön taistelu

Puutarhurin on ihan turha kuvitella pärjäävänsä jollakin tavoin taistelussa rikkaruohoja vastaan.  Voihan niitä hillitä ja päästä jonkunlaiseen kauhun tasapainoon. Mutta että voittaisi ne? Ei ikinä.

Eräänä keväänä useita vuosia sitten kasvimaallemme lisättiin uutta multaa. Tiedättehän; sellaista hyvälaatuista, rikkaruohoista vapaata puutarhamultaa, josta ilmoitetaan sanomalehdissä?

Kuorma saapui, ja ilolla levitin mustaa ja muhevaa multaa kasvimaalle. Kyllä nyt kelpaisi salaattien muodostaa keriään ja mustajuuren kasvattaa juuriaan. Ihan kaikille kasveille uusi multa antaisi uutta voimaa. Ja antoihan se. Erityisen sopivaksi se osoittautui peltokortteen (Equisetum arvense) kasvatukseen.

Parin kuukauden sisällä mullan pintaan putkahteli vihreitä tupsuja.  Tiheään ja paljon, koko kasvimaan alalta. Siitä asti olen käynyt toivotonta, koskaan päättymätöntä taisteluani peltokortetta vastaan.

Epäilen, että peltokorte on lähtöisin itsestään paholaisesta. Niin pirullinen ja voimakas se on. Ei siihen auta kitkeminen, ei Roundup, ei Finalsan. Kun sen on riesakseen saanut, se on ja pysyy. Pari ensimmäistä kesää vain kitkin ja kitkin. Välillä itkin. Sitten luin jostakin, että leveälehtisille rikkakasveille tarkoitettu Toxan saattaisi tehota myös peltokortteeseen. Ja kyllähän se paremmin tehoaakin kuin muut keinot. Kun on koko ajan valppaana ja sivelee heti kaikki uudet tupsut laimentamattomalla Toxanilla, pysyy peltokorte aika hyvin kurissa.

Aina välillä ehdin jopa kuvitella, että nyt se on kokonaan hävinnyt, että olen nujertanut kortteen pysyvästi. Kunnes taas jostakin pilkistää vihreä tupsu…

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: