Kesä keikkuen tulevi

Huhtikuun lämpöaaltoa seurasi ainakin täällä Turussa kylmiä päiviä ja öitä sekä kosteaa koleutta, mutta onneksi sentään myös lämpöä ja auringonpaistetta. ”Vaihtelevaa säätä”, sanoisi meteorologi.

Salaatit, kurkut, kesäkurpitsa ja samettiruusut viheriöivät kasvimaalla
Kasvimaalta saa jo syötävää

Siitä huolimatta kasvukausi on alkanut hyvin sekä puutarhassa että kasvihuoneessa. Kasvimaalta on jo pari viikkoa saatu sekä salaattia että pinaattia ja myös ilmasipulit ovat jo komean kokoisia. Kaikki kylvöt on nyt tehty, ja papua lukuun ottamatta kaikki ovat myös nousseet pintaan ja aloittaneet hyvän kasvun. Pavun kylvin vasta viikko sitten, toivottavasti se ei ole liikaa säikähtänyt kuluneen viikon kylmyyttä.

Rohkeasti istutin kasvimaalle jo muutaman kurkunkin; kasvihuoneen esikasvatuksessa isoiksi venähtäneet Zeinan ja Beit Alphan. Ne eivät ole varsinaisesti avomaan kurkkuja, mutta ainahan voi kokeilla. On minulla sitten kasvihuoneen suojassakin pari yksilöä.

Kasvihuoneessa kaikki hyvin

Tomaatit ja samettiruusut kasvavat sopivat hyvin samaan kasvihuoneeseen.
Kasvihuoneessa kukoistaa

Istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneeseen toukokuun puolivälissä, ja ne ovatkin kasvaneet jo komeasti: äsken bongasin ensimmäiset hedelmät. Aikaisimpia olivat Chocolade cherry ja Tomatoberry.

Olen muutamina kylmimpinä öinä peittänyt kasvit harsolla ja polttanut pientä valopetrolilämmitintä. Hyvin on riittänyt. Alimmat yölämmöt kasvihuoneessa ovat olleet noin seitsemän asteen paikkeilla.

Istutin kasvihuoneeseen tomaattien sekaan myös kääpiösamettiruusuja. Ne ovat kauniin näköisiä ja toivottavasti toimivat myös ötököiden torjunnassa. Kääpiöitä on minulla nyt ensimmäisen kerran, aikaisemmat kylvöyritykseni eivät jostain syystä ole onnistuneet.

Kun kasvihuone vaihtui isompaan, jouduttiin kanta-asukkaana ollut Zilga-viiniköynnös siirtämään. Siirto tehtiin mahdollisimman varhain ja näyttää siltä, että se onnistui hyvin. Ainakin köynnöksessä näkyy jo pienen pieniä vihreitä pallukoita, jotka toivottavasi jaksavat kypsyä rypäleiksi asti.

Penet rypäleen alut viiniköynnös Zilgassa.
Zilga

Köynnöspinaatti on itänyt

Löysin kevään puutarhamessuilta köynnöspinaatin siemeniä. Saamieni ohjeiden mukaan annoin niille muutaman viikon kylmäkäsittelyn jääkapissa. Toiset multaan ripotellut siemenet laitoin kylmään suoraan, toisia pidin ensin kosteassa mullassa huoneen lämmössä muutaman päivän. Näköjään kumpikin menetelmä toimii, sillä jo seuraavana päivänä jääkaapin jälkeen pikkuruiset taimet nostivat päätään kummassakin purkissa. Nyt ne ovat komeasti sirkkalehdellä ja odottavat istutusta. Tein niille jo valmiiksi istutuspaikan kasvimaan pergolaportin pieleen. Laitoin hyvän pussimullan sekaan paljon hienoa hiekkaa, sillä käsittääkseni köynnöspinaatti arvostaa ilmavaa ja kevyttä kasvualustaa.

Täydennystä perennapenkkiin

Talvi verotti viime kesän uusia perennaistutuksia sen verran, että piti hankkia hiukan uusia tilalle. Kaunopunahattuja täydensin Green Jewelillä sekä White Double Delightilla. Myös  keijunkukkaa lisäsin parilla uudella Fire Chief -taimella.

Asteripenkkiin lisäsin reunusasterin Aster dumósus ’Starlight’  ja alppiasterin  Aster alpinus ’Weisse Schöne’. Viherpeukaloilta tilattujen pionin ja hurmesilkkiheinän lisäksi tuli tilaajanlahjana kolme tädykettä ’Baby Bomb’. Istutin nekin perennapenkkiin.

Pronssinen sisiliskokoriste
Sisilisko lämmittelee kasvihuoneen lattialla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s