Voihan ödeema!

Ödeeman vioittamat tomaatit. Suurennos lehdestä.
Röpelöä lehden alapinnalla

Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt, mikä vaivaa kahta Sweet Olive –kirsikkatomaattiani. Niiden lehdillä, etenkin lehtiruotien kohdilla, näkyy pientä ruskehtavaa röpelöä. Ensin katsoin, että kirvoja tai punkkejahan nuo. Mutta ei sittenkään. Edes suurennuslasilla katsottaessa röpelöt eivät liiku eivätkä myöskään irtoa mihinkään. Lisäksi nämä kaksi Olivea ovat kasvattaneet toisen varren, jonka lehdet näyttävät aivan terveiltä. Kummallista. Tauti ei selvästikään ole tarttuvaa eikä vie kasvilta juurikaan elinvoimaa.

Mistäpä sitä apua nykyään haetaan, ellei netistä? Googlesta ei löytynyt vastausta, niinpä seuraavaksi sitten  Facebookiin. Laitoin kuvan kera kysymyksen Puutarha ja piha –ryhmään.

Myönnetään; lähikuva lehdestä ei ehkä ole kovin selkeä eikä suurennos riittävän suuri. Mutta sanallisesti kerroin tarkasti, ettei niissä näy mitään liikettä tai muuta elämää. Silti sain lukemattomia vastauksia, joissa todettiin kuvassa olevan punkkeja/ansarijauhiaisia/ripsiäisiä ja lääkkeeksi suositeltiin joko Raidia tai mieluiten roskiin mokomat ja varmuuden vuoksi vielä kaikki muukin.

Yksi sentään tunnisti vaivan ödeemaksi, eli nesteturvotukseksi.

Olen antanut vettä vähän turhan reilulla kädellä, ja nuo kaksi ahmattia ovat juoneet enemmän kuin pystyvät haihduttamaan. Liika vesi rikkoo lehtien solurakennetta, mikä näkyy tuommoisina pikkuisina ruskeina laikkuina.  Niinhän sitä aina sanotaankin, että tomaatit kastellaan niukasti mutta säännöllisesti.

Vaiva on lähinnä esteettinen eikä sinänsä häiritse kasvia. Mutta koska nuo Olivet olivat tehneet sen toisenkin haaran, leikkasin vialliset varret kokonaan pois.

Ödeemasta ei löytynyt netissä juuri mitään suomeksi, mutta tässä on linkki englanninkieliseen artikkeliin, jos ketä kiinnostaa ottaa paremmin selvää asiasta. Minä puolestani käännän jatkossa kastelukannun nokkaa vähän pienemmälle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s