Chilipaprika Alman valkoinen kukka.

Alma kukkii!

Alma on unkarilainen chilipaprika, muodoltaan pyöreä ja maultaan mieto. Chileistä se ehti kukkaan ensimmäisenä. Laitoin siemenet lautalle 3. helmikuuta, ja ensimmäisen itämiseen meni kaksi viikkoa. Toista sieltä ei sitten enää tullutkaan. Helmikuun puolivälissä laitoin uudet siemenet, joista ensimmäisen ja ainoan itäminen vei neljä viikkoa. Ei mikään super-itäjä siis. Mutta kuulemani mukaan Alma on kuitenkin alkuun päästyään nopea kasvamaan ja saattaa pullauttaa ensimmäiset raakileet jo parin kuukauden kuluttua kylvöstä.

Täytetyt miedot chilit ovat suurta herkkuani. Mutta esimerkiksi Pink Habaneron hedelmät ovat minulla jääneet pääsääntöisesti niin pieniksi, että niiden täyttäminen on jokseenkin vaivalloista ja turhauttavaa. Sen takia tälle kaudelle on tulossa kaksikin isompaa lajiketta, eli Alman lisäksi myös meksikolainen Ancho Poblano.

Toinen Alma pääsee kesäksi pieneen chilikasvihuoneeseen, toinen joutuu Poblanon kanssa ulos. Voin siis vertailla, miten kasvupaikka vaikuttaa satoon. Minulla on lämmin eteläseinusta, missä esimerkiksi Aji Cristal on aina viihtynyt mainiosti. Myös ainoa aikaisempi unkarilaiseni, eli Hungarian Hot Wax teki siinä jokunen vuosi sitten oikein hyvän sadon. Samalla seinustalla olen kasvattanut myös Rocoto Montufaria. Rocotolle tuo seinusta voi itse asiassa olla turhankin lämmin; pitäisikin ehkä katsoa sille jokin viileämpi paikka.

Csipös vai Édes?

Alma noin 1,5 kk sirkkalehtien jälkeen.

Almasta on useampia lajikkeita eikä minulla ole tarkempaa tietoa tästä omastani. Toivon kuitenkin, että se olisi hiukan poltettakin sisältävä Csipös Alma. Csipös tarkoittaa juuri mausteista. Käsittääkseni Édes Alma olisi täysin tuleton lajike.

Alma kai yleensä syödään ennen täyttä kypsymistä vaalean keltaisena. Jos sen annetaan kypsyä punaiseksi asti, maku miedontuu entisestään. Näin olen eri lähteitä tutkiessani ymmärtänyt, mutta omakohtaista kokemustahan minulla ei vielä ole. Itämiskelpoisia siemeniä saa kuitenkin vain täysin kypsästä punaisesta hedelmästä.

Almalla kesti kylvöstä ensimmäiseen auenneeseen kukkaan 56 päivää. Seuraavaksi pääsen laskemaan päiviä ensimmäiseen raakileeseen ja sen jälkeen sitten kypsään hedelmään.

Vastaa