Tusinan verran tomaatintaimia harrastajan pienessä kasvihuoneessa

Kasvihuonekausi alkuun

Olen jo useampana keväänä aloittanut kasvihuonekauden maalis-huhtikuun vaihteessa. Tänä vuonna jätin taimet ensimmäistä kertaa lämmitettyyn taimihuoneeseen viikko sitten, eli 2. päivä huhtikuuta. Sitä ennen olin jo viikon päivät kuljetellut niitä päivähoitoon.

Etenkin tomaatit ovat kasvaneet jo sen verran korkeiksi, että niiden edestakaisin kuljettaminen alkoi olla hankalaa, ja helposti siinä sattuu vahinkojakin. Minulla on kuskaamista varten näppärät kärryt, mutta oma hommansa siinä silti on.

Taimihuone tarkoittaa isomman kasvihuoneen sisällä olevaa pientä kennolevyhuonetta. Se on vain reilun neliön kokoinen eikä sen lämmittäminen maksa paljon. Lämmittimenä on 2 kW:n Palma-lämpöpuhallin. Toissa keväänä tein tarkkaa seurantaa lämpötiloista ja sähkönkulutuksesta. Silloin taimihuoneen lämmitys maksoi noin 12 euroa. Uskoakseni kulutus ei paljon vuosittain vaihtele, sillä keskimäärin kevätsäät ovat kuitenkin aika samankaltaisia.

Päivät ovat olleet välillä aurinkoisia ja välillä vähemmän aurinkoisia, päivälämpötilat muutaman asteen plussalla. Myös yöt ovat pääosin pysytelleet plussan puolella.

Kaksi tomaatintainta pahviruukuissa kasvihuoneen taimipöydällä.
Paperpot-pahviruukut ovat kokeilussa ensimmäistä kertaa.

Taimet kasvavat nyt kovaa vauhtia. Rotevimmat tomaatit ja chilit on pitänyt ruukuttaa isompiin jo toista kertaa, ja pian se taitaa olla edessä lopuillakin. Maitotölkkien sijaan investoin tänä keväänä Nelson Gardenin 1,1 litran Paperpot -pahviruukkuihin. Tuntuvat toimivan hyvin ja ovat riittävän korkeita. Pakettiin kuuluu myös muovinen kaukalo, mihin sopii kahdeksan ruukkua napakasti vierekkäin. Ruukut on varsinaisesti tarkoitettu perunan esikasvatukseen, mutta sitähän tomaattini eivät onneksi tiedä.

Tomaattien ja chilien lisäksi taimihuoneessa ovat tietysti kesäkukat, eli samettiruusut ja tarhasalkoruusut. Nopeimmissa samettiruusuissa on jo nuppuja. Tarhasalkoruusua kasvatan ensimmäistä kertaa enkä oikein tiedä, mitä odottaa. Nehän kasvavat korkeiksi ja tuntuvat olevan hyvin voimakaskasvuisia jo nyt. Koulin taimet 9×9 sentin ruukkuihin. Jos ne kasvavat samaa vauhtia jatkossakin, saattavat ruukut käydä ahtaaksi ennen ulos istutusta.

Kasvihuoneen valosta ja lämmöstä saavat nauttia myös autotallissa talvehtineet Välimeren alueen kasvit. Ne eivät mahdu pieneen taimihuoneeseen, joten toistaiseksi ne käyvät vain päivähoidossa ”isolla puolella”. Onneksi on ne kärryt, muutoin painavien ruukkujen kuljettaminen olisi turhan raskasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s