Puutarhurin puuhapäivät

Hei hulinaa, kylläpä on puuhaa riittänyt viime päivinä! Viikolla on ollut aurinkoisia ja lämpimiä päiviä, mutta eilen satoi vapun kunniaksi lumen maahan. Sain iltapäivällä kuljettaa taimet pois kasvihuoneen päivähoidosta kunnon räntäsateessa.

image
Tulkoon lunta ja räntää, periksi ei anneta!

Vähän kerrassaan piha on tullut siivottua, ja isoimmat hommat alkavat olla päätöksessä. Perheenpää puhalsi suurimman osan lehdistä lehtipuhaltimella kasaan ja siitä suoraan peräkärryyn kaatopaikalle vietäväksi. Minä vähän auttelin haravalla ja viimeistelin sieltä täältä.

Inhottavan äänekäs värkki se lehtipuhallin on. Mutta koska se sopii Perheenpään käteen paljon paremmin kuin harava, voin sietää sitä :-).  Ja vanhan tasakattomme puhdistamisessa se on aivan oivallinen.

Kanttasin pensaiden nurmikkorajaukset ja putsasin rikkaruohot niiden alta. Leikkasin myös joitakin kuivia oksia.  Onnenpensaastakin leikkasin muutaman vikasuuntaan sojottavan oksan ja laitoin maljakkoon. Lämpimässä niiden keltaiset kukat avautuivat parissa päivässä; ulkona kukintaa saa odottaa vielä hetken.

Kitkin rikkaruohot myös marjapensaiden alta ja siivosin niiden kasvualustoja muutenkin. Lisäsin maahan vähän kalkkia ja levitin kanankakkarakeita lannoitteeksi. Vaikka silmut ovatkin jo aika pulleita, leikkasin silti herukoista vielä muutaman vanhimman oksan. Hyvä niitä on aina hiukan nuorentaa.

Kalkkilaivan kapteeni

Nurmikon lannoitus ja kalkitseminen on meillä perinteisesti ollut Perheenpään hommia. Minä en osaa sitä oikeaa notkeaa ranneliikettä, mikä tarvitaan, että rakeet lentävät tasaisesti ja laajalle. Omalla ripottelutekniikallani nurmikon lannoittamiseen kuluisi koko päivä.

Mutta onhan se harmillista, ettei puutarhuri selviä mokomasta perushommasta itse. Tarvitsin siis avukseni tekniikaa, ja niinpä meille hankittiin GreenCaren lannoitteenlevitin. Se on hieno ja pätevä! Toimii keskipakoisvoimalla ja sinkoaa levitettävän aineen laajasti ja nähdäkseni varsin tasaisesti.

image
Kalkki leviää hienosti.

Se on suunniteltu raemaisen tavaran levittämiseen, ja nurmikon kevätlannoite hoituikin sillä tosi helposti ja nopeasti. Kalkki meillä oli jauhemaisessa muodossa, mutta päätin silti kokeilla sitäkin. Kyllä se sujui, mutta pölinä oli melkoinen. Taisi samalla tulla hoidettua naapuripihojenkin kalkitus.

Uusia kylvöjä esikasvatukseen…

Kylvin tällä viikolla esikasvatukseen kurkut ja kesäkurpitsat sekä palmukaalin. Tykästyin palmukaaliin viime kesänä niin, etten ajatellut nyt muuta lehtikaalia laittaakaan. Sen maku on mieto ja hienostunut eivätkä sen sivuruodit ole niin  kovia kuin muilla lehtikaaleilla.

Kurkkua laiton kahta lajia, molemmat ovat pieniä kasvihuonekurkkuja. Iznikiä minulla on ollut joskus aikaisemminkin, mutta Picolino on uusi kokeilu. Kumpikin tuottaa noin kymmensenttistä hedelmää.

Myös kesäkurpitsaa on kahta eri lajia, uusia tuttavuuksia molemmat. Yellow Crookneckillä on vähän hassun näköiset käyrät hedelmät ja Baccara on suora ja vihreä. Sillä pitäisi olla pitkä korjuuaika.

Viime kesänä kasvattamani ufonmallinen Sunburst oli kyllä hyvin herkullinen, mutta sato jäi niin niukaksi, etten aio laittaa sitä enää.

… ja kasvimaalle

Lavaan kylvämäni pinaatit ja salaatit ovat jo hyvässä kasvussa, vaikka syötävää saakin vielä odottaa. Kylvin suoraan maahan uuden rivin pinaattia ja hiukan korianteria. Kunhan säät tästä lämpenevät, ovat sitten siellä valmiina kasvuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s