Valkoinen jouluruusu

Hyvää uutta vuotta!

(3.1.2017) Joulu meni, vuosi vaihtui ja puutarhatonttukin alkaa varovaisesti raottaa silmiään: jokohan sitä olisi aika heräillä?

Hankin joulukukaksi kotiin  valkoisen jouluruusun. Yritän saada sen säilymään hengissä kevääseen, niin että voin istuttaa sen ulos. Entuudestaan minulla on puutarhasssa kaksi jouluruusua. Toisen niistä sain äidiltäni hänen viimeisenä joulunaan. Se on silmäteräni –  muistokukka –  joka säilyy äitini tervehdyksenä minun puutarhassani.

Syksy meni blogissa hiljaiselon merkeissä, mutta eipä mitään kovin kummoista kerrottavaa olisi ollutkaan. Tuonne hoitopäiväkirjaan sentään olen laittanut muistiin tärkeimmät tekemiset.

Kaikki piha- ja puutarhatyöt tulivat suunnilleen tehtyä eli lehdet haravoitua, pupusuojat rakennettua pensaille ja uudelle päärynäpuulle, suojaturpeet aroille kasveille ja kasvihuone siivottua ja pestyä sisäpuolelta.  Olen niin iloinen, kun viime keväänä keksin käyttää höyrypesuria siihen hommaan. Sillä kennolevyjen pesu sujui taas tosi hyvin.

Viime kesänä punkit asettuivat kasvihuoneessa tukevasti kahteen kurkkuuni. Sen takia päätin nyt ensimmäistä kertaa vaihtaa kasvualustan kokonaan, ja mullan pois kärräämisessä olikin oma hommansa. Onneksi Perheenpää on vahva ja auttavainen <3.

Kasvukauden päättyminen on aina ankeaa ja näkyy selvästi esimerkiksi yrttien vähenemisenä keittössä. Pieneen Tregren-sisäpuutarhaani ei monta purkkia mahdu, mutta jotain sentään. Jokin aika sitten laajensin keittiön yrttiviljelmääni asettamalla muovilla vuoratun vanhan korin päälle taimikasvatuksen lisävalaistuksena käyttämäni pienen loisteputken. Näillä on nyt pärjättävä uuteen kevääseen saakka.

yrtit-sisalla

Ja tosiaan, kevättä kohtihan tässä jo kuljetaan! Excotic Gardenin siemenluettelo tipahti postiluukkuun jo ennen uutta vuotta ja Hyötykasviyhdistyksen uusi viljelyopaskin taitaa saapua ihan kohtapuoliin.

Äsken tutkin omat siemenvarastoni ja näyttää siltä, että ainakin suurin osa tomaatinsiemenistä löytyy jo valmiina. Minulla on vakiintuneet suosikkini, joiden lisäksi yleensä kokeilen myös jotain uutta.

Viime kesän Italian reissulta toin mukanani kahden kirsikkatomaatin siemeniä. Toinen niistä taitaa olla enempi ruukkukasvatukseen sopiva, toisen arvelen olevan runkotomaatti. Nyt onkin sitten kiva nähdä, miten ne kasvavat Suomen Turussa.

Jotain uusia kesäkurpitsalajikkeita täytyy ehkä suunnitella. Viime kesän kokeilut eivät nimittäin olleet mitään suuria menestyksiä: sekä ’Midnight’ että ’Sunburst’ tuottivat kumpikin aika vähän satoa. Ufon mallinen ’Sunburst’ oli kyllä tosi maukas, niin että ehkä sitä voisin yrittää vielä uudelleen.

Mutta nythän tässä on juuri paras aika tutkia siemenluetteloita ja puutarhaliikkeiden nettisivuja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s