Tomaatteja koulimassa

Tomaatintaimet ovat kasvaneet ja vankistuneet jo niin mukavasti, että koulin ne isompiin ruukkuihin.  Paitsi Ryskaa en vielä koulinut. Se on viikon jäljessä muita, ja ensimmäiset oikeat lehdet vasta pilkistävät.

Käytin Riitan puutarha -blogista lukemaani vinkkiä ja laitoin ruukkujen pohjalle kerroksen ns. tavallista multaa ja sen päälle vasta laihaa taimimultaa.  Kun juuret kasvavat syvemmälle, ne saavat sieltä sitten vähitellen vahvempaa maaperää. Taimet olivat kasvaneet yksittäin omissa poteissaan tähänkin asti, joten kouliminen oli helppoa ja hellävaraista. Haarukalla vain koko multapaakku ylös ja uuteen ruukkuun.

Vaikka taimet ovat pieniä vielä, tuoksuvat ne jo aivan tomaatille. Ikkunan takana paistava aurinko, keittiön pöydällä mullan ja tomaatin tuoksu. Kynnenaluset mustina. Kylläpä tuli kesäinen olo!

Tomaattien koulintaaOlen käyttänyt yksiä ja samoja muovisia taimiruukkuja jo monta vuotta. Olen aina pessyt ne huolellisesti käytön jälkeen eikä  minulla ole koskaan ollut mitään ongelmia esimerkiksi taimipoltteen kanssa. Tänä vuonna päätin kuitenkin vaihtaa ruukut kokonaan uusiin, koska osa oli jo melko rispaantuneitakin. Voisihan ruukuiksi tietysti kierrättää tyhjiä maito- ja jogurttipurkkejakin. En vain osaa katsoa nenääni pidemmälle niin, että niitä purkkeja sitten olisi valmiina, kun tarvitaan. Turveruukut tai sanomalehdistä itse tehdyt ruukut eivät liioin ole minua miellyttäneet, kun niissä mielestäni taimet pääsevät helposti kuivumaan liikaa.

Ja kyllä kannatti. Laitoin miehen asialle, ja yllättäen kauppareissulta kotiin kulkeutuivat suloisen pinkit ja limenvihreät taimiruukut! Voiko olla turhanpäiväisempää ihanuutta?

Isompiin ruukkuihin istuttaminen merkitsi samalla sitä, että pikkutaimia varten autotalliin tekemäni minikasvihuone kävi vääjäämättä liian pieneksi. Kasvivalaisimen alla siellä on päivisin ollut sopivan lämmintä, kun muutoin autotallissa on vain 13 – 14 astetta. Muutaman taimen takia ei koko autotallin lämmittäminen tunnu viisaalta, ja sisätiloissa taas lämpöä olisi helposti liikaakin.

Mutta sittenhän mä sen hokasin! Poika on poissa kotoa toisella puolella maailmaa… asumattoman viileä huone tyhjillään… kuin taimikasvattamoksi luotu.

Taimet kasvilampun allaTuumasta toimeen: biljardipöytä muuttui taimipöydäksi ja kasvivalaisin asettui sen ylle tuuletustelineeseen ripustettuna. Ei ehkä kovin eleganttia, mutta ei tässä tyylipisteitä haetakaan, vaan hyviä kasvuolosuhteita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s