Hoitopäiväkirja

6.1.2019 Kylvin ensimmäiset chilit; 2 x Montufar ja 1 x Aji Cristal.

2019↑ 2018↓

9.12. Leikkasin kasvihuoneen viiniköynnöksen.

4.11. Etupihan haravointia.

28.10. Istutin talvivalkosipulit. Noin 15 Juvalaista ja 15 Kodaveria. Siirrettiin kuitupalmu autotalliin; ensi viikolle on tulossa pakkasöitä.

24. 9. Tulossa on kylmiä öitä > Välimeren kasvit autotalliin. Kuitupalmun jätin vielä ulos; sehän kestää pakkastakin jonkun verran.

Tigerellat, Indigo Rose ja kaikki kurkut ovat satonsa antaneet ja päätyivät kompostiin. Siirsin ulkochilit ruukuissaan niiden tilalle kasvihuoneeseen.

Salaattivuonankaali on noussut pintaan kasvimaalla. Kovin on pientä vielä enkä tiedä, kasvaako siitä.

2.9. Kylvin kasvimaalle pari riviä salaattivuonankaalia. Siirsin Montufar-rocoton kasvihuoneeseen kaikkensa antaneen Tigerellan jättämään paikkaan. Nurmikon syyslannoitus.

6.8. Viimekesänä istetuista havuaidanteen marjakuusista suurin osa päätyi vaihtoon. Talven jäljiltä yhdeksän neljästätoista oli kuivunut. Kastelu oli ollut runsasta ja keväällä huolellinen huputus. Eli olivat kuivia jo alkuunsa. Suurin osa uusista ostettiin omaan piikkiin. Tahvosilta lupasivat kaksi uutta marjakuusta vielä vaihtamattomien tilalle ja Ettalan kanssa sovittiin, että käyvät leikkaamassa omenapuut syksyllä ja kouluttavat samalla. No, lopulta Ettala hankki ne kaksi marjakuustakin.

Rivissä on nyt marjakuusien seassa myös kolme timattituijaa, ihan kivaa vaihtelua siitä tuli. Myös pallohortensia päätyi vaihtoon, kun oli ihan kuiva sekin. Tilalle Japaninhortensia ’Vanilla Fraise’.

2.8. Karsin kasvarissa Baby-kurkun kuivuneita haaroja ja istutin sen viereen toisen Hopeline-kurkuista. Toivottavasti ei pahastu siirrosta. Kummassakin Hopelinessa näkyy pikkuruisia kurkun alkuja. Jos vähänkään lämmintä säätä riittää, voivat hyvin ehtiä isoiksikin.

29.7. Katsaus heinäkuuhun.

28.7. Istutin Hopeline-kurkut suuriin ruukkuihin. Hyvältä näyttävät ja ensimmäiset kukat ovat jo kehittymässä.

Istutin ruukuissa esikasvattamani salaatit kasvimaalle, Frilliceä ja punaista lehtisalaattia.

Keräsin ensimmäiset chilit. Rocotot kasvavat parhaimmin, Aji Cristal ja Lemon Drop pudottelevat lehtiään ja pieniä podejaan. Laitoin niille hiukan varjostusverkkoa, koska seinusta on hyvin kuuma.

Kasvihuoneessa olevat Pimientos de Padronit kasvavat tosi hyvin ja chilejä on saanut kerätä jo useamman kerran. Eivät kylläkään ole tulettomia.

26.7. Nostin talvivalkosipulit, hienosti oli kaikista kynsistä kehittynyt kaunis sipuli.

22.7. Leikattiin kamelianjasmikkeet, melko isosti.

19.7. Tomaatteja ja kurkkuja kypsyy tasaiseen tahtiin, joskin kummallisen vähän. Jatkuvat helteet taitavat verottaa uusien hedelmien muodostumista.

14.7. Ensimmäinen kunnollinen kesäkurpitsa. Suurin osa hedelmistä näivettyy alkuunsa. Minikurpitsoista ei ole tullut vielä mitään. Joitakin pieniä alkuja on näkynyt, mutta putoavat pois ennen kuin kasvavat.

1.7. Kylvin pari Hopeline-kurkkua. Ehkä siitä ehtii saada vielä myöhäisen sadon.

30.6. Ensimmäiset kypsät tomaatit! Tomatoberrystä sai jo poimia muutaman ja Sungoldista otin maistiaisen.

25.6. Perennapenkkin matalimpaa osaan hiukan uudistusta. Poistin kaiken peittävät siperianunikot ja loistotädykkeen; punakellukka oli hävinnyt talven aikana itsekseen.  Täydensin punahattuja uusilla Tarhapunahatuilla ’Glowing Dream’, ’Supreme Elegance’ ja Valkohatulla ’Alba’. Lisäksi istutin penkkiin neljä limenväristä keijunkukkaa ’Lime Marmalade’ ja neljä tummalehtistä kyläkurjenpolvea ’Black Beauty’.

Täydensin myös kurjenmiekkapenkkiä parilla siperiankurjenmiekalla ’Ewen’ ja keijunkukkiin lisäsin kaksi uutta punalehtistä ’Fire Alarm’ ja kaksi jaloakileijaa ’Blue Star’.

14.6. Ihana viime kesänä istutettu Bowl of Beauty -pioni aloitti kukinnan . Se oli pioneista ensimmäinen. Itoh-pioni ei kuki vielä tänäkään kesänä.

Istutin viisi uutta parsaa (Gijnlim); neljä pidempään penkkiin ja yhden lyhyempään. Lannoitin  sekä uudet että vanhat kanankakalla, n. 1 dl. taimea kohti.

12.6. Ensimmäiset kurkut syöty! Amppelissa kasvava ’Hopeline’ on selvästi kahta muuta aikaisempi.

10.6. Kylvin rivin punajuurta ’Chioggia’ ja yhden salaatin loppuun syödyn tilalle. Pavut ovat itäneet huonosti, vihreistä ei vielä ainutkaan. Kylvin niitä muutaman lisää.  Ilma muuttui kylmemmäksi ja kurpitsat ovat olleet kovilla. Olen käyttänyt harsoja muutamana yönä.

26.5. Kylvin salkopavut ’Carminat’ ja ’Neckar Königin’ sekä pari uutta salaattia ja rivin pinaattia. Istutin toisen kesäkurpitsan ja minikurpitsan. Istutin myös palmukaalit, viisi kpl.

19.5. Levitin ekat hamput katteeksi kasvimaalle. Kylvin punajuuren Moulin Rouge ja raitajuuren. Istutin yhden kesäkurpitsan ja yhden minikurpitsan. Olivat jo niin isoja, etteivät oikein pärjänneet pikkunpurkeissaan.

17.5. Käänsin kasvimaan loput kaksi penkkiä, kalkitsin ja lannoitin kanankakalla. Istutin kasvihuoneeseen basilikat ja muutaman samettiruusun. Istutin myös viidakkokurkun tavallisten kurkkujen taakse. En oikein tiedä, millaisen tilan se vaatii, mutta käsittääkseni se kiipeilee ilman kummempaa tukemista muiden kasvien seassa.

Parsaa tulee tasaisesti, mutta isompi penkki on kovin harventunut. Sinne pitäisi laittaa uusia taimia kasvamaan.

13.5. Istutin kasvihuoneessa esikasvatuksessa olleet salaatit kasvimaalle, seitsemän päätä yhteensä. Istutin myös kurkut paikoilleen kasvihuoneeseen, Baby ja Piccolino.

12.5. Työteliäitä ja ihanan lämpimiä päiviä, Turussa on lämpötila ollut 24 asteen hujakoilla. Kasvihuoneessa on tosi kuuma ja vettä kuluu paljon. Olen siirtänyt chilit ulkokasvatukseen omalle paikalleen vajan seinustalle. Tänään perustin kolme uutta lavaa kasvarin reunalle, siirsin monivuotiset yrtit siihen ja tilaa jäikin vielä.

Kesäkurpitsat ja minikurpitsa ovat venähtäneet aivan liian isoiksi. Niitä ei vielä voi istuttaa ulos ja purkeissa ne kasvavat vain lisää. Kylvin uudet siemenet ja uskon, että niiden kanssa aikataulu on sopivampi.

Kaikissa tomaateissa on kukat, Tigerellassa jo ensimmäiset pienet hedelmätkin.

Haettiin Ikeasta terassille kuitupalmu! Se on komea ja hieno yksilö. Hintaa oli 60 euroa. Näyttää tosi mukavalta.

6.5. Ensimmäiset parsat ovat nousemassa. Tomatoberryssä ekat kukat.

Pesin eilen kasvihuoneen ja tänään istutin tomaatit paikoilleen, osassa on jo kukkia (Tigerella, Sungold). Laitoin 2 x Tigerella, 2 x Tomatoberry, 2 x Sungold, 2 x Mexican Honey, 1 Indigo Rose ja 1 Sunchocola.

Kylvin mustajuuren. Muutama vanha ’Lange Jan’ sekä uusi lajike ’Geante Noire de Russie’.

Kylvin kasvimaalle myös kaksi Frillice-salaattia, kaksi punaista ja yhden vihreän Salanova-salaatin.

Kylvin palmukaalin kylvölaatikkoon sisälle.

2.5. Nurmikon lannoitus ja kalkitus. Samoin koriste- ja marjapensaiden, perennojen ja havujen. Ruusupenkin toiseen päähän istutettiin paraistelaisen juhannusruusun maaversoja uudeksi pensaaksi.

22.4. Varsinainen työleiriviikonloppu. Perheenpää kaivoi nurmikon pois terassin edestä. Laitetaan se kauniille sepeli- ja kivipolkupinnalle, sekaan maata suikertavaa seppelvarpua, minikokoista keltaista happomarjaa ja ehkä jokunen kurjenpolvi.

Puhdistin alasleikatun valamonruusun alta kaikki rikkaruohot, kiskoin, lapioin, revin kaikki turhan laajalle levinneet sivuversot. Kalkkia +  kevätlannoite ja uusi kuorikate pintaan.

Koulin samettiruusut Primo Yellow. Kylvin kurkut ’Baby’, ’Piccolino’, amppelikurkku ’Hopeline’ ja viidakkokurkun. Lisäksi minikurpitsa ’Baby bear’ ja kesäkurpitsa ’Lungo Firenze’.

Tomaateissa  näkyvät ensimmäiset pikkuruiset kukkanjppujen alut ❤️

20.4. Syksyllä istuttamani talvivalkosipulit ovat nousemassa pintaan! Lajike on Aleksandra.

16.4. Suihkutin ekan kerran chilit neem-öljyllä. Ennaltaehkäisyä kirvojen varalta. Käsittely tehdään kerran viikossa.

14.4. Lauantai ja kevään lämpimin päivä! Turussa taisi olla 17 astetta ☀️ Leikkasin marjapensaat ja Perheenpää puhalsi lehdet pois mongolianvaahteroiden alta. Taitaa sieltä kohta jo sinivuokkoja pilkistää!

Rosmariini ja laakeripuu saivat omat uudet ruukut ja siirsin ne pois autotallista kasvihuoneeseen. Myrttikin on ollut jo päivät pihalla, eli  autotallissa ei enää ole mitään kasveja.

11.4. Myrtti on aikatavalla harventunut talven aikana autotallissa. Uutta lehdenalkua pilkistää kuitenkin mukavasti. Siinä on ollut jotain tunnistamattomia ötököitä/tautia tms. Olen suihkuttanut pari kertaa pyretriinillä,  mutta eivät ole hävinneet. Tänään kannoin sen hetkeksi ulos totuttelemaan ulkoilmaan ja aurinkoon. Laitoin neljä Provado-tuhohyönteistikkua multaan. Niiden vaikutusaika on 4-8 viikkoa.

Pinaatti on noussut kasvihuoneessa sirkoille.

7.4. Kylvin muutaman ruukun salaattia: punaisen lehtisalaatin ’Navara’, jäävuorisalaatin ’Frillice’ ja vihreän Salanovan. Kuljetettiin oliivipuu kasvihuoneeseen. Se saa nyt olla siellä ulos siirtämiseen saakka. Yöksi peittelin harsolla. Laventelin olen vielä vienyt yöksi takaisin autotalliin.

Ensimmäinen chili on nupullaan.

Poistin havusuojia kasvien päältä sen verran kuin irtosi. Osa havuista on vielä jäätyneenä kiinni maahan.

4.4. Jätin tomaatintaimet ja Rocoto-chilit kupalahuoneeseen. Lämpö pysyy siellä hyvin.

3.4. Varjoviikunalle kolme 3 kk:n ravinnepuikkoa. Samettiruusu Primo Yellow on jo itänyt.

1.4. Leikattiin sisääntulopihan valamonruusuaita. Aika paljaaksi näkymä tuli, mutta pian se kasvaa.

31.3. Koulin samettiruusut ja kylvin muutaman uuden, Primo Yellow.

24.3. Kylvin kasvihuoneeseen yhteen penkkiin kolme riviä pinaattia.

17.3. Koulin kaikki tomaatit sekä chileistä Aji Cristalin ja Lemon Dropin. Siirsin tomaatit autotalliin taimikasvattamoon.

13.3. Laitoin 3kk:n ravinnepuikot jukalle ja kentia-palmulle. Leikkasin oliivipuun. Samettiruusut ovat itäneet.

9.3. Kylvin samettiruusut Vanilla, Moonlight ja Silvia. Vanillaa oli vain kahdeksan siementä ja nekin aika vanhoja. Toivottavasti mahdollisimman moni itäisi.

Kaikki tomaatit ovat itäneet. Latvoin chilit Aji Cristal ja Lemon Drop.

2.3. Kylvin tomaatit: Sunchocola, Mexican Honey, Sungold, Tigerella, Tomatoberry ja Indigo Rose. Laitoin 2 kutakin, vaikka ihan niin paljon ei mahdu kasvihuoneeseen.

26.2. Koulin chilit isompiin ruukkuihin.

5.2. Kylvin Padron-chilipaprikan siemenet. Itivät viikossa eli nousivat pintaan 13.2.

3.2. Koulin chilit Rocoto Montufaria lukuunottamatta. Sen kaksi tainta ovat kovin pieniä ja vasta sirkkalehdet kehittyneet.

image_539434426699662Plantagenista sisäkasviksi varjoviikuna, eli Ficus microcarpa Ginseng. Sille lienee parempi hankki oma kasvivalo, sillä nimestään huolimatta se arvostaa aikalailla valoisaa paikkaa. Ei kuitenkaan suoraa aurinkoa.

25.1. Kaikki chilit ovat itäneet. Hitainta ja heikointa itäminen oli Rocoto Montufarilla.

18.1. Kylvin chilin siemnet. Sain harrastajalta viittä eri lajia: Rocotot Montufar, Pico Mucho ja Rojo Ollantaytambo (c. pubescens) sekä Aji Cristal ja Lemon Drop (c. bassatum). Kylvin hajakyvönä omiin palstoihinsa taimilaatikkoon, mikä oli ehkä eripituisten itämisaikojen takia virhe. Saunan lattialämmön päälle laitoin.

2018↑ 2017↓

19.11. Leikkasin viiniköynnöksen. Aina se on yhtä vaikeaa; en tiedä menikö oikein vai väärin.

29.10. Istutin perennapenkkiin 10 ukkolaukkaa ’Purple sensation’. Siivosin vähän kasvimaata ja laittelin talvivalot terassille.

Sisäkukista vanha ja ränsistynyt palmuvehka pantiin kompostiin, tilalle Kauppilasta reilun metrin korkuinen Kentia-palmu.

28.10. Istutin talvivalkosipuli ’Aleksandran’. Istukkaat Hyötykasviyhdistykseltä..

20.10. Tigerellat autotalliin odottamaan etikkaliemeen säilöntää.

15.10. Tomaattikausi alkaa olla ohi. Keräsin kaikki kypsät syötäväksi  ja melkein kypsät autotalliin. Tigerellat jätin vielä kasvariin, kerään ne sitten ensi viikonloppuna. Kannoin muut rangat kompostiin.

3.10. Lopetin kasvihuoneen yölämmittämisen.

1.10. Välimeriryhmän kasvit siirettiin autotalliin talvehtimaan.

23.9. Havujen ja muiden pensaiden istutus uuteen tontin rajalle tehtyyn istutusaltaaseen. 13 kpl. kartiomajakuusi ’Hillii’, 1 pallohortensia, 1 syyshortensia ’Limelight’, 1 punainen hurmehappomarja ’Superba’, 2 kääpiöhappomarjaa ’Tiny Gold’, 2 seppelvarpua ’Crispa’, 1 tuivio.

17.9. Kasvihuoneessa tomaatit vielä kypsyvät. Olen pitänyt öisin lämmitintä päällä noin 5 tuntia. Poistin toisen kurkun, toisessa on vielä muutama kypsymässä.  Terassin kesäkalusteeet kannettiin autotalliin.

9.9. Istutin kaksi uutta kärhöä ’Amber’ ja kierrätin entisiä. Postaus.

3.9. Syyslannoite nurmikolle ja pensaille. Viikolla siirsin kalamondiinin jo sisälle. Kaikki muut ovat vielä ulkona.

30.8.  Olen ruiskuttanut tomaatteja ja kurkkuja sooda-mäntysuopa-vesi -liuoksella useampaan kertaan, ja härmä ja homeet ovat pysyneet aika hyvin kurissa. Pari puoliksi syötyä tomaattia olen löytänyt. En tiedä, onko asialla ollut etana vai pelkäämäni vihannesyökkösen toukka.

Uuden lämpöpuhaltimen kanssa on ollut säätämistä, mutta nyt näyttäisi toimivan kuten pitää.

13.8. Nostin perennapenkin kurjenmiekat ja istutin uudelleen. Lisäsin penkkiin vähän multaa ja kalkitsin kunnolla. Juuri ja juuri ehdin tehdä homman kahden sateen välissä 🌦  Ylimääräiset laitoin taas portinpieleen jakoon ohikulkijoille.

12.8. Karsin taas tomaattien ja kurkkujen lehvästöä ja latvoin tomaatit raakasti. Raakileita on paljon, mutta kypsyvät todella hitaasti. Toivon tämän nyt hiukan edistävän kypsymistä.

Keräsin punaiset viinimarjat, mustat keräsin jo viime viikolla. Perheenpää leikkasi kamelianjasmikkeet.

6.8. Vaikeudet jatkuvat, nyt näyttäisi härmä nostavan päätään kasvarissa. Suihkutin mullan ja alaoksia sooda-mäntysuopa-vesi -seoksella.

1.8. Uusintasuihkutus pyretriiniä tomaatille.

25.7. Tänään huomasin kurkuissa muutaman punkin. Tosiaan vasta muutaman eikä oikeastaan mitään vioitusta näkynyt. Suihkutin alaosat kevyesti pyretriinillä. Jos se on sallittua luomuviljelyssä, käy se minullakin.

Eikä tässä vielä kaikki: löysin pari reikäistä tomaatinlehteä ja niillä pienen pieniä vihreitä toukkia. Pelkään heti pahinta, eli että vihannesyökkönen olisi ehtinyt munia lehdille. Poistin vioittuneet lehdet ja pintamaata ympäriltä. Seuraan tilannetta tarkasti.

Videokuvaa toukista

24.7. Laitoin tomaateille ja kurkuille lisälannoitteen, kaksi Biobact tomaatti -puikkoa kullekin. Lannoitin myös kesäkurpitsat.

19.7. Kitkin rikkaruohot kasvimaalta ja poistin harson palmukaaleilta. Ei ole kaalikoita näin kylmällä näkynyt.

9.7. Nurmikon kesälannoitus. Parsoille kanankakkalannoitus.

8.7. Lannoitin kaikki havut + perennapenkin.

5.7. Harvensin tomaattien lehdistöä reilusti, samoin karsin kurkkujen lehtiä ja sivuhaaroja. Karviaiskoiso on kasvanut jo komeaksi. Ensimmäiset kurkut on syöty!

1.7. Kylvin pari uutta salanova-salaattia, pehmeälehtistä.

23.6. Uusi rivi pinaattia maahan. Uudet punajuuret ovat itäneet hyvin. Mutta pavuista yksikään vihreä ei ole vielä noussut.

18.6. Kylvin uudet rivit punajuurta; ’Detroit 2’ ja ’Chioggia’. Edellisestä kylvöstä on nyt reilut kolme viikkoa. Molemmat lilat pavut ovat itäneet, vihreistä ei vielä ainutkaan.

12.6. Leikkasin eka kerran viiniköynnöksen. Yritin tehdä oikein, eli jätin oksiin terttujen jälkeen pari lehteä, muihin oksiin vain yhden lehtiparin.

10.6. Kitkin rikkaruohot kasvimaalta ja peittelin ruohokatteella suuren osan. Vähän piti lainata ruohosilppua naapureiltakin 🙂

9.6. Kylvin pavut; lilat ’Carminat’ ja ’Blauhilde’ sekä vihreän ’Blue Lake’. Lisäksi pari salaattia ja pätkä pinaattia.

Perennapenkkiin täydennystä loistotädyke ’Crater Lake blue’ ja keltainen punakellukka ’Lady Stratheden’. Myös kolme uutta tarhakeijunkukkaa ’Fire chief’ talven viemien tilalle, samoin kolme lehtoakileijaa ’Adelaide Addison’. Aikaisemmin olin jo istuttanut sinne kaksi palmusaraa.

2.6. Eikö tämä jääkausi ikinä lopu? Viime yöksi vedin taas autolämppärin kasvihuoneeseen ja harsotin ulkokasveja.

28.5. Kylvin uutta salaattia ja istutin palmukaalin paikoilleen kasvimaalle. Istutin kasvimaalle sinne tänne myös samettiruusuja. Myös persiljan (valmiit taimet Viher-Lassilasta) istutin jo kasvimaalle.

21.5. Istutin kurkut kasvihuoneeseen. Asensin myös kastelulaitteiston paikoilleen.

Kylvin kasvimaalle punajuuret ’Detroit 2’ ja ’Chioggia’; yhden rivin kumpaakin. Kasvihuoneen pesu ulkopuolelta.

19.5. Tomaateille ensimmäinen varastolannoitus, pari desiä kanankakkaa juuripaakun sivuun kullekin (vasen puoli). Istutin karviaiskoison isoon ruukkuun.

16.5. Istutettiin äitienpäivärhodo ’Royal Rosy’ paikoilleen.  Perennapenkin köynnöstukeen myös uusi kärhö ’Miss Bateman’. Siinä on valkoiset kukat ja toivoakseni se kiipeää itse. Paikalla aikaisemmin ollut ’Arabella’ siirrettiin puutarhavajan seinustalle.

Sisäkukille kestolannoitepuikot (2 kk).

15.5. Eilen ja tänään istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneeseen. Oli luvattu lämmintä, mutta sitten ennustetta tarkennettiin niin, että tulossa onkin vielä pari kylmää yötä.

Viritin kasvariin vanhan autolämmittimen yöksi. Hyvin toimi, lämpötila pysyi 10 asteen paremmalla puolella. Oli muuten eka kerta sähkölämmitystä.

13.5. Takatalvesta huolimatta vappuna kylvämäni mustajuuret ovat itäneet.

5.5. Puhdistin parsapenkit rikkaruohoista.

Lannoitin kaikki havut. Käytin jälleen kaksoismenetelmää, eli ripottelin multaan raemaisen pitkäkestoisemman lannoiteen ja sen jälkeen kastelin kastelulannoitteella.

Jätin taimet yöksi kasvihuoneeseen valopetroolilämmittimen kanssa harsolla peitettyinä. Kurkut vain vein sisälle. Hyvin ne pärjäsivät, lämpö oli  alimmillaan käynyt kahdeksassa asteessa. Seuraavaksi yöksi taas autotalliin, kun kylmempää.

2.5. Kaikki uudet kylvöt ovat itäneet.

1.5. Kylvin mustajuuren ’Lange Jan’. Perheenpää korotti kasvimaan keskimmäistä penkkiä, niin että sain uuden riittävän syvän paikan sitä varten.

29.4. Nurmikon lannoitus ja kalkitus.

27.4. Kylvin esikasvatukseen  kurkut ’Iznik’ ja ’Picolino’ sekä kesäkurpitsat ’Yellow Crookneck’ ja ’Baccara’. Kylvin myös palmukaalin ja pari salaattia. Suoraan kasvimaalle kylvin uuden rivin pinaattia ja muutaman korianterin.

23.4. Etupiha on nyt pääpiirteissään haravoitu/lehtipuhallettu. Kanttasin pensaiden alustoja ja putsasin samalla niistä rikkaruohot. Takapihakin on kertaalleen puhallettu, mutta siellä tarvitaan vielä toinen kierros. Ja pupuverkot täytyy poistaa, teen sen vappuna sitten.

Eilen oli kylmä ja sateinen päivä enkä voinut viedä taimia kasvariin. Satoi vuoronperään vettä, räntää ja rakeita.

8.4. Pinaatti ja salaaatit ovat itäneet taimilavassa.

25.3. Kylvin kasvimaalle lavaan pinaatin ’Monnopa’ sekä kaksi vihreää salanova-salaattia.

24.3. Koulin kaikki samettiruusut sekä loput tomaatit.,

19.3. Koulin ensimmäiset tomaatit Sweet Olive, Tigerella ja Yellow Mimi.

Istutin Kauppilasta pari viikkoa sitten ostamani rungollisen laventelin isompaan ruukkuun, jossa saa olla koko kesän. Käytin kestomultaa, koska laventeli tykkää hiekkamaasta. Laitoin hiukan myös kalkkia. Samalla reissulla ostamani rungollinen timjami on kuollut. Ensin kuivui latvuksen toinen puoli ja nyt toinenkin. Huonon yksilön olin valinnut.

18.3. Hip hei! Nyt ovat kaikki siemenet itäneet hyvin. Sweet Oliveakin sitten lopulta nousi, niin että taitaa tulla jaettavaksi asti niitäkin.

Poistin kaikki suojaturpeet, jottei se estäisi maan lämpenemistä ja sulamista. Leikkasin pois myös kaikki talveksi jättämäni törröttäjät perennoista.

12.3. Perheenpää leikkasi omenapuut. Siirsin itäneet tomaatintaimet ja samettiruusut autotallin taimisuojaan. Lämpötila siellä on päivällä 18, yöllä vähemmän.

7.3. Kylvin samettiruusun siemenet. Isosamettiruusut Vanilja ja  Moonlight (keltainen) sekä keltainen ryhmäsamettiruusu Silvia. Kylvin myös Italiasta tuomani Red Cherry-kirsikkatomaatin sekää uudelleen Sweet Oliven.

5.3. Laitoin harsot rodoille.

4.3. Viikko sitten kylvämistäni tomaateista on itänyt vain Indigo Ruby. Ja sekin on niistä itse kerätyistä siemenistä, joista tuskin tulee mitään kunnollista, koska emo on F1. Kylvin uudelleen Tomatoberryn (uusista Seedaholicin siemenistä) ja Gardenberryn. Nyt voin käytännössä vertailla, ovatko ne sama lajike eri nimillä. Kylvin myös uuden Yellow Mimi -kirsikkatomaatin ja ananaskirsikan.

Uuteen pienoiskasvihuoneeseen bonsai-tyyppinen Myrsine Cape myrtle. Ai niin, ja sitten vielä rungolliset timjami ja laventeli. Ne olivat Kauppilassa kympillä.

24.2. Kylvin ensimmäiset tomaatinsiemenet: Tomatoberry, Sweet Olive, Tigerella ja Indigo Ruby. Ajankohta on pari viikkoa aikaisempi kuin viime keväänä. En vain malttanut odottaa pidemmälle 🙂

2017↑ 2016

27.11. Laitoin talviturvetta myös havuryhmän rodoille. Koska en halua sen sekoittuvan istutusten kuorikatteeseen, laitoin alle mustaa kuitukangasta. Ajatus on, että saan sitten keväällä helposti nostettua turpeen pois.

image13.11. Leikkasin viiniköynnöksen ja asettelin talviturvesuojaa uudelle säleikköpäärynäpuulle. Perheenpää teki sille suojaksi myös hienon jänisverkon. Laitoin turvetta myös Itoh-pionille sekä perennapenkin keijunkukille ja tuoksulaventeleille. Laventelin tarkemmasta lajista ei ole tietoa, mutta hyvällä tuurilla se on talvenkestävää ja selviytyy turpeen suojassa. Tai sitten ei.

29.10. Pesin kasvihuoneen sisäpuolelta. Höyrypesurilla. Perheenpää kärräsi kaikki mullat pois; haluan varmistaa, että viime kesän vihannespunkit eivät ainakaan siellä säily ensi kesään.

18.10. Istutin kasvimaalle talvivalkosipulia ja tökin myös ilmasipulin istukkaita vanhojen sipulien sekaan. Hyötykasviyhdityksestä oli valkkarit jo loppu, mutta Excotic Gardenilta sain ’Thermidrome’ -nimistä lajiketta.

7.8. Kylvin hiukan uutta pinaattia. Kitkin kasvimaalta rikkaruohoja, poistin samettiruusujen lakastuneita kukkia ja touhusin vähän kaikkea muutakin pientä.

Tomaatteja kypsyy sitä vauhtia, ettei tahdo kaikkea ehtiä syödäkään. Ihania ovat!

27.7. Uudet punajuuret  ovat jo komeasti pinnalla, on aika harventaa 😄. Myös salaatit ovat itäneet.

Tänään huomasin, että kurkuissa on vihannespunkkeja. Olen ihmetellyt kellastuvia lehtiä, mutta en ole muuta nähnyt. Nyt sitten seitti paljasti. Ruiskutin vedellä ja lopuksi vielä vähän pyretriiniä.

23.7. Kylvin pari uutta salaattia (Salanova ja Frillice). Laitoin myös pari kurkkua itämään, jos vaikka ehtisivät vielä satoon asti.

14.7. Kahden viikon lomareissu takana; hurjasti kaikki rehottanut sinä aikana.

Kylvin uutta Salanova-salaattia. Laitoin myös kokeeksi uuden rivin punajuurta, jos se vaikka ehtisi vielä valmiiksi. Samoin kokeilen uutta palmukaalikylvöä.

Lannoitin kanankakalla parsapenkit.

14.6. Kylvin rivin uutta pinaattia ’Monnopa’ sekä punaisen & vihreän Salanova-salaatin ja ’Flurry’ -salaatin.

image

5.6. Alppiruusut eivät tänä vuonna kuki, paitsi Marjatan alppiruusu. ’Cunningham’s White oli täynnä nuppuja, mutta kaikki kuivettuivat. Koska se oli paikkaansa liiaksi levinnyt, muilutettiin se Paraisille. Tilalle jaloalppiruusu ’Hachmann’s Charmant’. Hiukan hätiköity hankinta, sillä talvenkestävyydestä ei juuri ole tietoa. Mutta kaunis on.

29.5. Varovaisista toiveistani huolimatta Itoh-pionini ’Cora Louise’ oli kuollut. Kauppilan puutarhasta löytyi uusi ja terhakka, joskin melko pieni taimi tilalle. Istutin sen samaan paikkaan, mutta nyt tein sille kunnon kohopenkin. Menetys kyllä harmittaa, sillä kukintaa saa aina vaan odottaa.

Perinteisen kannan tilalle papyruskaisla.  Syksyllä särkyneestä isosta ruukusta tein mehipenkin pergolaan. Aika hieno.

24.5. Kylvin pavun siemenet. Kahta laatua salkopapua: vihreä ’Blue Lake’ ja violetti ’Carminat’.

22.5. Kylvin kasvimaalle rivin  uutta pinaattia ja pari salaattia (Salanova ja Frillice). Lehti- ja palmukaalin istutin paikoilleen jo eilen. Suojasin kaalit uudella tuholaissuojaverkolla.

Sisäänkäynnin toinen timanttituija oli pahasti talven kuivattama > uusi tilalle. Samoin ovenpieleen terassille uusi rungollinen kultatuija ’Yellow Ribbon’.

16.5. Perennapenkkiin uutta: villa- ja helminukkajäkärää sekä keijunkukkaa ’Fire chief’. Toiseen penkinosaan myös unikkolajitelma.

15.5. Nyt sitten sataa, toista päivää jo. Mutta tosi hyvä se on, melko kuivaa jo olikin. Sateesta huolimatta istutin kasvimaalle kauppatorilta eilen hakemani valkosipulin istukkaat, persiljan ja korianterin taimet. Kylvämäni korianteri tuntuu kehittyvän kovin hitaasti, joten ajattelin vähän oikaista.

13.5. Istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneeseen. Ihana lämmin ilta; Perheenpää tarjoili välillä kuohuviiniä ahkeralle puutarhatontulle ❤️.

11.5. Vaihdettiin terassinpuoleisen havuryhmän kuorikate. Vanha oli jo ikävän roskainen ja muutenkin kulahtanut. Kahdeksan säkkiä a’45 litraa oli sopiva määrä. Seitsemän meni suoraan ja yksi jäi täydennykseen, kunhan pinta vähän tasoittuu ja painuu. Vanhan katteen kärräsin kompostin taakse isotuomipihlaja-aidanteen alle. Siellä se toimii hyvin ja tuli tarpeeseen.

Kaikki havut on nyt lannoitettu. Käytin tuplametodia, eli hitaasti liukenevaa raelannoitetta ja päälle nestemäistä kastelulannoitetta. Menetelmä on joko valtavan fiksu tai sitten ei…

9.5. Koulin lehti- ja palmukaalin, kolme kumpaakin. Valitsin äitienpäiväkukaksi puistoatsalea Onnimannin. Se on vahvan keltakukkainen, kotimainen lajike. Istutin sen uima-altaan pihanpuoleiselle reunalle rodojen ja vuorimäntyjen kanssa.

5.5. Kylvin kesäkurpitsat ’Midnight’ ja ’Sunburst’ sekä kurkut ’Katrina’ ja ’Mertus’. Koulin isosamettiruusut.

2.5. Nurmikon lannoitus. Kalkitus tulikin jo tehtyä pari viikkoa sitten.

1.5. Kylvin kasvimaalle punajuuret, Salanova-salaattia sekä yhden rivin pinaattia. Istutin myös Stockmannilta jokin aika sitten ostamani rosmariinin; ihan komea puska  kuudella eurolla.

27.4. Palmu- ja lehtikaali ovat jo nousseet pintaan; nopeita olivat. Samoin  sekä salaatit että painaatti ovat nousseet sirkoille lavassa.

24.4. Pesin kasvihuoneen. Eka kertaa käytin höyrypesuria. Se osoittautui erinomaiseksi.

Kylvin lehti- ja palmukaalin esikasvatukseen.

23.4. Lisäsin uutta multaa kasvihuoneen penkkeihin. Olin jo aikaisemmin poistanut vanhasta mullasta noin puolet. Sekoitin vanhaan vähän kalkkia ja sitten sekoitin uuden mullan vanhan sekaan, hiukan suurpiirteisesti. Käytin Kekkilän puutarhamultaa, kahdeksan säkkiä a’ 50 l. oli sopiva määrä. Yhteensä 400 litraa siis.

Koulin Mr. Majestic -samettiruusun.

18.4. Koulin ’Alumia Vanilla Cream’ -samettiruusut. ’Mr. Majestic’  on vielä liian pieni koulittavaksi.

16.4. Kylvin mustajuuren ’Lange Jan’. Siemeniä oli turhan knaftisti.  Kylvin  4,5 metrin matkalle yhden paikkaansa, mutta varmaan kaikki eivät idä.

15.4. Oho, isosamettiruusu iti vauhdilla. Tiistaina kylvin ja perjantaina jo nousivat terhakasti pintaan.

14.4. Kylvin kasvimaalle korianterinsiemenet ’Confette’.

12.4. Sain uuden taimilavan. Kylvin sinne Frillice- ja Amerikansk- salaattia ja rivin pinaattia. Kylvin isosamettiruusut ’Vanilla’.

10.4. Kastelin kaikki havut ja rodot.

3.4. Tulevana kesänä ajattelin selvitä muurahaisista voittajana! Kastelin Baitionilla kasvihuoneen penkkien ympärystät ja myös kasvihuoneen ulkopuolet.

2.4. Leikkasin marjapensaat. Herukoiden ja karviaisen leikkaaminen on tainnut jäädä väliin parina keväänä ja risukko oli melkoinen. Harvensin myös marjasinikuusamaa, vaikka ei se sitä kai erityisesti tarvitsekaan. Mutta kovin risuinen sekin jo oli.

29.3. Kimppatilaus perennoja Viherpeukalosta. Otin kaunopunahattua ’Vintage  Wine’, tarhakeijunkukkaa ’Fire Chief’, siperianunikkoa värilajitelman sekä kirsikkatomaatin ’Indigo Ruby’ Tomaatti on väriltään lähes musta.

Leikattiin omenapuut.

26.3. Kylvin samettiruusut ’Alumia Vanilla Cream’ ja ’Mr Majestic’.

6.3. Kylvin tomaatinsiemenet: 3 x Tomatoberry, 2 x Sweet Olive, 2 x Tigerella ja 1 x Sweet Baby. Itäminen kesti viikon.

2016↑ 2015

16.7. Kasvimaan ja havujen sekä pensaiden kesälannoitus. Ensimmäiset kurkut ja tomaatit kasvihuoneesta syöty tällä viikolla 😄

7.7. Kylvin uutta salaattia kasvimaalle.

29.6. Pavut ovat itäneet tosi huonosti, vaikka kahteen kertaan kylvin. Muutama niitä nyt kuitenkin on, enkä yritä enempää. Kylvin tänään uuden rivin pinaattia ja pari uutta salaattia. Kurkuissa on pieniä alkuja ja kesäkurpitsassakin näkyvät ekat pötkylät.

Kasvimaan kulkuväleihin lisättiin kuorikatetta. Joka toinen vuosi sen näköjään saa tehdä.

23.6. Harvensin tomaattien lehvästöä reilusti, poistin kaikki varkaat ja tuin rungot hyvin. Lannoitin kanankakalla kurkut ja kylvin uudet kurkun siemenet, joilla ehkä satoaikaa saa jatkettua syksyyn.

14.6. Perheenpää lannoitti parsapenkit kanankakalla. Parsa-aika on nyt päättynyt noin neljä viikkoa kestettyään.

Sain serkuiltani lahjaksi valkoisen revontuliatsalean. se on tosi upea! Se istutettiin Venlan ja Kullervon viereen; huntukorpipaatsama sai siirron uima-altaan toiselle puolella tuomipuskan lähelle.

8.6. Viikonloppuna laittelin vähän kesäkukkaistutuksia terassille ja etupihalle. Ruukuissa on nyt valkoista ja pinkkiä ahkeraliisaa, sinisiä orvokkeja, keijunmekko, tsinniaa, oranssi kanna, punainen liljapuu ja tietysti itse kasvattamiani samettiruusuja.

Laitoin tomaateille Nelson Gardenin Bio Bact -lannoitepuikot; 2 kpl/tomaatti. Ryskalle ei enää riittänyt, joten laitoin sille kanankakkaa. Näillä mentäneen ainakin heinäkuun loppupuolelle, sitten syksyä varten jotain muuta.

Tänään poistin parsapenkeistä aidat  ja kitkin rikkaruohot. Yhden satsin vielä keräsin, mutta luulen parsakauden nyt olevan lopuillaan.

Kylvin uuden rivin pinaattia ja laitoin multaaan muutaman uuden salaatinsiemenen.

Leikkasin myös viiniköynnöksen, kun se oli jo ryöpsähtänyt vallan vallattomaksi. Yritin tehdä ohjeen mukaan: rypäleitä kantaviin versoihin vain pari terttua ja sitten poikki kahden lehden takaa, muut versot poikki yhden lehtiparin takaa.

31.5. Nyt on kaikki taimet istutettu paikoilleen sekä kasvihuoneeseen että -maalle. Perheenpää asensi kasvihuoneen automaattikastelun ja paransi kattoluukkujen kiinnipysymistä tuulella.

27.5. Istutin Salanova-salaatin kasvimaalle. Salaattia siellä onkin nyt paljon, kun kaikki aikaisemmin kylvämäni ovat jo hyvässä kasvussa. Istutin kasvimaalle myös samettiruusut.

Istutin myös kurkut paikoilleen kasvihuoneeseen. Melko lämpimiä öitä on luvassa, joten uskalsin sen tehdä.

Lehtikaali on lähtenyt hyvin kasvuun. Viritin harson sen päälle kaaritukien varaan. Se saa kirppojen yms. takia olla paikoillaan ainakin heinäkuun loppupuolelle saakka.

25.5. Kylvin pavun siemenet. Maan lämpötila on jo 16 astetta. Eilen istutin samettiruusut kasvihuoneeseen penkkeihin tomaattien väleihin.

16.5. Istutin tomaatit paikoilleen kasvariin: 3 x Tomatoberry, 2 x Sweet Baby, Sweet Olive, Chocolate Cherry, Tigerella ja Ryska.  Aika kylmiä öitä (4 – 5 astetta) on luvassa, mutta taimet alkoivat näyttää siltä, että purkkielämä ei enää ollut hyväksi. Valopetrolilämmitin lämmittää asteen, kaksi. Toivotaan parasta. Kaima Liedosta lupasi hakea ylimääräiset huomenna itselleen.

Ensimmäiset oman maan parsat syöty!

14.5. Laitoin varjostusverhot paikoilleen kasvihuoneeseen. Vaikka onkin kennolevyhuone, viime kesä osoitti, että varjostusta silti tarvitaan. Laitoin vanhat alumiiniverhot, yläreuna kattoluukkujen alareunan tasalle. Uskon, että riittää vaikkei harjaan asti olekaan.

Jaoin turhan isoksi kasvaneen oreganon ja istutin yrittimaahan kaupan vihannestiskin timjamin ja rosmariinin.

13.5. Kauhean kylmä. Vettä o tullut kohta kaksi vuorokautta putkeen. Lämpötila + 7. Öin ja päivin. Koulin samettiruusut Mr. Majestic.

11.5. Puutarhaan istutettiin uusi raparperi, matalaoksaalihappoinen ’Elmblitz’.

9.5. Kylvin Salanovan siemenet. Jätin tomaatintaimet eilen ensimmäistä kertaa yöksi kasvihuoneeseen. Koulin isosamettiruusut.

5.5. Penteleen pentele; saniaiskasvustosta löytyi vuohenputkea. Hävitys alkuun samantien, tarkemmin postauksessa.

3.5. Pesin kasvihuoneen sisältä ja ulkoa. Kyllä tuli kirkas, vaikka kennomuovia vain onkin!

2.5. Kylvin ruukkuun kesäkurpitsan Black forest; se on köynnöstävä lajike, jota en ole aikaisemmin kokeillut. Kasvimaalle kylvin salaatteja ja yhden rivin pinaattia ’Nores’.

Istutin terassin kulmalle Paraisilta eilen saamaani pikkutalviota. Vanhat heinä-, ruoho- ja rikkaruohotupsut kaivettiin ylös ja tilalle säkillinen uutta multaa. Pikkutalvion on tarkoitus levitä maanpeitteeksi tuohon.

25.4. Kylvin lisää samettiruusua; jostakin syystä olin kokonaan unohtanut Mr. Majesticin. Kylvin myös kurkut ’Iznik’ ja ’Baby’ ja koulin ryhmäsamettiruusut omiin ruukkuihinsa. Kaikki itivät kauniisti muutamassa päivässä. Nurmikon kalkitus.

23.4. Kylvin kasvimaalle mustajuuren ’Lange Jan’  ja lehtikaalin ’Half Tall’. Tänä vuonna laitoin lehtikaalia vain kuuteen paikkaan, koska viime kesän yhdeksän oli aivan liikaa.

21.4. Kylvin kasvihuoneeseen muutaman salaatin. Viritin parsapenkkien ympärille aidan naapurin kissan pitämiseksi loitolla. Ei se kissa parsaa syödä halua ,  mutta tykkää temmeltää hiekkapedillä, niin että varret katkeavat.

Uusi kasvihuoneelle johtava puutarhapolku alkaa olla valmis, vähän tarvitaan vielä lisää kivituhkaa.

18.4. Kylvin isosamettiruun ’Vanilla’. Siemeniä oli vain muutama ja nekin vanhoja. Toivottavasti kuitenkin nousee edes 4 – 5 niin että riittää sekä omalle terassille että S:lle.

8.4. Kylvin samettiruusun ’Alumia Vanilla Cream’.  Tämä on itselleni uusi tuttavuus, joka ainakin kuvassa näyttää Samettiruusu alumia vanilla creamkovin kauniilta. Korkeus on 25 cm, kasvutapa haarova.

Viikon loma on takana; sen aikana naapuri kasteli tomaatintaimia autotallissa. Hyvin olivat pärjänneet ja kasvaneet kovasti. Lamppua piti jo nostaa ylöspäin. Nyt voi miettiä jo muitakin esikasvatettavia, kun ei tarvitse tehdä lomahoitojärjestelyjä.

21.3. Koulin loput tomaatintaimet. Nyt on ollut niin lämmintä ja aurinkoista, että olen lähes päivittäin vienyt taimet päivähoitoon kasvariin pariksi tunniksi. Myös autotalliin virittämäni kuplamuovihässäkkä valaisimen ympärillä toimii mainiosti. Tallin lämpötila on 13; suojan sisällä on päivisin 17 – 18 ja yöllä 15 -16 astetta.

18.3. Perheenpää leikkasi omenapuut.

14.3. Tomatoberry iti kolmessa päivässä, muiden kanssa meni melkein viikko. Kaikki kuitenkin itivät. Koulin tänään Tomatoberryt ja Sweet Babyt. Muut jätin vielä kasvamaan kylvöpotteihinsa.

28.2. Kylvin tänään tomaatinsiemenet: Tomatoberry, Chocolate Cherry, Tigerella, Sweet Olive, Ryska ja uusi kokeilu Sweetbaby. Sweet Olive ei kyllä taida olla samaa kuin aikaisemmin. Siemeniä ei tahtonut löytyä mistään ja pussin päällä puhutaan pensatavasta kasvutavasta.

15.2. Sain lahjaksi Italiantalventähti-istutuksen (Eranthis hyemalis). Toivottavasti pysyy hengissä siihen asti, että voin istuttaa sen ulos.

12.2. Hoh hoijaa, miten voi olla ihmisen niin vaikeaa huolehtia sisäkasveistaan? Ison sutipuun kuivunut lettirunko kannettiin kompostiin. Jäljelle jäi kaksi ja puoli viherkasvia, eli puoliksi kuollut jukkapalmu, puollojukka ja palmuvehka. Lisäsin niille uutta multaa ja pyyhin vehkasta vielä pölytkin lehti lehdeltä. Ajatukset ovat jo keväässä ja puutarhassa.

2015↑ 2014↓

5.10. Kaunis aurinkoinen syyssunnuntai. Istuskelin kasvihuoneessa haaveilemassa  Lämpöä riitti  liki pariinkymmeneen. Vielä riittää salaattia ja vähän tomaatteja.

28.9. Hups, pari kuukautta on vierähtänyt nopeasti! Lomat loppuivat ja sen jälkeen puutarha oli pitkään lähes vailla huomiotta. Vaan eipä siellä mitään kummempaa ole tapahtunutkaan. Tänään siivosin vähän kasvaria ja kasvimaata. Kylvin loput köynnöspinaatin siemenet suoraan maahan.

Uusittiin sisääntulon isoihin ruukkuihin uudet tuijat. Timantit tällä kertaa, kun olivat Kauppilassa puoleen hintaan.

4.8. Siirryttiin telttamajoitukseen pihalle. Ihanan viileää!

2.8.  Helteet jatkuvat. Viikolla Turun kohdalle osui yksi ukkosmyräkkä, mutta se ei juuri ilmaa jäähdyttänyt. Vettäkin tuli vain 15 ml.

Kylvin tänään uuden satsin pinaattia ’Nores’. Keskikesällä se kukkii herkästi, mutta ehkä ei enää.

26.7.  Tällä viikolla on ollut tosi helteistä, kolmenkymmenen paikkeilla joka päivä.  Ei paljon ole jaksnut puuhailla. Onneksi on kesävesikaivo, niin että on voinut kastella kuumuudessa kärvisteleviä kasveja.

Leikattiin kamelianjasmikkeet ja mongolianvaahterat. Myös salavat saivat kuritusta.

19.7. Poistin lehtikaalin yltä harson. Kaalit ovat tosi isoja.

16.7. Lomaltapaluun jälkeen puutarha ja kasvihuone ovat kutakuinkin kunnossa. Tomaatit ovat kypsymässä ja jokunen kurkkukin on tullut. Rinkeplummat kukkivat hienosti!

5.7. Latvoin melkein kaikki kirsikkatomaatit ja poistin paljon lehtiä, myös kaikki varkaat. Ollaan lähdössä puolentoista viikon lomalle, ja piti saada kaikki siihen kuntoon, että pärjäävät poissaollessa. Kastelija on kyllä värvätty, mutta muuta hoitoa ei ole luvassa.

30.6. Onpahan ollut kylmää ja sateista, kaikki kasvu on pysähtynyt tai ainakin hidastunut. Tänään kylvin vähän uutta salaattia kasvimaalle, vaikka entinenkin Babyleaf on vielä aika pientä.

Kasvihuoneen tomaateissa näkyi pari viikkoa sitten jotain vaaleita mötiäisiä. En ihan päässyt varmuuteen, mitä ne olivat. Ruiskutin kumminkin kolmeen kertaan Mäntysuovalla eikä niitä enää näy.

Kurkku ’Iznik’ kasvaa  hyvin kasvihuonessa ja kohta alkaa saada satoa.

15.6. Istutin köynnöspinaatin taimet maahan pergolaportin kupeeseen. Ne itivät lopulta oikein hyvin ja taimia tuli tosi paljon. Vein niitä vähän Merja-kaimalle Tampereelle ja myös työkaverille Turkuun.

7.6. Perennapenkin täydennystä.  Jalokallioinen Erigeron hybrid *Dunkelste Aller’ , muutama Aster dumosús ’Starlight’, alppiasteri ’Weisse Schöne’ ja uusia kaunopunahattuja.

6.6. Toinen kasvihuoneeseen istutetuista Iznik-kurkuista jotenkin mätäni pois. Samoin kävi yhdelle kasvimaalle istuttamistani Beit Alphoista. En taida olla mikään varsinainen kurkkuviljelijä. Siitä huolimatta, tai sen takia, kylvin vielä kaksi uutta Iznikiä.

24.5. Kylvin kylmäkäsittelyssä jääkaapissa olleet köynnöspinaatin siemenet. En oikein mitään ohjetta siihen löytänyt. Levitin pussin sisällön märkään taimi- ja tavallisen mullan sekotukseen laakeaan ruukkuun ja ripottelin vain vähän multaa päälle. Siemenet olivat hyvin pieniä, joten uskon sen riittävän. Nyt vain toivotaan parasta.

20.5. Asennettiin toinen automaattiavaaja kasvihuoneeseen. Nyt niitä on siis kahdessa.

17.5. Nyt ovat säät lämmenneet, yli kahdenkymmenen ja myös yöt ovat pysyneet lämpiminä. Siitä rohkaistuneena istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneeseen. Istutuslaatikoihin laitettiin Kekkilän puutarhamultaa, yhteensä sitä meni 1 300 litraa. Ei siis jatkossa varmaan joka vuosi vaihdeta.

12.5. Kylvin uuden rivin Babyleaf-salaattia ja lisäksi punertavaa lehtisaalatti pienen pätkän, 2 x Frillicen ja 2 x roomansalaatin.

9.5. Viime yöksi jätin ensimmäisen kerran taimet kasvihuoneeseen yöksi. Päivän ja yön lämpötiloissa ei juuri ollut eroa, 7 – 8 asteen tuntumassa mentiin koko ajan.  Harsotin huolella ja pidin valopetroolilämmittimen päällä. Äsken asensin kunnon kaarituet hallaharsoja varten yhteen kasvihuoneen penkkiin. On sitten vähän helpompaa tuo suojaaminen.

4.5. Sekä kurkut että kesäkurpitsa ovat itäneet.

1.5. Kylvin uudet kurkut: 2 x Iznick, yksi Beit Alpha ja yksi Zeina. Lisäksi kylvin kesäkurpitsa Eight ballin. Olen ollut lomalla pääsiäisestä asti. On ollut tosi lämmintä, jopa parikymmentä astetta. Olen pitänyt kaikki taimet joka päivä päivähoidossa kasvihuoneessa. Tänään sitten säätila muuttui: aamulla satoi räntää!

Kaikki kannat ovat vihdoin nousseet pintaan. Ne ovat olleet kovin eriaikaisia. Ensimmäinen tuli näkyviin  jo muutaman päivän päästä istutuksesta ja viimeinen kärki alkoi pilkistää vasta pari päivää sitten.

27.4. Kylvin lehtikaalin siemenet, yhteensä 9 taimipaikkaa.

Vanhassa kasvihuoneessa ollut irtopenkki sijoitettiin nyt kasvimaan ja kasvihuoneen välissä olevaan tilaan. Kylvin siihen kehäkukkaa.

Kitkin huolellisesti rikkaruohot marjapensaiden alta, laitoin kalkit ja kanankakat ja lopuksi peitin alustat paksulla kuorikatekerroksella.

21.4. Kylvin mustajuuren siemenet. TautitomaattiKahdessa Sweet Olivessa on näkynyt lehdissä jotain viotusta. Puutarha ja Piha -Facessa tuli jos jonkunlaista tappotuomiota punkin ja ansarijauhiaisen saastutukselle, mutta selvästikään kyse ei ole mistään liikkuvasta ötökästä. Yksi sentään diagnosoi vaivan ödeemaksi, josta ei varsinaista haittaa ole kasville. Taimet olivat tehneet toisen haaran, jotka näyttivät aivan terveiltä. Leikkasin siis huonot varret vain pois. Ödeema johtuu kasvin lehdissä siitä, että kasvi imee enemmän vettä, kun kykenee haihduttamaan ja vesi rikkoo solurakenteita.

19.4. Kasvihuone on vihdoin valmis. Kylvin kasvimaalle pinaatit ’Nores’ ja ’Giant American’. Istutin Zeina-kurkut ämpäreihin, kun alkoivat jo kiivetä valaisimen ripustustketjuja pitkin. Nyt on pääsiäinen ja tosi lämmintä, tänään jo 15 astetta.

13.4. Käänsin kasvimaata, mistä sain ja laitoin kanankakkaa peruslannoitteeksi. Kalkkia ei ollut, se täytyy listätä myöhemmin. Istutin ilmasipulit maahan, samoin yrittipenkkiin rosmariinin, persiljan ja pari timjamia. Olin totuttanut taimia ulkoelämään jo pari viikkoa. Kylvin ensimmäiset salaatit ulos: 2 x roomansalaatti, 2 x punainen tammenlehvä, 1 x frillece ja yksi rivi Babyleaf.

12.4. Istutin Viherpeukalosta tilatut kannan mukalat isoihin ruukkuihin.

3.4. Koulin ryhmäsamettiruusut. Isot olin koulinut jo muutama päivä sitten. Uuden kasvihuoneen pystytys etenee. Viikonvaihteessa H. kaivoi perustan ja tänään sinne saatiin styroxit ja sorat. Sokkeli valettiin paikoilleen.

2.4. Toinen versio köynnöspinaatista. Laitoin siemeniä märkään multaan Mini-Grip -pussiin. Saavat olla huoneenlämmössä noin 5 päivää ja sitten jääkaappiin.

30.3.Köynnöspinaatti multaan ja jääkaappiin.