Hoitopäiväkirja

2014

5.10. Kaunis aurinkoinen syyssunnuntai. Istuskelin kasvihuoneessa haaveilemassa  Lämpöä riitti  liki pariinkymmeneen. Vielä riittää salaattia ja vähän tomaatteja.

28.9. Hups, pari kuukautta on vierähtänyt nopeasti! Lomat loppuivat ja sen jälkeen puutarha oli pitkään lähes vailla huomiotta. Vaan eipä siellä mitään kummempaa ole tapahtunutkaan. Tänään siivosin vähän kasvaria ja kasvimaata. Kylvin loput köynnöspinaatin siemenet suoraan maahan.

Uusittiin sisääntulon isoihin ruukkuihin uudet tuijat. Timantit tällä kertaa, kun olivat Kauppilassa puoleen hintaan.

4.8. Siirryttiin telttamajoitukseen pihalle. Ihanan viileää!

2.8.  Helteet jatkuvat. Viikolla Turun kohdalle osui yksi ukkosmyräkkä, mutta se ei juuri ilmaa jäähdyttänyt. Vettäkin tuli vain 15 ml.

Kylvin tänään uuden satsin pinaattia ’Nores’. Keskikesällä se kukkii herkästi, mutta ehkä ei enää.

26.7.  Tällä viikolla on ollut tosi helteistä, kolmenkymmenen paikkeilla joka päivä.  Ei paljon ole jaksnut puuhailla. Onneksi on kesävesikaivo, niin että on voinut kastella kuumuudessa kärvisteleviä kasveja.

Leikattiin kamelianjasmikkeet ja mongolianvaahterat. Myös salavat saivat kuritusta.

19.7. Poistin lehtikaalin yltä harson. Kaalit ovat tosi isoja.

16.7. Lomaltapaluun jälkeen puutarha ja kasvihuone ovat kutakuinkin kunnossa. Tomaatit ovat kypsymässä ja jokunen kurkkukin on tullut. Rinkeplummat kukkivat hienosti!

5.7. Latvoin melkein kaikki kirsikkatomaatit ja poistin paljon lehtiä, myös kaikki varkaat. Ollaan lähdössä puolentoista viikon lomalle, ja piti saada kaikki siihen kuntoon, että pärjäävät poissaollessa. Kastelija on kyllä värvätty, mutta muuta hoitoa ei ole luvassa.

30.6. Onpahan ollut kylmää ja sateista, kaikki kasvu on pysähtynyt tai ainakin hidastunut. Tänään kylvin vähän uutta salaattia kasvimaalle, vaikka entinenkin Babyleaf on vielä aika pientä.

Kasvihuoneen tomaateissa näkyi pari viikkoa sitten jotain vaaleita mötiäisiä. En ihan päässyt varmuuteen, mitä ne olivat. Ruiskutin kumminkin kolmeen kertaan Mäntysuovalla eikä niitä enää näy.

Kurkku ’Iznik’ kasvaa  hyvin kasvihuonessa ja kohta alkaa saada satoa.

15.6. Istutin köynnöspinaatin taimet maahan pergolaportin kupeeseen. Ne itivät lopulta oikein hyvin ja taimia tuli tosi paljon. Vein niitä vähän Merja-kaimalle Tampereelle ja myös työkaverille Turkuun.

7.6. Perennapenkin täydennystä.  Jalokallioinen Erigeron hybrid *Dunkelste Aller’ , muutama Aster dumosús ’Starlight’, alppiasteri ’Weisse Schöne’ ja uusia kaunopunahattuja.

6.6. Toinen kasvihuoneeseen istutetuista Iznik-kurkuista jotenkin mätäni pois. Samoin kävi yhdelle kasvimaalle istuttamistani Beit Alphoista. En taida olla mikään varsinainen kurkkuviljelijä. Siitä huolimatta, tai sen takia, kylvin vielä kaksi uutta Iznikiä.

24.5. Kylvin kylmäkäsittelyssä jääkaapissa olleet köynnöspinaatin siemenet. En oikein mitään ohjetta siihen löytänyt. Levitin pussin sisällön märkään taimi- ja tavallisen mullan sekotukseen laakeaan ruukkuun ja ripottelin vain vähän multaa päälle. Siemenet olivat hyvin pieniä, joten uskon sen riittävän. Nyt vain toivotaan parasta.

20.5. Asennettiin toinen automaattiavaaja kasvihuoneeseen. Nyt niitä on siis kahdessa.

17.5. Nyt ovat säät lämmenneet, yli kahdenkymmenen ja myös yöt ovat pysyneet lämpiminä. Siitä rohkaistuneena istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneeseen. Istutuslaatikoihin laitettiin Kekkilän puutarhamultaa, yhteensä sitä meni 1 300 litraa. Ei siis jatkossa varmaan joka vuosi vaihdeta.

12.5. Kylvin uuden rivin Babyleaf-salaattia ja lisäksi punertavaa lehtisaalatti pienen pätkän, 2 x Frillicen ja 2 x roomansalaatin.

9.5. Viime yöksi jätin ensimmäisen kerran taimet kasvihuoneeseen yöksi. Päivän ja yön lämpötiloissa ei juuri ollut eroa, 7 – 8 asteen tuntumassa mentiin koko ajan.  Harsotin huolella ja pidin valopetroolilämmittimen päällä. Äsken asensin kunnon kaarituet hallaharsoja varten yhteen kasvihuoneen penkkiin. On sitten vähän helpompaa tuo suojaaminen.

4.5. Sekä kurkut että kesäkurpitsa ovat itäneet.

1.5. Kylvin uudet kurkut: 2 x Iznick, yksi Beit Alpha ja yksi Zeina. Lisäksi kylvin kesäkurpitsa Eight ballin. Olen ollut lomalla pääsiäisestä asti. On ollut tosi lämmintä, jopa parikymmentä astetta. Olen pitänyt kaikki taimet joka päivä päivähoidossa kasvihuoneessa. Tänään sitten säätila muuttui: aamulla satoi räntää!

Kaikki kannat ovat vihdoin nousseet pintaan. Ne ovat olleet kovin eriaikaisia. Ensimmäinen tuli näkyviin  jo muutaman päivän päästä istutuksesta ja viimeinen kärki alkoi pilkistää vasta pari päivää sitten.

27.4. Kylvin lehtikaalin siemenet, yhteensä 9 taimipaikkaa.

Vanhassa kasvihuoneessa ollut irtopenkki sijoitettiin nyt kasvimaan ja kasvihuoneen välissä olevaan tilaan. Kylvin siihen kehäkukkaa.

Kitkin huolellisesti rikkaruohot marjapensaiden alta, laitoin kalkit ja kanankakat ja lopuksi peitin alustat paksulla kuorikatekerroksella.

Tautitomaatti

21.4. Kylvin mustajuuren siemenet. Kahdessa Sweet Olivessa on näkynyt lehdissä jotain viotusta. Puutarha ja Piha -Facessa tuli jos jonkunlaista tappotuomiota punkin ja ansarijauhiaisen saastutukselle, mutta selvästikään kyse ei ole mistään liikkuvasta ötökästä. Yksi sentään diagnosoi vaivan ödeemaksi, josta ei varsinaista haittaa ole kasville. Taimet olivat tehneet toisen haaran, jotka näyttivät aivan terveiltä. Leikkasin siis huonot varret vain pois. Ödeema johtuu kasvin lehdissä siitä, että kasvi imee enemmän vettä, kun kykenee haihduttamaan ja vesi rikkoo solurakenteita.

19.4. Kasvihuone on vihdoin valmis. Kylvin kasvimaalle pinaatit ’Nores’ ja ’Giant American’. Istutin Zeina-kurkut ämpäreihin, kun alkoivat jo kiivetä valaisimen ripustustketjuja pitkin. Nyt on pääsiäinen ja tosi lämmintä, tänään jo 15 astetta.

13.4. Käänsin kasvimaata, mistä sain ja laitoin kanankakkaa peruslannoitteeksi. Kalkkia ei ollut, se täytyy listätä myöhemmin. Istutin ilmasipulit maahan, samoin yrittipenkkiin rosmariinin, persiljan ja pari timjamia. Olin totuttanut taimia ulkoelämään jo pari viikkoa. Kylvin ensimmäiset salaatit ulos: 2 x roomansalaatti, 2 x punainen tammenlehvä, 1 x frillece ja yksi rivi Babyleaf.

12.4. Istutin Viherpeukalosta tilatut kannan mukalat isoihin ruukkuihin.

3.4. Koulin ryhmäsamettiruusut. Isot olin koulinut jo muutama päivä sitten. Uuden kasvihuoneen pystytys etenee. Viikonvaihteessa H. kaivoi perustan ja tänään sinne saatiin styroxit ja sorat. Sokkeli valettiin paikoilleen.

2.4. Toinen versio köynnöspinaatista. Laitoin siemeniä märkään multaan Mini-Grip -pussiin. Saavat olla huoneenlämmössä noin 5 päivää ja sitten jääkaappiin.

30.3.Köynnöspinaatti multaan ja jääkaappiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s