Hoitopäiväkirja

2015

16.7. Kasvimaan ja havujen sekä pensaiden kesälannoitus. Ensimmäiset kurkut ja tomaatit kasvihuoneesta syöty tällä viikolla 😄

7.7. Kylvin uutta salaattia kasvimaalle.

29.6. Pavut ovat itäneet tosi huonosti, vaikka kahteen kertaan kylvin. Muutama niitä nyt kuitenkin on, enkä yritä enempää. Kylvin tänään uuden rivin pinaattia ja pari uutta salaattia. Kurkuissa on pieniä alkuja ja kesäkurpitsassakin näkyvät ekat pötkylät.

Kasvimaan kulkuväleihin lisättiin kuorikatetta. Joka toinen vuosi sen näköjään saa tehdä.

23.6. Harvensin tomaattien lehvästöä reilusti, poistin kaikki varkaat ja tuin rungot hyvin. Lannoitin kanankakalla kurkut ja kylvin uudet kurkun siemenet, joilla ehkä satoaikaa saa jatkettua syksyyn.

14.6. Perheenpää lannoitti parsapenkit kanankakalla. Parsa-aika on nyt päättynyt noin neljä viikkoa kestettyään.

Sain serkuiltani lahjaksi valkoisen revontuliatsalean. se on tosi upea! Se istutettiin Venlan ja Kullervon viereen; huntukorpipaatsama sai siirron uima-altaan toiselle puolella tuomipuskan lähelle.

8.6. Viikonloppuna laittelin vähän kesäkukkaistutuksia terassille ja etupihalle. Ruukuissa on nyt valkoista ja pinkkiä ahkeraliisaa, sinisiä orvokkeja, keijunmekko, tsinniaa, oranssi kanna, punainen liljapuu ja tietysti itse kasvattamiani samettiruusuja.

Laitoin tomaateille Nelson Gardenin Bio Bact -lannoitepuikot; 2 kpl/tomaatti. Ryskalle ei enää riittänyt, joten laitoin sille kanankakkaa. Näillä mentäneen ainakin heinäkuun loppupuolelle, sitten syksyä varten jotain muuta.

Tänään poistin parsapenkeistä aidat  ja kitkin rikkaruohot. Yhden satsin vielä keräsin, mutta luulen parsakauden nyt olevan lopuillaan.

Kylvin uuden rivin pinaattia ja laitoin multaaan muutaman uuden salaatinsiemenen.

Leikkasin myös viiniköynnöksen, kun se oli jo ryöpsähtänyt vallan vallattomaksi. Yritin tehdä ohjeen mukaan: rypäleitä kantaviin versoihin vain pari terttua ja sitten poikki kahden lehden takaa, muut versot poikki yhden lehtiparin takaa.

31.5. Nyt on kaikki taimet istutettu paikoilleen sekä kasvihuoneeseen että -maalle. Perheenpää asensi kasvihuoneen automaattikastelun ja paransi kattoluukkujen kiinnipysymistä tuulella.

27.5. Istutin Salanova-salaatin kasvimaalle. Salaattia siellä onkin nyt paljon, kun kaikki aikaisemmin kylvämäni ovat jo hyvässä kasvussa. Istutin kasvimaalle myös samettiruusut.

Istutin myös kurkut paikoilleen kasvihuoneeseen. Melko lämpimiä öitä on luvassa, joten uskalsin sen tehdä.

Lehtikaali on lähtenyt hyvin kasvuun. Viritin harson sen päälle kaaritukien varaan. Se saa kirppojen yms. takia olla paikoillaan ainakin heinäkuun loppupuolelle saakka.

25.5. Kylvin pavun siemenet. Maan lämpötila on jo 16 astetta. Eilen istutin samettiruusut kasvihuoneeseen penkkeihin tomaattien väleihin.

16.5. Istutin tomaatit paikoilleen kasvariin: 3 x Tomatoberry, 2 x Sweet Baby, Sweet Olive, Chocolate Cherry, Tigerella ja Ryska.  Aika kylmiä öitä (4 – 5 astetta) on luvassa, mutta taimet alkoivat näyttää siltä, että purkkielämä ei enää ollut hyväksi. Valopetrolilämmitin lämmittää asteen, kaksi. Toivotaan parasta. Kaima Liedosta lupasi hakea ylimääräiset huomenna itselleen.

Ensimmäiset oman maan parsat syöty!

14.5. Laitoin varjostusverhot paikoilleen kasvihuoneeseen. Vaikka onkin kennolevyhuone, viime kesä osoitti, että varjostusta silti tarvitaan. Laitoin vanhat alumiiniverhot, yläreuna kattoluukkujen alareunan tasalle. Uskon, että riittää vaikkei harjaan asti olekaan.

Jaoin turhan isoksi kasvaneen oreganon ja istutin yrittimaahan kaupan vihannestiskin timjamin ja rosmariinin.

13.5. Kauhean kylmä. Vettä o tullut kohta kaksi vuorokautta putkeen. Lämpötila + 7. Öin ja päivin. Koulin samettiruusut Mr. Majestic.

11.5. Puutarhaan istutettiin uusi raparperi, matalaoksaalihappoinen ’Elmblitz’.

9.5. Kylvin Salanovan siemenet. Jätin tomaatintaimet eilen ensimmäistä kertaa yöksi kasvihuoneeseen. Koulin isosamettiruusut.

5.5. Penteleen pentele; saniaiskasvustosta löytyi vuohenputkea. Hävitys alkuun samantien, tarkemmin postauksessa.

3.5. Pesin kasvihuoneen sisältä ja ulkoa. Kyllä tuli kirkas, vaikka kennomuovia vain onkin!

2.5. Kylvin ruukkuun kesäkurpitsan Black forest; se on köynnöstävä lajike, jota en ole aikaisemmin kokeillut. Kasvimaalle kylvin salaatteja ja yhden rivin pinaattia ’Nores’.

Istutin terassin kulmalle Paraisilta eilen saamaani pikkutalviota. Vanhat heinä-, ruoho- ja rikkaruohotupsut kaivettiin ylös ja tilalle säkillinen uutta multaa. Pikkutalvion on tarkoitus levitä maanpeitteeksi tuohon.

25.4. Kylvin lisää samettiruusua; jostakin syystä olin kokonaan unohtanut Mr. Majesticin. Kylvin myös kurkut ’Iznik’ ja ’Baby’ ja koulin ryhmäsamettiruusut omiin ruukkuihinsa. Kaikki itivät kauniisti muutamassa päivässä. Nurmikon kalkitus.

23.4. Kylvin kasvimaalle mustajuuren ’Lange Jan’  ja lehtikaalin ’Half Tall’. Tänä vuonna laitoin lehtikaalia vain kuuteen paikkaan, koska viime kesän yhdeksän oli aivan liikaa.

21.4. Kylvin kasvihuoneeseen muutaman salaatin. Viritin parsapenkkien ympärille aidan naapurin kissan pitämiseksi loitolla. Ei se kissa parsaa syödä halua ,  mutta tykkää temmeltää hiekkapedillä, niin että varret katkeavat.

Uusi kasvihuoneelle johtava puutarhapolku alkaa olla valmis, vähän tarvitaan vielä lisää kivituhkaa.

18.4. Kylvin isosamettiruun ’Vanilla’. Siemeniä oli vain muutama ja nekin vanhoja. Toivottavasti kuitenkin nousee edes 4 – 5 niin että riittää sekä omalle terassille että S:lle.

Samettiruusu alumia vanilla cream

8.4. Kylvin samettiruusun ’Alumia Vanilla Cream’.  Tämä on itselleni uusi tuttavuus, joka ainakin kuvassa näyttää kovin kauniilta. Korkeus on 25 cm, kasvutapa haarova.

Viikon loma on takana; sen aikana naapuri kasteli tomaatintaimia autotallissa. Hyvin olivat pärjänneet ja kasvaneet kovasti. Lamppua piti jo nostaa ylöspäin. Nyt voi miettiä jo muitakin esikasvatettavia, kun ei tarvitse tehdä lomahoitojärjestelyjä.

21.3. Koulin loput tomaatintaimet. Nyt on ollut niin lämmintä ja aurinkoista, että olen lähes päivittäin vienyt taimet päivähoitoon kasvariin pariksi tunniksi. Myös autotalliin virittämäni kuplamuovihässäkkä valaisimen ympärillä toimii mainiosti. Tallin lämpötila on 13; suojan sisällä on päivisin 17 – 18 ja yöllä 15 -16 astetta.

18.3. Perheenpää leikkasi omenapuut.

14.3. Tomatoberry iti kolmessa päivässä, muiden kanssa meni melkein viikko. Kaikki kuitenkin itivät. Koulin tänään Tomatoberryt ja Sweet Babyt. Muut jätin vielä kasvamaan kylvöpotteihinsa.

28.2. Kylvin tänään tomaatinsiemenet: Tomatoberry, Chocolate Cherry, Tigerella, Sweet Olive, Ryska ja uusi kokeilu Sweetbaby. Sweet Olive ei kyllä taida olla samaa kuin aikaisemmin. Siemeniä ei tahtonut löytyä mistään ja pussin päällä puhutaan pensatavasta kasvutavasta.

15.2. Sain lahjaksi Italiantalventähti-istutuksen (Eranthis hyemalis). Toivottavasti pysyy hengissä siihen asti, että voin istuttaa sen ulos.

12.2. Hoh hoijaa, miten voi olla ihmisen niin vaikeaa huolehtia sisäkasveistaan? Ison sutipuun kuivunut lettirunko kannettiin kompostiin. Jäljelle jäi kaksi ja puoli viherkasvia, eli puoliksi kuollut jukkapalmu, puollojukka ja palmuvehka. Lisäsin niille uutta multaa ja pyyhin vehkasta vielä pölytkin lehti lehdeltä. Ajatukset ovat jo keväässä ja puutarhassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s