Hoitopäiväkirja

2017

19.11. Leikkasin viiniköynnöksen. Aina se on yhtä vaikeaa; en tiedä menikö oikein vai väärin.

29.10. Istutin perennapenkkiin 10 ukkolaukkaa ’Purple sensation’. Siivosin vähän kasvimaata ja laittelin talvivalot terassille.

Sisäkukista vanha ja ränsistynyt palmuvehka pantiin kompostiin, tilalle Kauppilasta reilun metrin korkuinen Kentia-palmu.

28.10. Istutin talvivalkosipuli ’Aleksandran’. Istukkaat Hyötykasviyhdistykseltä..

20.10. Tigerellat autotalliin odottamaan etikkaliemeen säilöntää.

15.10. Tomaattikausi alkaa olla ohi. Keräsin kaikki kypsät syötäväksi  ja melkein kypsät autotalliin. Tigerellat jätin vielä kasvariin, kerään ne sitten ensi viikonloppuna. Kannoin muut rangat kompostiin.

3.10. Lopetin kasvihuoneen yölämmittämisen.

1.10. Välimeriryhmän kasvit siirettiin autotalliin talvehtimaan.

23.9. Havujen ja muiden pensaiden istutus uuteen tontin rajalle tehtyyn istutusaltaaseen. 13 kpl. kartiomajakuusi ’Hillii’, 1 pallohortensia, 1 syyshortensia ’Limelight’, 1 punainen hurmehappomarja ’Superba’, 2 kääpiöhappomarjaa ’Tiny Gold’, 2 seppelvarpua ’Crispa’, 1 tuivio.

17.9. Kasvihuoneessa tomaatit vielä kypsyvät. Olen pitänyt öisin lämmitintä päällä noin 5 tuntia. Poistin toisen kurkun, toisessa on vielä muutama kypsymässä.  Terassin kesäkalusteeet kannettiin autotalliin.

9.9. Istutin kaksi uutta kärhöä ’Amber’ ja kierrätin entisiä. Postaus.

3.9. Syyslannoite nurmikolle ja pensaille. Viikolla siirsin kalamondiinin jo sisälle. Kaikki muut ovat vielä ulkona.

30.8.  Olen ruiskuttanut tomaatteja ja kurkkuja sooda-mäntysuopa-vesi -liuoksella useampaan kertaan, ja härmä ja homeet ovat pysyneet aika hyvin kurissa. Pari puoliksi syötyä tomaattia olen löytänyt. En tiedä, onko asialla ollut etana vai pelkäämäni vihannesyökkösen toukka.

Uuden lämpöpuhaltimen kanssa on ollut säätämistä, mutta nyt näyttäisi toimivan kuten pitää.

13.8. Nostin perennapenkin kurjenmiekat ja istutin uudelleen. Lisäsin penkkiin vähän multaa ja kalkitsin kunnolla. Juuri ja juuri ehdin tehdä homman kahden sateen välissä 🌦  Ylimääräiset laitoin taas portinpieleen jakoon ohikulkijoille.

12.8. Karsin taas tomaattien ja kurkkujen lehvästöä ja latvoin tomaatit raakasti. Raakileita on paljon, mutta kypsyvät todella hitaasti. Toivon tämän nyt hiukan edistävän kypsymistä.

Keräsin punaiset viinimarjat, mustat keräsin jo viime viikolla. Perheenpää leikkasi kamelianjasmikkeet.

6.8. Vaikeudet jatkuvat, nyt näyttäisi härmä nostavan päätään kasvarissa. Suihkutin mullan ja alaoksia sooda-mäntysuopa-vesi -seoksella.

1.8. Uusintasuihkutus pyretriiniä tomaatille.

25.7. Tänään huomasin kurkuissa muutaman punkin. Tosiaan vasta muutaman eikä oikeastaan mitään vioitusta näkynyt. Suihkutin alaosat kevyesti pyretriinillä. Jos se on sallittua luomuviljelyssä, käy se minullakin.

Eikä tässä vielä kaikki: löysin pari reikäistä tomaatinlehteä ja niillä pienen pieniä vihreitä toukkia. Pelkään heti pahinta, eli että vihannesyökkönen olisi ehtinyt munia lehdille. Poistin vioittuneet lehdet ja pintamaata ympäriltä. Seuraan tilannetta tarkasti.

Videokuvaa toukista

24.7. Laitoin tomaateille ja kurkuille lisälannoitteen, kaksi Biobact tomaatti -puikkoa kullekin. Lannoitin myös kesäkurpitsat.

19.7. Kitkin rikkaruohot kasvimaalta ja poistin harson palmukaaleilta. Ei ole kaalikoita näin kylmällä näkynyt.

9.7. Nurmikon kesälannoitus. Parsoille kanankakkalannoitus.

8.7. Lannoitin kaikki havut + perennapenkin.

5.7. Harvensin tomaattien lehdistöä reilusti, samoin karsin kurkkujen lehtiä ja sivuhaaroja. Karviaiskoiso on kasvanut jo komeaksi. Ensimmäiset kurkut on syöty!

1.7. Kylvin pari uutta salanova-salaattia, pehmeälehtistä.

23.6. Uusi rivi pinaattia maahan. Uudet punajuuret ovat itäneet hyvin. Mutta pavuista yksikään vihreä ei ole vielä noussut.

18.6. Kylvin uudet rivit punajuurta; ’Detroit 2’ ja ’Chioggia’. Edellisestä kylvöstä on nyt reilut kolme viikkoa. Molemmat lilat pavut ovat itäneet, vihreistä ei vielä ainutkaan.

12.6. Leikkasin eka kerran viiniköynnöksen. Yritin tehdä oikein, eli jätin oksiin terttujen jälkeen pari lehteä, muihin oksiin vain yhden lehtiparin.

10.6. Kitkin rikkaruohot kasvimaalta ja peittelin ruohokatteella suuren osan. Vähän piti lainata ruohosilppua naapureiltakin 🙂

9.6. Kylvin pavut; lilat ’Carminat’ ja ’Blauhilde’ sekä vihreän ’Blue Lake’. Lisäksi pari salaattia ja pätkä pinaattia.

Perennapenkkiin täydennystä loistotädyke ’Crater Lake blue’ ja keltainen punakellukka ’Lady Stratheden’. Myös kolme uutta tarhakeijunkukkaa ’Fire chief’ talven viemien tilalle, samoin kolme lehtoakileijaa ’Adelaide Addison’. Aikaisemmin olin jo istuttanut sinne kaksi palmusaraa.

2.6. Eikö tämä jääkausi ikinä lopu? Viime yöksi vedin taas autolämppärin kasvihuoneeseen ja harsotin ulkokasveja.

28.5. Kylvin uutta salaattia ja istutin palmukaalin paikoilleen kasvimaalle. Istutin kasvimaalle sinne tänne myös samettiruusuja. Myös persiljan (valmiit taimet Viher-Lassilasta) istutin jo kasvimaalle.

21.5. Istutin kurkut kasvihuoneeseen. Asensin myös kastelulaitteiston paikoilleen.

Kylvin kasvimaalle punajuuret ’Detroit 2’ ja ’Chioggia’; yhden rivin kumpaakin. Kasvihuoneen pesu ulkopuolelta.

19.5. Tomaateille ensimmäinen varastolannoitus, pari desiä kanankakkaa juuripaakun sivuun kullekin (vasen puoli). Istutin karviaiskoison isoon ruukkuun.

16.5. Istutettiin äitienpäivärhodo ’Royal Rosy’ paikoilleen.  Perennapenkin köynnöstukeen myös uusi kärhö ’Miss Bateman’. Siinä on valkoiset kukat ja toivoakseni se kiipeää itse. Paikalla aikaisemmin ollut ’Arabella’ siirrettiin puutarhavajan seinustalle.

Sisäkukille kestolannoitepuikot (2 kk).

15.5. Eilen ja tänään istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneeseen. Oli luvattu lämmintä, mutta sitten ennustetta tarkennettiin niin, että tulossa onkin vielä pari kylmää yötä.

Viritin kasvariin vanhan autolämmittimen yöksi. Hyvin toimi, lämpötila pysyi 10 asteen paremmalla puolella. Oli muuten eka kerta sähkölämmitystä.

13.5. Takatalvesta huolimatta vappuna kylvämäni mustajuuret ovat itäneet.

5.5. Puhdistin parsapenkit rikkaruohoista.

Lannoitin kaikki havut. Käytin jälleen kaksoismenetelmää, eli ripottelin multaan raemaisen pitkäkestoisemman lannoiteen ja sen jälkeen kastelin kastelulannoitteella.

Jätin taimet yöksi kasvihuoneeseen valopetroolilämmittimen kanssa harsolla peitettyinä. Kurkut vain vein sisälle. Hyvin ne pärjäsivät, lämpö oli  alimmillaan käynyt kahdeksassa asteessa. Seuraavaksi yöksi taas autotalliin, kun kylmempää.

2.5. Kaikki uudet kylvöt ovat itäneet.

1.5. Kylvin mustajuuren ’Lange Jan’. Perheenpää korotti kasvimaan keskimmäistä penkkiä, niin että sain uuden riittävän syvän paikan sitä varten.

29.4. Nurmikon lannoitus ja kalkitus.

27.4. Kylvin esikasvatukseen  kurkut ’Iznik’ ja ’Picolino’ sekä kesäkurpitsat ’Yellow Crookneck’ ja ’Baccara’. Kylvin myös palmukaalin ja pari salaattia. Suoraan kasvimaalle kylvin uuden rivin pinaattia ja muutaman korianterin.

23.4. Etupiha on nyt pääpiirteissään haravoitu/lehtipuhallettu. Kanttasin pensaiden alustoja ja putsasin samalla niistä rikkaruohot. Takapihakin on kertaalleen puhallettu, mutta siellä tarvitaan vielä toinen kierros. Ja pupuverkot täytyy poistaa, teen sen vappuna sitten.

Eilen oli kylmä ja sateinen päivä enkä voinut viedä taimia kasvariin. Satoi vuoronperään vettä, räntää ja rakeita.

8.4. Pinaatti ja salaaatit ovat itäneet taimilavassa.

25.3. Kylvin kasvimaalle lavaan pinaatin ’Monnopa’ sekä kaksi vihreää salanova-salaattia.

24.3. Koulin kaikki samettiruusut sekä loput tomaatit.,

19.3. Koulin ensimmäiset tomaatit Sweet Olive, Tigerella ja Yellow Mimi.

Istutin Kauppilasta pari viikkoa sitten ostamani rungollisen laventelin isompaan ruukkuun, jossa saa olla koko kesän. Käytin kestomultaa, koska laventeli tykkää hiekkamaasta. Laitoin hiukan myös kalkkia. Samalla reissulla ostamani rungollinen timjami on kuollut. Ensin kuivui latvuksen toinen puoli ja nyt toinenkin. Huonon yksilön olin valinnut.

18.3. Hip hei! Nyt ovat kaikki siemenet itäneet hyvin. Sweet Oliveakin sitten lopulta nousi, niin että taitaa tulla jaettavaksi asti niitäkin.

Poistin kaikki suojaturpeet, jottei se estäisi maan lämpenemistä ja sulamista. Leikkasin pois myös kaikki talveksi jättämäni törröttäjät perennoista.

12.3. Perheenpää leikkasi omenapuut. Siirsin itäneet tomaatintaimet ja samettiruusut autotallin taimisuojaan. Lämpötila siellä on päivällä 18, yöllä vähemmän.

7.3. Kylvin samettiruusun siemenet. Isosamettiruusut Vanilja ja  Moonlight (keltainen) sekä keltainen ryhmäsamettiruusu Silvia. Kylvin myös Italiasta tuomani Red Cherry-kirsikkatomaatin sekää uudelleen Sweet Oliven.

5.3. Laitoin harsot rodoille.

4.3. Viikko sitten kylvämistäni tomaateista on itänyt vain Indigo Ruby. Ja sekin on niistä itse kerätyistä siemenistä, joista tuskin tulee mitään kunnollista, koska emo on F1. Kylvin uudelleen Tomatoberryn (uusista Seedaholicin siemenistä) ja Gardenberryn. Nyt voin käytännössä vertailla, ovatko ne sama lajike eri nimillä. Kylvin myös uuden Yellow Mimi -kirsikkatomaatin ja ananaskirsikan.

Uuteen pienoiskasvihuoneeseen bonsai-tyyppinen Myrsine Cape myrtle. Ai niin, ja sitten vielä rungolliset timjami ja laventeli. Ne olivat Kauppilassa kympillä.

24.2. Kylvin ensimmäiset tomaatinsiemenet: Tomatoberry, Sweet Olive, Tigerella ja Indigo Ruby. Ajankohta on pari viikkoa aikaisempi kuin viime keväänä. En vain malttanut odottaa pidemmälle 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s