Hoitopäiväkirja

2018

9.12. Leikkasin kasvihuoneen viiniköynnöksen.

4.11. Etupihan haravointia.

28.10. Istutin talvivalkosipulit. Noin 15 Juvalaista ja 15 Kodaveria. Siirrettiin kuitupalmu autotalliin; ensi viikolle on tulossa pakkasöitä.

24. 9. Tulossa on kylmiä öitä > Välimeren kasvit autotalliin. Kuitupalmun jätin vielä ulos; sehän kestää pakkastakin jonkun verran.

Tigerellat, Indigo Rose ja kaikki kurkut ovat satonsa antaneet ja päätyivät kompostiin. Siirsin ulkochilit ruukuissaan niiden tilalle kasvihuoneeseen.

Salaattivuonankaali on noussut pintaan kasvimaalla. Kovin on pientä vielä enkä tiedä, kasvaako siitä.

2.9. Kylvin kasvimaalle pari riviä salaattivuonankaalia. Siirsin Montufar-rocoton kasvihuoneeseen kaikkensa antaneen Tigerellan jättämään paikkaan. Nurmikon syyslannoitus.

6.8. Viimekesänä istetuista havuaidanteen marjakuusista suurin osa päätyi vaihtoon. Talven jäljiltä yhdeksän neljästätoista oli kuivunut. Kastelu oli ollut runsasta ja keväällä huolellinen huputus. Eli olivat kuivia jo alkuunsa. Suurin osa uusista ostettiin omaan piikkiin. Tahvosilta lupasivat kaksi uutta marjakuusta vielä vaihtamattomien tilalle ja Ettalan kanssa sovittiin, että käyvät leikkaamassa omenapuut syksyllä ja kouluttavat samalla. No, lopulta Ettala hankki ne kaksi marjakuustakin.

Rivissä on nyt marjakuusien seassa myös kolme timattituijaa, ihan kivaa vaihtelua siitä tuli. Myös pallohortensia päätyi vaihtoon, kun oli ihan kuiva sekin. Tilalle Japaninhortensia ’Vanilla Fraise’.

2.8. Karsin kasvarissa Baby-kurkun kuivuneita haaroja ja istutin sen viereen toisen Hopeline-kurkuista. Toivottavasti ei pahastu siirrosta. Kummassakin Hopelinessa näkyy pikkuruisia kurkun alkuja. Jos vähänkään lämmintä säätä riittää, voivat hyvin ehtiä isoiksikin.

29.7. Katsaus heinäkuuhun.

28.7. Istutin Hopeline-kurkut suuriin ruukkuihin. Hyvältä näyttävät ja ensimmäiset kukat ovat jo kehittymässä.

Istutin ruukuissa esikasvattamani salaatit kasvimaalle, Frilliceä ja punaista lehtisalaattia.

Keräsin ensimmäiset chilit. Rocotot kasvavat parhaimmin, Aji Cristal ja Lemon Drop pudottelevat lehtiään ja pieniä podejaan. Laitoin niille hiukan varjostusverkkoa, koska seinusta on hyvin kuuma.

Kasvihuoneessa olevat Pimientos de Padronit kasvavat tosi hyvin ja chilejä on saanut kerätä jo useamman kerran. Eivät kylläkään ole tulettomia.

26.7. Nostin talvivalkosipulit, hienosti oli kaikista kynsistä kehittynyt kaunis sipuli.

22.7. Leikattiin kamelianjasmikkeet, melko isosti.

19.7. Tomaatteja ja kurkkuja kypsyy tasaiseen tahtiin, joskin kummallisen vähän. Jatkuvat helteet taitavat verottaa uusien hedelmien muodostumista.

14.7. Ensimmäinen kunnollinen kesäkurpitsa. Suurin osa hedelmistä näivettyy alkuunsa. Minikurpitsoista ei ole tullut vielä mitään. Joitakin pieniä alkuja on näkynyt, mutta putoavat pois ennen kuin kasvavat.

1.7. Kylvin pari Hopeline-kurkkua. Ehkä siitä ehtii saada vielä myöhäisen sadon.

30.6. Ensimmäiset kypsät tomaatit! Tomatoberrystä sai jo poimia muutaman ja Sungoldista otin maistiaisen.

25.6. Perennapenkkin matalimpaa osaan hiukan uudistusta. Poistin kaiken peittävät siperianunikot ja loistotädykkeen; punakellukka oli hävinnyt talven aikana itsekseen.  Täydensin punahattuja uusilla Tarhapunahatuilla ’Glowing Dream’, ’Supreme Elegance’ ja Valkohatulla ’Alba’. Lisäksi istutin penkkiin neljä limenväristä keijunkukkaa ’Lime Marmalade’ ja neljä tummalehtistä kyläkurjenpolvea ’Black Beauty’.

Täydensin myös kurjenmiekkapenkkiä parilla siperiankurjenmiekalla ’Ewen’ ja keijunkukkiin lisäsin kaksi uutta punalehtistä ’Fire Alarm’ ja kaksi jaloakileijaa ’Blue Star’.

14.6. Ihana viime kesänä istutettu Bowl of Beauty -pioni aloitti kukinnan . Se oli pioneista ensimmäinen. Itoh-pioni ei kuki vielä tänäkään kesänä.

Istutin viisi uutta parsaa (Gijnlim); neljä pidempään penkkiin ja yhden lyhyempään. Lannoitin  sekä uudet että vanhat kanankakalla, n. 1 dl. taimea kohti.

12.6. Ensimmäiset kurkut syöty! Amppelissa kasvava ’Hopeline’ on selvästi kahta muuta aikaisempi.

10.6. Kylvin rivin punajuurta ’Chioggia’ ja yhden salaatin loppuun syödyn tilalle. Pavut ovat itäneet huonosti, vihreistä ei vielä ainutkaan. Kylvin niitä muutaman lisää.  Ilma muuttui kylmemmäksi ja kurpitsat ovat olleet kovilla. Olen käyttänyt harsoja muutamana yönä.

26.5. Kylvin salkopavut ’Carminat’ ja ’Neckar Königin’ sekä pari uutta salaattia ja rivin pinaattia. Istutin toisen kesäkurpitsan ja minikurpitsan. Istutin myös palmukaalit, viisi kpl.

19.5. Levitin ekat hamput katteeksi kasvimaalle. Kylvin punajuuren Moulin Rouge ja raitajuuren. Istutin yhden kesäkurpitsan ja yhden minikurpitsan. Olivat jo niin isoja, etteivät oikein pärjänneet pikkunpurkeissaan.

17.5. Käänsin kasvimaan loput kaksi penkkiä, kalkitsin ja lannoitin kanankakalla. Istutin kasvihuoneeseen basilikat ja muutaman samettiruusun. Istutin myös viidakkokurkun tavallisten kurkkujen taakse. En oikein tiedä, millaisen tilan se vaatii, mutta käsittääkseni se kiipeilee ilman kummempaa tukemista muiden kasvien seassa.

Parsaa tulee tasaisesti, mutta isompi penkki on kovin harventunut. Sinne pitäisi laittaa uusia taimia kasvamaan.

13.5. Istutin kasvihuoneessa esikasvatuksessa olleet salaatit kasvimaalle, seitsemän päätä yhteensä. Istutin myös kurkut paikoilleen kasvihuoneeseen, Baby ja Piccolino.

12.5. Työteliäitä ja ihanan lämpimiä päiviä, Turussa on lämpötila ollut 24 asteen hujakoilla. Kasvihuoneessa on tosi kuuma ja vettä kuluu paljon. Olen siirtänyt chilit ulkokasvatukseen omalle paikalleen vajan seinustalle. Tänään perustin kolme uutta lavaa kasvarin reunalle, siirsin monivuotiset yrtit siihen ja tilaa jäikin vielä.

Kesäkurpitsat ja minikurpitsa ovat venähtäneet aivan liian isoiksi. Niitä ei vielä voi istuttaa ulos ja purkeissa ne kasvavat vain lisää. Kylvin uudet siemenet ja uskon, että niiden kanssa aikataulu on sopivampi.

Kaikissa tomaateissa on kukat, Tigerellassa jo ensimmäiset pienet hedelmätkin.

Haettiin Ikeasta terassille kuitupalmu! Se on komea ja hieno yksilö. Hintaa oli 60 euroa. Näyttää tosi mukavalta.

6.5. Ensimmäiset parsat ovat nousemassa. Tomatoberryssä ekat kukat.

Pesin eilen kasvihuoneen ja tänään istutin tomaatit paikoilleen, osassa on jo kukkia (Tigerella, Sungold). Laitoin 2 x Tigerella, 2 x Tomatoberry, 2 x Sungold, 2 x Mexican Honey, 1 Indigo Rose ja 1 Sunchocola.

Kylvin mustajuuren. Muutama vanha ’Lange Jan’ sekä uusi lajike ’Geante Noire de Russie’.

Kylvin kasvimaalle myös kaksi Frillice-salaattia, kaksi punaista ja yhden vihreän Salanova-salaatin.

Kylvin palmukaalin kylvölaatikkoon sisälle.

2.5. Nurmikon lannoitus ja kalkitus. Samoin koriste- ja marjapensaiden, perennojen ja havujen. Ruusupenkin toiseen päähän istutettiin paraistelaisen juhannusruusun maaversoja uudeksi pensaaksi.

22.4. Varsinainen työleiriviikonloppu. Perheenpää kaivoi nurmikon pois terassin edestä. Laitetaan se kauniille sepeli- ja kivipolkupinnalle, sekaan maata suikertavaa seppelvarpua, minikokoista keltaista happomarjaa ja ehkä jokunen kurjenpolvi.

Puhdistin alasleikatun valamonruusun alta kaikki rikkaruohot, kiskoin, lapioin, revin kaikki turhan laajalle levinneet sivuversot. Kalkkia +  kevätlannoite ja uusi kuorikate pintaan.

Koulin samettiruusut Primo Yellow. Kylvin kurkut ’Baby’, ’Piccolino’, amppelikurkku ’Hopeline’ ja viidakkokurkun. Lisäksi minikurpitsa ’Baby bear’ ja kesäkurpitsa ’Lungo Firenze’.

Tomaateissa  näkyvät ensimmäiset pikkuruiset kukkanjppujen alut ❤️

20.4. Syksyllä istuttamani talvivalkosipulit ovat nousemassa pintaan! Lajike on Aleksandra.

16.4. Suihkutin ekan kerran chilit neem-öljyllä. Ennaltaehkäisyä kirvojen varalta. Käsittely tehdään kerran viikossa.

14.4. Lauantai ja kevään lämpimin päivä! Turussa taisi olla 17 astetta ☀️ Leikkasin marjapensaat ja Perheenpää puhalsi lehdet pois mongolianvaahteroiden alta. Taitaa sieltä kohta jo sinivuokkoja pilkistää!

Rosmariini ja laakeripuu saivat omat uudet ruukut ja siirsin ne pois autotallista kasvihuoneeseen. Myrttikin on ollut jo päivät pihalla, eli  autotallissa ei enää ole mitään kasveja.

11.4. Myrtti on aikatavalla harventunut talven aikana autotallissa. Uutta lehdenalkua pilkistää kuitenkin mukavasti. Siinä on ollut jotain tunnistamattomia ötököitä/tautia tms. Olen suihkuttanut pari kertaa pyretriinillä,  mutta eivät ole hävinneet. Tänään kannoin sen hetkeksi ulos totuttelemaan ulkoilmaan ja aurinkoon. Laitoin neljä Provado-tuhohyönteistikkua multaan. Niiden vaikutusaika on 4-8 viikkoa.

Pinaatti on noussut kasvihuoneessa sirkoille.

7.4. Kylvin muutaman ruukun salaattia: punaisen lehtisalaatin ’Navara’, jäävuorisalaatin ’Frillice’ ja vihreän Salanovan. Kuljetettiin oliivipuu kasvihuoneeseen. Se saa nyt olla siellä ulos siirtämiseen saakka. Yöksi peittelin harsolla. Laventelin olen vielä vienyt yöksi takaisin autotalliin.

Ensimmäinen chili on nupullaan.

Poistin havusuojia kasvien päältä sen verran kuin irtosi. Osa havuista on vielä jäätyneenä kiinni maahan.

4.4. Jätin tomaatintaimet ja Rocoto-chilit kupalahuoneeseen. Lämpö pysyy siellä hyvin.

3.4. Varjoviikunalle kolme 3 kk:n ravinnepuikkoa. Samettiruusu Primo Yellow on jo itänyt.

1.4. Leikattiin sisääntulopihan valamonruusuaita. Aika paljaaksi näkymä tuli, mutta pian se kasvaa.

31.3. Koulin samettiruusut ja kylvin muutaman uuden, Primo Yellow.

24.3. Kylvin kasvihuoneeseen yhteen penkkiin kolme riviä pinaattia.

17.3. Koulin kaikki tomaatit sekä chileistä Aji Cristalin ja Lemon Dropin. Siirsin tomaatit autotalliin taimikasvattamoon.

13.3. Laitoin 3kk:n ravinnepuikot jukalle ja kentia-palmulle. Leikkasin oliivipuun. Samettiruusut ovat itäneet.

9.3. Kylvin samettiruusut Vanilla, Moonlight ja Silvia. Vanillaa oli vain kahdeksan siementä ja nekin aika vanhoja. Toivottavasti mahdollisimman moni itäisi.

Kaikki tomaatit ovat itäneet. Latvoin chilit Aji Cristal ja Lemon Drop.

2.3. Kylvin tomaatit: Sunchocola, Mexican Honey, Sungold, Tigerella, Tomatoberry ja Indigo Rose. Laitoin 2 kutakin, vaikka ihan niin paljon ei mahdu kasvihuoneeseen.

26.2. Koulin chilit isompiin ruukkuihin.

5.2. Kylvin Padron-chilipaprikan siemenet. Itivät viikossa eli nousivat pintaan 13.2.

3.2. Koulin chilit Rocoto Montufaria lukuunottamatta. Sen kaksi tainta ovat kovin pieniä ja vasta sirkkalehdet kehittyneet.

image_539434426699662

Plantagenista sisäkasviksi varjoviikuna, eli Ficus microcarpa Ginseng. Sille lienee parempi hankki oma kasvivalo, sillä nimestään huolimatta se arvostaa aikalailla valoisaa paikkaa. Ei kuitenkaan suoraa aurinkoa.

25.1. Kaikki chilit ovat itäneet. Hitainta ja heikointa itäminen oli Rocoto Montufarilla.

18.1. Kylvin chilin siemnet. Sain harrastajalta viittä eri lajia: Rocotot Montufar, Pico Mucho ja Rojo Ollantaytambo (c. pubescens) sekä Aji Cristal ja Lemon Drop (c. bassatum). Kylvin hajakyvönä omiin palstoihinsa taimilaatikkoon, mikä oli ehkä eripituisten itämisaikojen takia virhe. Saunan lattialämmön päälle laitoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s