Hoitopäiväkirja

Lämmityksen kulutusseuranta keväällä 2019 löytyy täältä: https://puutarhakirja.com/kulutus/.

2019

28.10. Satoi ensilumen. Suli iltaan mennessä.

27.10. Istutin talvivalkosipulit ”Aleksandra”, kolmeen riviin yhteensä 27 kynttä. Istutin myös lahjaksi saamani 50 tulppaanin sipulia talon päädyn eteläseinustalle.

Kuitupalmu siirrettiin autotalliin ja myrtti. Laitoin uuteen pionipenkkiin säkillisen lisämultaa, ettei jäisi talvea vasten liian matalaksi vettä keräämään.

Kannettiin pikkukasvari isoon kasvihuoneeseen talveksi. Siellä se on sitten valmiina kevään taimikasvatusta varten.

29.9. Välimeren kasvit kuitupalmua ja myrttiä lukuunottamatta autotalliin.

12.8. Kurkut alkavat näyttää aika ränsistyneiltä. Joitakin pieniä alkuja on kuitenkin. Katkaisin ekana istutetut Delta Starin ja Hopelinen tyhjän latvuksen alapuolelta, reilun metrin korkeudelta. Laitoin kaikille pari lusikallista lisälannoitusta, syys + Neudorff. Myöhemmin istutetussa Delta Starissa ei ole vielä yhtään hedelmää, kuivettuneita alkuja vain.

4.8. Laitoin kurpitsoille vähän uutta lannoitusta, syys+Neudorff.

21.7. Kylvin kasvimaalle pari riviä pinaattia ja salaattivuonankaalia.

19.7. Nostin valkosipulit. Laitoin tomaateille lisälannoitteen. Puolet syyslannoitetta ja puolet Neudorffia; 2 rkl jokaiselle.

14.7. Laitoin kurpitsoille lisälannoitteeksi 2 rkl Neudorffia per planttu. Lannoitin myös kurkut, mutta vain yhden lusikallisen.

Kylvin vielä muutaman salaatin kasvimaalle ja myös ruukkuun kasvihuoneeseen.

9.7. Tein uuden pionipenkin. Haettiin Pionien kodista entisen Itoh-pionin Cora Louisan kavereiksi yksi Going bananas ja yksi Singing in the rain.

6.7. Perheenpää leikkasi mongolian vaahterat. Latvuksesta reilusti pois, jotta alas tulisi valoa uusille versoille.

Kurkkuja ja tomaatteja kypsyy hiljalleen. Molemmista kurkuista on jo saanut ihan syötävää, tomaateista lähinnä maistiaisia. Ensimmäinen kesäkurpitsa kypsyi syötäväksi viikko sitten.

29.6. Viiniköynnöksen kesäleikkaus. Rypäleitä on enemmän kuin milloinkaan. Asiantuntijaharrastajan neuvosta karsin niitä hiukan pois, jotta ehtivät kypsyä.

26.6. Vaihdoin chileille Aji Verde, Sugar Rush Red ja Sugar Rush Peach isommat ruukut. Aji Verdelle 3 puikkoa Biobact -tomaattilannoitetta, Sugar Redille 1 puikko ja lisäksi 2,5 rkl Neudorfin tomaattilannoiterakeita. Sugar Rush Peach oli pienimpänä sai vain 2 rkl Neudorffin rakeita. Jo aikaisemmin ruukutetuille lisäsin 2 rkl Neudorffia jokaiselle.

Kylvin yhden rivin uutta punajuurta.

24.6.Kylvin muutaman uuden salaatin ja papua ’Neckar Königin’. Aikaisemmin kylvämäni ’Ferrari’ iti hiukan heikosti ja/tai linnut ovat nyppineet taimet ylös. Istutin samaan penkkiin kolme sokeriherneen versoa, jotka sain S:lta. Pinaattiaika on tältä erää ohi, pienetkin versot äityvät jo kukkimaan.

Lannoitin parsat, kanankakkaa vajaat puoli litraa / puska. Olin kitkenyt rikkaruohot jo viikko sitten. Paljon niitä taas olikin.

Laitoin myös lisää kanankakkaa kurpitsoille.

Kaalikoit ovat löytäneet tiensä verkon alle. Keräsin toukat pois ja suihkutin alapinnat Neem-öljyllä ; en tiedä auttaako se, mutta kokeilla voi.

15.6. Ekat kurkut syöty, ensin Deltastar ja sitten Hopeline. Istutin penkkiin toisen kierroksen Deltastarin.

4.6. Kylvin toisen rivin punajuurta ’Detroit’ ja samoin lisää tilliä ’Mammut’. Kylvin myös pavut ’Ferrari’ ja muutaman mangoldin; sitä en ole aikaisemmin kokeillutkaan.

Istutin kurpitsat ulos kasvimaalle pari päivää sitten.

29.5. Laitoin tomaateille lisälannoitteen; ruokalusikallisen Neudorffin rakeita jokaisen juurelle. Vaihdoin chilit Aji Guyana, Aji Cristal ja El Oro De Ecuador isompiin 11,5 litran ruukkuihin. Laitoin niihin jokaiseen neljä kpl. Nelsonin Biobact-tomaattilannoitetepuikkoa.

Kaikissa muissa tomaateissa paitsi Sunchocolassa on raakileet. Olen jättänyt yhden varkaan yhteen Sungoldiin, Tomatoberryyn ja Tigerellalan.

25.5. Perennapenkkiin komepiikkiputki ’Big Blue’ x 5. Sisäänkäynnin ruukkuihin uudet tuijat Viher-Lassilasta, koko 120 – 140 cm. Istutin Big Sungoldin paikoilleen kasvihuoneeseen.

21.5. Kylvin kasvimaalle muutaman salaatin (roomansalaatti, salanova krisp ja punainen lehtisalaatti) ja rivin pinaattia. Kylvin myös yhden uuden kurkun Deltastar. Tigerellassa on raakileita.

19.5. Kylvin rivin raitajuurta ja rivin punajuurta ’Detroit’. Siirsin chilit pieneen chilihuoneeseen. Kaikissa on nuput. Kaikki Välimeren kasvit on siirretty ulos omille paikoilleen. Kasvihuoneessa on nyt mukavan tilavaa 😄 Kasvihuoneen Blumat-kastelu käyttöön, vaihdoin uudet letkut, kun ovat kesäveden takia sakkaantuneet. Helteinen päivä!

16.5. Istutin loput esikasvatetut salaatit kasvimaalle. Tomatoberryssä ja Sungoldissa on ensimmäiset raakileet! Kylvöstä raakileisiin meni 11 viikkoa.

11.5. Istutin Indigo Rubyn ja Tigerellan kasvihuoneeseen. Kumpikin on availemassa ensimmäisiä kukkiaan. Siirsin laventelin ja rosmariinin karaistumaan lämmittämättömään chilihuoneeseen.

9.5. Istutin kaalit kasvimaalle ja suojasin tiukasti hallaharsolla. Kunhan hiukan lämpenee, vaihdan sen hyönteisharsoon. Istutin myös kolme Salanova-salaattia, harso päälle.

Mustajuuri itää, hiukan epätasaisesti. Samoin pinaatti. Mutta syksyllä istutetut valkosipulit kasvavat komeasti.

7.5. Istutin kurkut paikoilleen kasvihuoneeseen. Tilaa jäi vielä yhdelle taimelle, jonka voi kylvää hiukan myöhemmin.

4.5. Kylvin esikasvatukseen kesäkurpitsan ’Lungo di Firenze’ ja minikurpitsan ’Baby bear’. Yrttipenkkiin rivi tilliä ’Mammut’.

Vuosia marjattomana pysynyt marjasinikuusama sai kaverikseen toisen lajikkeen ’Woloszebnica’, josko nyt alkaisi tulla marjojakin.

Perennapenkkiin seitsemän hopeamarunaa ’Valerie Finnis’.

Parsapenkeissä on jo viikon päivät näkynyt versoja, ensimmäiset kaksi ohutta piiskaa on jo syöty. Suurin osa versoista näyttää melko tanakoilta. Nyt on niin kylmä, että ihan hetkessä eivät varmaan nouse korjuukokoon.

29.4. Lannoitin kanankakalla kaikki marjapensaat ja raparperit. Säleikköluumu kukkii runsaasti. Erakkomehiläisiä on paljon, toivottavasti pölytys onnistuu.

27.4. Kylvin kasvimaalle rivin pinaattia ’Medania’. Lannoitin valkosipulit kanankakalla ja istutin kasvihuoneeseen Mexicon Honeyn, Sunchocolan ja mysteeritomaatti ”lobelian”. Nuppuvaiheessa, mutta eivät vielä kuki. Olen laittanut jokaiselle tomaatille vain yhden ruokalusikallisen Neudorffin tomaattilannoitetta. Käänsin jo penkkiin kanankakkaa (+kalkkia) niin arvelen tuon riittävän, kuukaudeksi ainakin.

Vanha kiertolainen kasvipenkki pääsi jälleen uuteen paikkaan, nyt säleikköpäärynän viereen kesäkukkapenkiksi. Kylvin siihen isoköynnöskrassia ’Out of Africa’ ja rinkeplummaa ’Fiesta Gitana’.

26.4. Istutin Tomatoberryt ja Sungoldit paikoilleen ja laitoin chilit isompiin ruukkuihin. Laitoin jokaiseen ruukkuun yhden tomaattilannoitepuikon, lisäksi lannoitan Puutarhan kesällä. Itselle on jäämässä nyt kuusi eri chiliä: Aji Cristal, Aji Verde, Sugar Rush Red ja Peach, Del Oro Ecuador ja Aji Guyana.

25.4. Taimihuone ulos ja kasvarin pesu sisäpuolelta. Nurmikon haravointia ja kevätlannoite + kalkki. Rodot ja havut lannoitettu.

23.4. Kylvin mustajuuren ’Géante Noire de Russie’.

20.4. Kylvin esikasvatukseen muutaman uuden salaatin. Tomatoberryssä ja Sungoldissa on ensimmäiset nuput, kohta varmaan muissakin. Kaalit ja kurkut ovat itäneet hienosti. Laitoin lannoitepuikot kaikille Välimeren kasveille.

Autotalli on nyt tyhjä kasveista.

12.4. Kylvin palmukaalin, varsiparsakaalin ja kurkut Hopeline ja Deltastar. Nyt on itänyt myös yksi Pimientos de Padron. Pak-choi on noussut pintaan kasvihuoneessa.

8.4. Toinen Big Sungold on itänyt. Koulin Perfect Flamen minitaimet omiin ruukkuihinsa. Ovat tosi pieniä ja surkeita, odotukset eivät enää ole korkealla. Mikäli sitten edes ovat sitä, mitä on tilattu.

2.4. Kylvin muutaman salaatin esikasvatukseen sisälle. Koulin samettiruusut. Yksi Big Sungold on noussut pintaan.

31.3. Kylvin kasvihuoneeseen rivin pak-choita. Helmikuussa kylvämäni pinaatit ovat nousseet pintaan.

Taimihuone käyttöön. Autotallin asukkaaat oliivipuuta ja kuitupalmua lukuunottamatta ovat päivät kasvarissa ja yöksi pääsevät taimihuoneeseen.

29.3. Kaikista Perfect Flamen siemenistä on nyt itänyt yhteensä neljä. Kolme ihan ruuppanaa, yksi saattaa kehittyä taimeksi asti. Että semmoinen tapaus.

Kylvin kokeeksi pari jenkeistä vasta tilaamaani Big Sungold Selectiä. Nyt on jo aika myöhä, mutta näen ainakin niiden itävyyden. Kylvin testimielessä myös pari Lissabonista tuomaani Pimientos de Padronia. Kiinnostaa nähdä, ovatko nämä yhtä tulisia kuin viime keväiset Nelson Gardenin siemenet.

16.3. Kylvin samettiruusut; isosamettiruusut Vanilja ja Moonlight sekä ryhmäsamettiruusut Primo Yellow, Alumia Vanilla Cream ja Silvia. Lisäksi yksi vaalea, matala Instagram-kaverilta saatu nimetön lajike.

Latvoin useimmat chilit.

Perfect Flamesta ei ole tullut mitään, surkea pettymys. Laitoin tänään loputkin niistä multaan, turha niitä on säästellä.

12.3. Perfect Flame ei ole vieläkään itänyt 🙁 ei mullassa eikä lautalla. Mullasta nousi yksi silmukka, mutta ei kehittynyt siitä. Nostin sen varovasti lautalle, mutta ei taida siitä mitään tulla.

2.3. Tomatoberry ja Sungold itivät kolmessa päivässä, Indigo Rosella meni viisi. Perfect Flame ei ole itänyt. Laitoin muutaman siemenen lautallekin.

24.2. Kylvin kasvihuoneeseen pätkän pinaattia ’Medania’. Ei paljon ota, jos ei anna.

23.2. Kylvin ensimmäiset tomaatit: 4 x Perfect Flame (yksi menee S:lle), 2 x Tomatoberry, 1 x Indigo Rose ja Sungold. Harsosääsket ovat hävinneet. Chileistä Rocoto Montufar ja Aji Dulce eivät ole itäneet; niitä ei siis ole tulevana kesänä kasvatuksessa.

8.2. Harsosääsket ovat pesiytyneet chilin taimiin. Vaihdoin niille uudet kasvualustat.

4.2. Del Oro Equador on noussut pintaan. Montufarista ei vieläkään mitään. Se yksi noussut kiehkura on kuivunut pois.

28.1. Kylvin kaksi uutta, mietoa chiliä: Aji Dulce ja Del Oro Equador.
Rocoto Montufar ei ole vieläkään itänyt. Muilla itäminen kesti viikon kahta puolta.

20.1. Kylvin uudet chilit Sugar Rush Red ja Peach sekä Aji Guyana. Kaksi viikkoa sitten kylvämäni rocoto Montufar ei ole vielä itänyt. Laitoin varuksi pari siementä lautalle.

Hankin lämpömaton.

14.1. Aji Verden siemenet multaan.

6.1.2019 Kylvin ensimmäiset chilit; 2 x Montufar ja 1 x Aji Cristal.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s