Hoitopäiväkirja

2020

18.11. Istutin kaksi itänyttä salaattia vesiviljelyyn.

7.11. Salaatit kasvavat vesiviljelyssä kovaa vauhtia. Laitoin tänään lautalle itämään yhteensä neljä uutta salaattia.

24.10. Istutin talvivalkosipulit ’Aleksandra’. Kolmeen riviin, vain 27 kynttä yhteensä. Nyt on käyty jo pakkasella parina yönä, maan lämpötila penkissä oli 5 astetta.

20.10. Pelastin kasvimaalta pienet salaatintaimet ja laitoin kokeeksi Ikean vesiviljelyyn.

16.10. Puutarhan kivituhkapolku on ollut etenkin yhdestä kohdasta hyvin liukas, kun on ollut märkää. Ikäänkuin savinen pohjamaa olisi liettänyt sitä sateella. Perheenpää kuori kivituhkan pinnasta 5 – 10 senttiä ja tilalle pantiin punaista kivimursketta, raekoko 0 – 11 mm. Nyt pinta on sen verran karkea, että uskoakseni entisenlaista liukkautta ei enää tule. Ja koska hienoin aines aina painuu pohjalle, uskon että ratkaisu toimii myös pidemmän päälle.

11.10. Päivät ja etenkin yöt ovat kylmenemässä. Siirrettiin Välimeren kasvit autotalliin lamppujen alle.

2.10. Pesin pikkuhuoneen ja nostettiin se ison kasvihuoneen sisälle odottamaan kevään taimikasvatusta. Lopetin kasvihuoneen lämmittämisen kokonaan.

Koko syyskuu on ollut tavattoman lämmin, myös öisin. Paljon ei ole lämmitin ollut päällä.

27.9. Keräsin chileistä kyspsät podit ja keittelin niistä chilikastiketta. Kasvihuoneeseen jäi enää Sugar Rush Peach ja Rocoto Montufar. Leikkasin Pink Habaneron tapeille ja siirsin sisälle talvetuskokeilua varten. Viikonvaihteessa lämpöä oli päivällä yli 20 astetta.

18.9. Tyhjensin kasvihuoneen penkit ja pesin huoneen sisäpuolelta. Chilit jäivät vielä ruukuissaan kypsymään. Satoa onkin tulossa niistä vielä aika paljon. Siirsin myös ulkona kasvaneen Rocoto Montufarin. kasvihuoneeseen. Cheyennen toin keittiöön lampun alle.

30.8. Kylmiä öitä (noin 5 astetta) tulossa. Laitoin kasvihuoneeseen lämmittimen käynnistymään, kun lämpötila laskee kymmeneen asteeseen.

29.8. Siirsin chilit pikkuhuoneesta isoon kasvihuoneeseen kypsymään, siirsin ulkoa myös Hungarian Hot Waxin. Leikkasin niistä pois kaikki kukkivat ja nuppuiset oksankärjet, lannoitus on ollut syysmoodissa jo jonkun aikaa. Samoin poistin tomaateista kukat ja ränsistyneitä lehtioksia.
Sekä tomaateissa että chileissä on vielä paljon raakileita. Yritän niitä nyt kyspyttää niukalla (tai ei olenkaan) kastelulla ja yölämmityksellä.

12.8. Kaadettiin pari viikkoa sitten uima-altaan päädystä kaikki mongolian vaahterat. Näkymä naapuriin jäi tietysti hyvin paljaaksi ja laitettiin näkösuojaksi neljä pajuaitaelementtiä. Uusina istutuksina laitettiin yksi iso kanadanhemlokki ja yksi iso riippajapaninlehtikuusi ’Stiff Weeper’. Molemmat ovat parin metrin korkuisia, hintaa liki pari sataa euroa per puu. Lisäksi kolme purppuraheisiangervoa ’Diabolo’ ja kolme keltakirjokanukkaa ’Gouchaultii’. Lähimmäs allasta istutettiin yksi tähtimagnolia ’Rosea’ ja kaksi pikkusyreeniä ’Dark Purple’ ja ’Palibin’.

Vuorimäntyjen kanssa kasvanut limenvärinen japaninhappomarja ’Aurea’ on jo muutaman vuoden ajan ränsistynyt aina kesän edetessä. Vaihdettiin sen tilalle ’Golden Rocket’.

11.7. Marjapensaiden uudistamista. Vanhat huonosti marjovat pensasvadelmat ja hunajamarjat saivat väistyä. Tilalle kolme pensasmustikkaa Putte, North Country ja North Blue sekä vadelmat Jatsi ja Autumn Bliss (syysvadelma).

1.7. Tomaatteja kypsyy vähitellen; Maja, Tomatoberry, Dark Orange Muscat, Dwarf Arctic Rose, Santorini ja Dark Galaxy on maisteltu. Jaune Flamme ja molemmat Artesanit antavat vielä odottaa itseäään. Kurkkuja tulee tasaisen hitaasti. Myös ekat kesäkurpitsat ovat kypsyneet ja palmukaalia voi jo kerätä. Kaaleissa ei ole näkynyt sen paremmin toukkia kuin kirppojakaan, vaikka kirpat tuntuvat muilla olevan yleinen riesa tänä kesänä.

Kylvin kasvimaalle vielä muutaman uuden salaatin ja myös rivin tilliä.

26.6. Laitoin tomaateille lisälannoitteen; kaksi Biobact-puikkoa kullekin. Olen lisäksi kastellut silloin tällöin bokashinesteellä.

23.6. Kylvin rivin raitajuurta ’Chioggia’. Maja-tomaatissa on pari punaista, mutta eivät tunnu kypsiltä silti vielä.

21.6. Ensimmäinen kypsä tomaatti; Santorini. Maku oli hyvä, joskaan ei ihan niin huippuhyvä kuin odotin. Myös Dark Orange Muscatissa on pari kypsää.Punerrusta alkaa olla muissakin, Tomatoberry ehtii kypsäksi varmaan seuraavaksi.

Kesällä 2016 istutettu Itoh-pioni Cora Louisa on vihdoin tehnyt ensimmäiset kukkansa. Kaunis! Bowl of Beauty on avannut kukkansa muutama päivä sitten. Nyt on niin lämmin, että nopeasti kuihtuvat.

18.6. Eka kurkku syöty, Picolino.

14.6. Kylvin rivin punajuurta ’Detroit 2’; edellisestä kylvöstä on noussut vain muutama.

11.6. Kylvin rivin pinaattia. Istutin kurkku Iznikin kasvihuoneeseen penkkiin ja toisen ruukkuun; en vain tiedä mihin sen sijoittaisin.

Tämä viikko on ollut lämmin, 22 -24 astetta, yölläkin reilusti toistakymmentä.

31.5. Istutin kurpitsat kasvimaalle.

26.5. Kylvin kasvimaalle salkopavun ’Carminat’ sekä yhden rivin punajuurta ’Detroit 2’. Kylvin myös rivin tilliä. Chilit ovat nyt altakasteluruukuissaan pienessä kasvihuoneessa.

Suunnilleen kaikissa tomaateissa on raakileita.

24.5. Istutin Nepal- ja New Big Dwarf -tomaatit sekä Rocoto Montufarin ja Hungarian Hot Waxin suolaämpäreistä tehtyihin altakasteluruukkuihin, vesitilavuus noin 7 litraa. Sijoituspaikka niillä on talon eteläseinustalla vanhassa puupenkissä.

Kaikki Välimeren kasvit pois kasvihuoneesta pihalle omille paikoilleen.

22.5. Yöt ovat nyt hiukan lämmenneet ja siirsin ruukuissa olevia tomaatteja pieneen kasvihuoneeseen.

Ensimmäinen kypsä podi Cheyennessä; polte on aika sopiva, maussa hedelmäisyyttä. Sugar Rush Peachissä kypsyy seuraavaksi.

13.5. Kaikissa tomaateissa on nuput, raakileita on jo Majassa (paljon), Santorinissa, Dark Galaxyssä.

Kylvin kurkkua Iznik ja laitoin aikaisemmin kylvetyt isompiin ruukkuihin. Niitä en voi vielä istuttaa paikoilleen, kun kasvihuoneen penkeissä on muualle muuttoa odottavia chilejä.

Kylvin kesäkurpitsan Lungo di Firenze ja talvikurpitsa Baby Bearin.

10.5. Chili Cheyennessä on ensimmäinen podi vaihtamassa väriä vihreästä oranssiin. Siihen pääsi vähän varkain kasvamaan kaksi podia enkä sitten enää viitsinyt poistaa niitä. Sitten ei tapahtunutkaan mitään pitkään aikaan, kunnes nyt on täynnä nuppuja ja eka podi kypsymässä.

9.5. S:lle ja pihalle aikomani tomaatit ovat kasvaneet niin, että oli pakko laittaa ne isompiin ruukkuihin. Noissa saavat nyt luvan pärjätä, kunnes pääsevät lopullisille paikoilleen.

Joitakin chilejä olen myös ruukuttanut isompiin, yhden Cheyennen istutin jo altakasteluruukkuun, 3-litraiseen. Se ehkä täytyy vielä kerran vaihtaa isompaan.

M:lta viime syksynä saamani ja marraskuun kylmässä istuttamani tulppaanit ovat ihanassa kukassa ❤

4.5. Päärynä kukkii.

26.4. Taimet ovat kasvaneet niin suuriksi, etteivät tahtoneeet enää mahtua taimihuoneeseen. Valitsin rusikoitujen taimien sijasta isomman sähkölaskun ja kannettiin taimihuone eilen ulos kasvihuoneesta. Tänään istutin tomaatit paikoilleen penkkeihin.

Kovin täydeksi kasvari silti jäi, sillä chilit, kesäkukat ja Välimeren kasvit vievät tilaa.

Kasvimaan kaikki penkit on nyt kännetty, kalkittu ja lannoitettu. Istutin esikasvatuksessa olleet esimmäiset salaatit kasvimaalle.

Lannoitin valkosipulit, ne ovat kasvattaneet jo komeat varret. Kaikki kynnet ovat lähtenee kasvuun.

17.4. Kasvihuoneeseen vanhan Zilgan tilalle uusi viiniköynnös ’Somerset Seedless’. Siemenetön, makea syöntirypäle.

16.4. Kylvin kasvimaalle mustajuuret ’Geante Noire De Russie’ ja laitoin myös pari riviä pinaattia ’Medania’. Syksyllä kylvämäni pinaatit nousivat pintaan jo alkuvuodesta ja paleltuivat sitten tietysti.

Eilen kylvin esikasvatukseen kurkut ’Hopeline’ ja ’Picolino’. Lisäksi Frillice- ja Salanova salaatit ja punainen tammenlehvä.

Välimeren kasvit olivat viime yönä ensimmäistä kertaa yön kasvihuoneessa, myös oliivi. Lämpötila oli ollut kuusi astetta, eli ihan tarpeeksi kyllä.

13.4. Olen kuljetellut välimeren kasveja päiväksi kasvihuoneeseen tottumaan valoon.

Chileissä on jo podeja: Cheyenne, Hungarian Hot Wax, Sugar Rush Peach ja rocoto Montufar

11.4. Puhdistin parsapenkit rikkaruohoista ja lisäsin kalkkia pintaan. Laitoin raparperille, marjapensaille ja Petterille bokashinestettä. Perheenpää kalkitsi ja lannoitti nurmikon.

9.4. Siirrettiin kuitupalmu ulos autotallista. Pakkashuppu vielä ylle yöksi, vaikka tuo palmu kestääkin vähän pakkasta.

Kasvihuoneen Zilga siirrettiin pergolan kulmalle, tilalle tarkoitus hankkia Somerset Seedles.

5.4. Istutin Maja-tomaatit ”lopullisille kasvipaikoillleen” eli 9,5 litran ruukkuihin. Lämpötilat ovat hiukan nousseet ja aloitin taimihuonekauden uudelleen. Laitoin muitakin tomaatteja isompiin ruukkuihin. Osan tomaateista heitin kompostiin, kun en saanut ylimääräisiä jakoon. Tarjosin niitä asukasryhmässä, mutta ehkä koronan takia kukaan ei halunnut hakea.

30.3. Olen kuljetellut taimia jo päivähoitoon taimihuoneeseen. Viime yönä jätin kaikki ensimmäisen kerran yöksi., kera lämmittimen. Päivä oli ollut alkuun lämmin, mutta jäähtyi sitten nopeasti pakkaselle, enkä arvannut enää kuljettaa taimia pakkasessa pois. Seuraavana päivänä sama juttu; 30.- 31.3.välinen yö taisi olla talven kylmin, pakkasta oli 12 astetta. Vasta seuraavana päivänä oli plussan puolella ja toin taimet takaisin sisälle/autotalliin. Eli onnistuin aloittamaan taimihuoneen lämmityksen talven kahtena kylminpänä yönä.

28.3. Koulin samettiruusut ja kosmoskukat.

21.3. Kylvin muutaman salaatin esikasvatukseen: 2 x vihreä Salanova, 2 x punainen Salanova, 2 x Frillice. Istutin lisää chilejä isompiin ruukkuihin: Rocotot, Pink Habanerot ja Cheyennet. Kukkimaan jättämässäni Cheyennessä on jo pari podia. Myös Maja-tomaatit laitoin isompiin. Kasvulaustaksi Novarbon Kasvusammal.

Kasvimaalla valkosipulit ovat nousseet jo pintaan. Toivottavasti pärjäävät. Pinnalla tulppaanit ja laukatkin jo ovat.

17.3. Istutin ekat chilit isompiin ruukkuihin: Aji Cristal, Aji Guyana ja Sugar Rush. Latvoinkin muutaman. Samettiruusut ovat nousseet pintaan.

14.3. Koulin toisen kierroksen tomaatit; paitsi Helsing Junction Blue ei ole itänyt. Hankin Epsom-suolaa ja suihkuttelin sillä Cheyenne-chilit, kun niissä vähän lehdet tuntuivat kellastuvan.

Kylvin samettiruusut ja kosmos-kukan: perinteinen isosamettiruuusu ’Vanilla’, pienempi ’Alumia Vanilla Cream’, ’Silvia’ ja uusi ihanuus ’Berry Blonde’. Kosmos-kukka on ’Xanthos’, joka on noin 50 – 60 cm. korkea, kerman vaalea.

8.3. Taimilava kävi jo ahtaaksi, niin siirsin tomaatintaimet autotallin taimihyllylle. Siellä on vähän viileämpää, mikä on vain hyväksi.

Autotallissa talvehtivat välimerenkasvit alkavat vähän jo ränsistyä. Toin oliivipuun sisälle; leikkasin, lannoitin ja kastelin kunnolla.

3.3. Kaikki viimeksi kylvetyt tomaatit Helsing Junction Blueta lukuunottamatta ovat itäneet ja sirkkalehdillä.


27.2. Koulin ensimmäisen kylvöerän tomaatit.

25.2. Tomaattikylvöjen toinen – ja viimeinen – kierros: Artisan Blush Tiger, Artisan Golden Bumble Bee, Helsing Junction Blue, Nepal, New Big Dwarf, Jaune Flamme, Black Cherry, Cherry Mate (japanilainen).

Puolitoista viikkoa kylvetyt ovat kaikki jo kauniisti sirkoilla ja osalla tulossa ensimmäiset lehtiparit. Nopeasti itivät kaikki.

16.2. Kylvin ensimmäiset tomaaatit Majan jälkeen: Santorini, Dark Orange Muscat, Dark Galaxy, Tomatoberry ja Dwarf Artic Rose. Majat ovat lähteneet hyvin kasvuun, koulin ne eilen omiin ruukkuihinsa.

Hih, kylppärin lattialle hylkäämäni Aji Dulce oli noussut pintaan turvepotissa; hontelo ja kalpea, mutta muuten elinvoimaisen näköinen. Eiköhän piristy, kun pääsi lampun alle kasvatuslavaan.

Taimiakvaario kävi pieneksi. Perustin uuden kasvattamon kasvilavaan, se on tilavampi (100 x 60 x 40/60) ja toivottavasti riiittää nyt varsinaisen taimihuoneen käyttöönottoon saakka.

9.2. Jippii! Yksi Aji Dulce on vihdoin itänyt.

6.2. Lauantaina multaan kylvämäni Majat ovat tänään torstaina jo komeasti sirkkalehdillä. Lautalla näkyy pitkää juurta, mutta ei tietoakaan sirkkalehdistä. Aji Dulcesta ei vieläkään näy mitään 🙁 Hungarian Hot Wax lautalta multaan, pieni mutta virkeä.

1.2. Kylvin muutaman Maja-pensastomaatin. Haaveissa siintävät aikaiset maistelutomaatit touko – kesäkuussa. Maja jää pieneksi, noin puoli metriä korkeaksi. Ajatus on, että voin huhtikuussa istuttaa sen lopulliseen ruukkuunsa ja jättää taimihuoneen lämpöön.


27.1. Kylvin uudet Aji Dulcen siemenet, laitoin sekä lautalle että multaan. Toivottavasti itäsivät nämä. Laitoin lautalle myös bonuksena tulleen Hungarian Hot Waxin.

25.1. Kaikki chilit Aji Dulcea lukuunottamatta ovat itäneet ja vähintään sirkkalehdellä. Vain Aji Dulcessa ei näy mitään. Tilasin Pepperseeds.eusta uudet siemenet.

Rocotot itivät ainakin tänä vuonna selvästi paremmin mullassa kuin lautalla. Mullassa kasvaneilla on jo toiset lehdet sirkkojen jälkeen, lautalla on yksi päässyt juuri ja juuri sirkklehdelle. Sekin autettuna vapautumaan siemenkopastaan.

20.1. Olen istuttanut lautalla itäneistä nyt yhden Sugar Rushin, kolme Cheyenneä ja yhden hyvin pienen Pink Habaneron. Pari päivää sitten laitoin kokeeksi yhden lautalla lionneen Aji Dulcen siemenen multaan.

16.1. Chilit ovat olleet lautalla nyt viikon. Montufarit, Cheyenne ja yksi Sugar Rush ovat työntäneet ulos ensimmäisen juuren kärjen, Sugar Rush myös sirkkalehdet. Muissa ei näy vielä mitään.

11.1. Kaksi kolmesta Montufarista on itänyt ja nuossut sirkkalehdelle.

9.1. Laitoin lautalle loput tulevan kesän chilit: Cheyenne, Sugar Rush Peach, Aji Cristal, Aji Guyana, Pink Habanero, Aji Dulce.

4.1. Laitoin varmuuden vuoksi pari Montufaria myös lautalle itämään.

2.1. Kylvin vuoden ensimmäiset siemenet, Rocoto Montufaria kolmeen pikku ruukkuun.

Tilasin Tomato Seedsiltä tomaatit Artisan Blush Tiger ja Artisan Golden Bumble Bee. Lisäksi Hyötykasviyhdistykseltä chili Cheyenne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s