Kokemuksia lämmittimestä

Ostin loppukesästä kasvihuoneeseen Palma- lämpöpuhaltimen. Ajatuksena oli vähentää kosteuden haittoja ja myös tuoda lisälämpöä viileneviin alkusyksyn öihin. Melkomoisen alkusäätämisen jälkeen sain lämmittimen toimimaan, kuten halusin ja jatkoin sen käyttöä kokeilumielessä reilut viisi viikkoa. Lämmitin oli käytössä 28.8. – 2.10. Kasvihuone on 4 mm:n kennolevyä ja kooltaan 8,5 neliötä.

Sähkönkulutusmittarin mukaan lämmitin oli tänä aikana käynnissä yhteensä 60 tuntia ja on näin ollen kuluttanut 120 kWh. Kilowattitunnin ja sähkön siirtomaksun hinta on yhteensä noin 10 senttiä. Lämmittimen käyttämä sähkö on siis maksanut noin 12 euroa.

Pidin lämmitintä ajastimen avulla käytössä aamuöiseen aikaan 5 – 6 tunnin ajan. Lämmitin oli säädetty siten, että se käynnistyi, kun lämpötila laski alle kolmentoista asteen ja sammui lämmön noustessa viiteentoista. Ensimmäiset kolme viikkoa lämmitysaika oli noin klo 3:30 – 8:30, loput kaksi viikkoa noin klo 2:30 – 8:30. Muutamana aamuna hiukan hirvitti, kun aikaisen työmatkalle lähdön takia avasin kasvihuoneen oven jo puoli seitsemän aikaan ja lämmitin oli vielä päällä. Niinä päivinä oli odotettavissa auringonpaistetta, enkä uskaltanut jättää tuuletusta pelkästään avautuvien kattoluukkujen varaan.

Syyskuun kuluessa suurin osa runsaasta tomaattisadosta ehti kypsäksi saakka. Uskon että ilman lämmitintä kypsien tomaattien määrä olisi jäänyt pienemmäksi ja mahdollisesti myös kosteus olisi vaivannut enemmän. Kasvihuoneessa on vielä jonkin verran kypsiä tomaatteja syötäväksi ja vähän myös raakileita. Etenkään Indigo Rosesta ei monta kypsää hedelmää ole saanut.  Mutta kun päivälämpötilakaan ei enää tahdo nousta juuri yli 10 asteen, ei mielestäni ole enää järkevää jatkaa lämmitystä öisinkään.  On vain todettava, että tomaattikausi alkaa olla lopuillaan.

Lämmitinkokeilun aikana säät ja lämpötilat vaihtelivat syksyiseen tapaan. Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan sää Turussa näytti syyskuussa tältä:

AB45D77B-043B-4284-82A2-10466D974052
Lämpötilat ja sademäärät Turussa 5.9. – 4.10.2017. Lähde: Ilmatieteenlaitos

Tällä kolmenkymmen vuorokauden jaksolla vuorokauden ylin lämpötila oli 18,9 astetta (24.9) ja alin vain 3 astetta (18.9.)

Kun en ole säätieteilijä, näyttää tuo silmissäni aika tavanomaiselta. Isosta vaihtelusta eri päivien välillä kertoo kuitenkin se, että 8.9. vuorokauden ylin lämpötila oli ollut 12,2 astetta ja vain kahta päivää myöhemmin 10.9. alin lämpötila oli sitä korkeampi eli 14,3 astetta.

Tämän kokeilun jälkeen näyttää siltä, että syksyisten kasvuolosuhteiden parantaminen maltillisella lämmittämisellä ei ole mitenkään tavattoman kallista.

Arvelen, että keväällä tilanne voi kuitenkin olla toinen. Silloin koko kasvihuone on talven jälkeen kylmempi eikä kasvualustakaan ole ehtinyt kunnolla lämmetä. Mutta aion kyllä käyttää lämmitintä myös keväällä. Kevään tulo ja säätilat tietysti silloinkin lopulta määräävät, mitä lämmittäminen maksaa.

2 comments

  1. Minulla on lämppäri vielä kasvihuoneessa ja aika samoissa lukemissa mennään kulutuksen kanssa. Kiva lukea kokemuksiasi! Minä odotan vielä parin tomaattiryppään kypsymistä, ovat juuri alkaneet punehtua! 😊

    Liked by 1 henkilö

Vastaa