Kärhöjen kierrätystä

Sunnuntaina oli taas kierrätyspäivä, kun piti vaihtaa kärhöjen paikkaa ja tehdä tilaa kokonaan uusillekin. Jo keväällä olin iskenyt silmäni Viherlassilan uutuuslistalla olleeseen haalean kellertävään koreankärhö  Amberiin (Clematis chiisanensis ’Amber’). Niin oli tehnyt moni muukin, sillä ne oli myyty loppuun saman tien, ja jäin silloin ilman.

Nyt niitä oli tullut lisää, ja tälllä kertaa niitä riitti minullekin, ihan kaksin kappalein.

IMG_2005
Clematis chiisanensis ’Amber’

Kärhöjen kierrätys alkoi oikeastaan jo keväällä, kun siirsin etupihan perennapenkissä kasvaneen Arabella-tiukukärhön puutarhavajan seinustalle. Arabella on oikein kaunis ja se on kasvanutkin hyvin, mutta se ei kiipeä itse. Sen sitominen uuteen ja väljään köynnöstukeen osoittautui viime kesänä hyvin hankalaksi, ja loppukesäsästä se lähinnä retkotti moninkerroin taipuneena maata kohti. Niinpä se sai siirron helpommin tuettavaan paikkaan.

Juuri Arabellan tilalle olin tuon Amberin alunperin ajatellut. Mutta koska se ei ollut mahdollista, valitsin keväällä sen sijasta loistokärhö ’Miss Batemanin’. Taimi oli ostettaessa hyväkuntoinen ja vahva, mutta jostakin syystä se ei ole koko kesänä kasvanut lainkaan, oikeastaan päinvastoin. Se istutettiin taiteen sääntöjen mukaan syvään kuoppaan ja pinnalta hiekkavaan multaan, mutta ei se vaan ole viihtynyt.

Niinpä se sai nyt luovuttaa paikkansa Amberille.

IMG_1880
Uusi Amber köynnöskehikossa

Puutarhassa on pergola, jossa on yritetty melko huonolla menestyksellä kasvattaa kaikenlaisia köynnöksiä. Sen aurinkosemmalla syrjällä kasvaa tällä hetkellä vain pari köynnöskuusamaa, joten toinen uusi Amber päätyi sinne. Sinne istutin myös perennapenkistä ylös kaivetun Miss Batemanin, ja samaan riviin siirsin vielä pergolan varjoisalla syrjällä jo useamman vuoden saattohoidossa kituneen loistokärhön Clematis ’Multi bluen’.  Ehkä hieman enemmän aurinkoa sopii sillekin paremmin.

Näin löytyi puutarhan jokaiselle kärhölle uusi kasvupaikka. Koska syksy on vasta alussa, ne luultavasti ehtivät hyvin asettua ennen talven tuloa. Ensi kesä sitten näyttää, miten paikanvalinnat onnistuivat.

2 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s